Reggel nyolc órától érdemes kémlelni az eget


Fantasztikus természeti jelenségnek lehetnek szemtanúi kedden. Ha derült lesz az ég, kiválóan lehet majd látni, ahogy a Nap 76-78 százaléka eltűnik mintegy három órára.

Utoljára 2003. május 31-én volt olyan mértékű napfogyatkozás Magyarországon, mint amilyen kedd reggel lesz látható. Derült idő esetén csodálatos élményt nyújt majd, amint 8 óra 4 perckor megkezdődik a napkorong egy részének kitakarása. Fél tíz előtt pár perccel már a vörös gömb több mint háromnegyedét nem lehet majd látni. A fogyatkozás 10.57-kor ér véget.


Reggel nyolc órától érdemes kémlelni az eget
A Napot a nála négyszázszor kisebb Hold takarja el. A napfogyatkozást derült időben három órán át lehet látni
Fotó: MTI



Vajon mi takarja el ilyenkor a Napot?

Minden esetben a Hold, amely négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám mivel négyszázszor közelebb is van hozzánk, nagyjából ugyanakkorának látjuk mindkettőt.

Utoljára teljes napfogyatkozás hazánkban 1999. augusztus 11-én volt, ami páratlan élményt nyújtott sokaknak. Legközelebb Magyarországon csak 2081. szeptember 3-án lesz teljes napfogyatkozás. Annak ellenére, hogy a napfogyatkozás alkalmával a napsugárzás erősen lecsökken, a Napba való tekintés, még kormozott üvegen vagy más sötétítő szűrőn át is igen veszélyes. Biztonságos lehet, ha hegesztőpajzson keresztül nézünk a Napba.
H. Z
Forrás:
borsonline.hu