Meddig a szülőé az utolsó szó?

Meddig tart a szülői felelősség? Célravezető a szigor mint nevelőeszköz? Egy tinédzser képes felelősségteljes döntéseket hozni a jövőjét illetően? A 16 éves amerikai Abby Sunderland föld körüli útja ezeket a kérdéseket is felveti.

Rekorddöntés

A 16 éves amerikai Abby Sunderland rekordot akart dönteni: legfiatalabb lányként, megszakítás nélkül szerette volna körbevitorlázni a földet. De a kaliforniai lánynak áprilisban fel kellett adnia eredeti tervét, mert a hajója javításra szorult: a fokvárosi kikötőben érte a kényszerpihenő. Ezenkívül májusban befutott a sydney-i kikötőbe az ausztrál Jessica Watson, aki 16 évesen hajózta körbe a földet.

Abby Sunderland
Abby Sunderland
Abby útja során olyan kalandokon ment keresztül és olyan veszélyes helyzetekbe került, amelyekben egy átlagos tinédzsernek nemigen van része. Június elején például az Indiai-óceán közepén megszakadt vele a kapcsolat, viharos szél és hat-hét méteres hullámok dobálták vitorlását. Végül egy halászhajó sietett a segítségére.

Nem fiatal kora miatt hibázott

Nemrégiben kiadott nyilatkozatában azonban visszautasította a szüleit ért bírálatokat, a felelőtlenségükre – amiért elengedték erre a veszélyes útra – tett rosszindulatú megjegyzéseket. Tizenkétezer mérföldet utazott, átszelt két óceánt és megkerülte a Horn-fokot. Állítja: útjának nem azért lett vége, mert túl fiatal volt vagy mert hibákat követett el. Ennek ellenére Abby története felvet bizonyos kérdéseket. A szülők milyen mértékben engedhetnek egy tinédzser akaratának? Ha egy hasonló helyzetben valami baj történik, ki vállalja érte a felelősséget?

Bezárni mégsem lehet

– Amíg egy gyermek be nem tölti a tizennyolcadik életévét, a szülő kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőjogi felelősségre vonható – magyarázta Juhász György jogász. – De sajnos a szülőnek nincs arra végtelen gyakorlati lehetősége, hogy megakadályozza azt, hogy gyermeke bárhová is elmenjen, hiszen ahhoz be kellene zárnia, esetleg – kezelhetetlen viselkedése miatt – javítóintézetbe adnia – mondta.

Hozzáfűzte: a kérdés igen kusza és ingoványos területre vezet, mert a jog nem ad azonnali válaszokat hasonló helyzetekre.

A gyerek minden tettéért a szülő felel

Kiskorú külföldön?

˝12. életévét betöltött gyermek kísérő nélkül is utazhat˝ – olvasható a Malév üzletszabályzatában. A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy egy útlevéllel és repülőjeggyel rendelkező tinédzser egyedül, a szülő engedélye nélkül is felszállhat a repülőre. A szülő csak a lehetőségeiben korlátozhatja: nem ad neki pénzt, nem csináltatja meg az iratait.
– Egy 16 éves tinédzser még nem tud felelősségteljes döntéseket hozni, nem véletlen, hogy a gyerekek nagykorúságáig minden tettükért a szüleik felelnek – reagált érdeklődésünkre dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus. Megtudtuk tőle, a gyerekeket életük első napjától kezdve tudatosan kell nevelni, mert a felnőttek korai döntései befolyásolják, milyen lesz később, például tinédzserkorban a szülő-gyermek kapcsolat. A szoptatás is az első ˝küzdelmek˝ egyike. Nem szabad a babát csak azért ölbe venni, mert sír – rögzül ugyanis benne, hogy a pityergés miatt kapja meg a gondoskodást, ez pedig egy negatív beállítódás. A szakember azt is elmondta, két-három éves korban, a dackorszak idején vívja meg a szülő a legnagyobb küzdelmeket. A legtöbb családban ilyenkor válnak az apukák a szabályalkotóvá. Később, a tinédzserkorban ezen határok ellen lázadnak a fiatalok.

Bizalom – a legfontosabb

– Érdemes a ˝kisfelnőtteknek˝ azokban a dolgokban engedni, hadd bontogassák szárnyaikat, amelyek a fejlődésüket szolgálják és nem veszélyesek. A szülőknek kell megtalálniuk az egészséges határokat, amihez elengedhetetlen a bizalom. Ha például a gyermek bebizonyítja, hogy a megbeszélt időben és nem ittasan érkezik haza a diszkóból, máskor is bátran el lehet engedni, esetleg tovább is. Így folyamatosan építhetik a kölcsönös bizalmat. A lényeg a következetesség – mondta Almási Kitti. Leszögezte: a hisztinek sosem szabad engedni, mert ellenkező esetben a gyerekben rögzül: követelőzéssel bármit elérhet.

Felnőttként erőszakossá válik a munkahelyén, a párkapcsolataiban. De gyakran az is előfordul, hogy a szülők nem veszik észre, gyermekük túlesett egy fejlődési szakaszon. Ha ezt értelmesen, észérvekkel szülei értésére adja, érdemes mérlegelni az adott kéréseket. A szakember elmondta, sok szülőt meg kell tanítani arra, hogyan vívja ki magának az elvárható tiszteletet, mert ha ezt az elején elrontja, akkor sokszor már késő, visszafordíthatatlan a folyamat. Sajnos a praxisában is gyakran tapasztalja, hogy a mai tinédzserek csúnyán és tiszteletlenül beszélnek a szüleikkel. Pedig ha egy gyermekben rögzülnek a határok, még a veszekedések is máshogy zajlanak. Nem beszélve arról, hogy az élet fontos döntéseiről együtt, felnőtt emberek módjára határozhatnak.


Túlzott szigor vagy elhanyagolás?

– Általában azokból a felnőttekből válnak túlzottan szigorú szülők, akik ezt a családi mintát hozták otthonról. De az ebből adódó konfliktusok még mindig jobban kezelhetők családterápiában, mint az elhanyagolt gyerekekkel fellépő problémák. Mert a szigorú szülők legalább foglalkoznak a gyermekeikkel, csak rosszul kommunikálnak – tudtuk meg Almási Kittitől. Hozzátette: – Az elhanyagolt gyerek nem élheti meg, hogy valakinek fontos. Ez a tehetős karrierista szülőknél gyakran fellépő probléma. Észre sem veszik, hogy a szeretetet és a törődést pénzzel próbálják helyettesíteni. A gyerekben keletkező űrt pedig nehéz pótolni. A túlzottan szigorú neveltetést kapott gyerekekkel általában megpróbáljuk megértetni, hogy a lázadás csak egy gyerekkori szinten való megrekedés. Ha egyszer csak elkezdik saját, önálló életüket élni, rájönnek, hogy könnyebben leválhatnak a szüleikről. Az extrém szigorúság és elhanyagoltság veszélyes is lehet, sok tinédzser emiatt nyúl az alkoholhoz és a drogokhoz.