Busásan megjutalmazza saját, álláshalmozott kádereit a Fidesz?


Összesen hét fideszes képviselőt nevezett ki Navracsics Tibor, közigazgatási miniszter járási hivatalvezetőnek, természetesen az új titulusért busás honorárium is jár.


Míg a kormány szavakban az álláshalmozás ellen küzd, addig a hangzatos ígéreteket a tettek már nem annyira követik. Igaz a közszférában megszüntetik az álláshalmozást, viszont magukkal szemben már sokkal elnézőbbek. Néhány hete összesen hét fideszes képviselőt nevezett ki Navracsics Tibor, közigazgatási miniszter járási hivatalvezetőnek, természetesen az új titulusért busás honorárium is jár.
Meg tudjuk oldani a két tisztség egyidejű ellátását, különösen, hogy nem lehetünk bizottsági tagok- nyilatkozta a Blikknek Fülöp István kormánypárti képviselő, aki a mátészalkai járást fogja vezetni januártól.
Egy másik képviselőtársa is hasonlóképpen vélekedett:
Megyei közgyűlési elnökként és polgármesterként is voltam képviselő, most még könnyebb lesz, mivel csak plenáris ülésekre kell járni – mondta Ódor Ferenc, aki az encsi járás vezetője lesz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
Mint ismeretes a kormány döntése értelmében januártól nyugdíjas tanárok vagy egészségügyi dolgozók választás elé kerülnek, vagy a nyugdíjukról mondanak le, vagy a fizetésükről. Ezzel szemben az álláshalmozó politikusok mindkét helyről kaphatják majd az illetményüket.
A határozatlan időre kinevezett járási hivatalvezetők főosztályvezetői fizetésben részesülhetnek, ez havi 500-700 ezer forintot jelenthet. Mivel az Országgyűlés létszámát 2014-től a jelenlegi 386 képviselőről közel a felére, 200 főre csökkentik feltételezhetően a Fidesz ezekkel a beosztásokkal is kompenzálni szeretné némelyik olyan káderét, akikkel a következő kormányzati ciklusban már nem számolnak.
Mindezt a feltételezést erősíti Ódor Ferenc fideszes képviselő a Blikknek tett nyilatkozata: „Az új választási rendszer következtében megszűnt a választókerületem, listán pedig nagy a tülekedés, józanésszel nem gondolhatom komolyan, hogy befutó helyre kerülhetek”
A járási vezetőket a megyei kormánymegbízottak választották ki, akiknek több mint kétharmada kormánypárti képviselőként is dolgozik. Ők a képviselői alapilletmény mellé helyettes államtitkári juttatásban is részesülnek, vagyis havi bevételük meghaladhatja az egymillió forintot.
A járási vezetőnek kinevezett hét parlamenti képviselő mindenben megfelelt a jogszabályi feltételeknek, azaz rendelkeznek legalább ötéves közigazgatási gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel egyaránt – közölte a Blikk kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, hozzátéve, hogy az ötéves közigazgatási gyakorlatba beleszámít a képviselői tevékenység is.
A nemrég kinevezett kormánypárti politikusok jelenlegi bevételei:
Bodó Imre mostani fizetés: 983 ezer Ft. Szeged
Pichler Imre fizetés: 1 millió 42 ezer Ft. Szigetvár
Fejér Andor fizetés: 1 millió 111 ezer Ft Szolnok
Fülöp István fizetés: 1 millió 82 ezer Ft Mátészalka
Karakó László fizetés: 1 millió 42 ezer Ft Nagykálló
Lakatosné Sira Magdolna fizetés: 1 millió 42 ezer Ft Fehérgyarmat
Ódor Ferenc fizetés: 1 millió 179 ezer Ft Encs
/Forrás: www.blikk.hu nyomán – www.barikad.hu 2012.12.28./*B.Kiss-Tóth László