Próbálja ki Ön is!


 
Pont ma recept:
Erdélyi lángos 
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg főtt pityóka, 1,5 dkg élesztő, 3
dkg só, víz, 15 dkg füstölt sonka. Fűszerek: bors, paprika. 20 dkg olaj vagy zsír a kisütéshez.

Elkészítés: Az élesztőt egy kevés langyos vízben elmorzsoljuk, majd liszttel kovászt készítünk. Kelesztés után a többi liszttel, tört pityókával, vízzel, sóval valamint apróra darált füstölt hússal, kevés borssal és paprikával a kovászt a többi lisztbe gyúrjuk. Annyi vizet használunk fel, amennyit a tészta elbír, hogy még kemény maradjon. Meleg helyen kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, egyforma darabokra vágjuk, és forró zsírban egyenletesen kisütjük. Melegen, kevés sóval meghintve tálaljuk.
 
(*Megjegyzés: pityóka= krumpli)
/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=174993 2014.10.23./*B.Kiss-Tóth László
 
*
 
Pont ma recept:
 
Székelykáposzta


 Hozzávalók: 1 kg sertéscomb vagy dagadó, 3 fej hagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 2 dl olaj, 3 dl tejföl, bors, pirospaprika.

Elkészítés: Az olaj felében üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymákat, késhegynyi pirospaprikával megszórjuk. Rávágjuk nagyobb kockákban a húst, keveset pirítjuk, majd felöntjük meleg vízzel és fedő alatt puhítjuk. A káposztát nagy lábasban bő olajban gyakori kavargatás mellett puhára pároljuk. A kész húst és káposztát összevegyítjük, még egyszer felforraljuk, majd tálaláskor tejföllel kínáljuk!


(*Megjegyzés: 2 dl olaj helyett kb. 2 dkg disznózsírt is használhatunk.)
/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=174898 2014.10.24./*B.kiss-Tóth László

*
Pont ma recept:
Csirkepaprikás székelyesen 
A csirke csontosabb részeiből készítette nagyanyó a csirkepaprikást, lassanlehetett leszedegetni a húst a csontokról.

Hozzávalók: Egy csirke feldarabolva, vagy lehet csak csirkehátból vagy szárnyból készíteni, 1 fej fehérhagyma, só, bors, pirospaprika, tárkony, zöldpetrezselyem, 1 evőkanál liszt, tejföl.

Elkészítés: Egy jó fej hagymát apróra vágok, megdinsztelem olajban. Pirospaprikát szórok rá, pici vizet töltök, majd belerakom a csirke darabokat. Sózom, borsozom. Összekavarom, hagyom pár percet pirulni, kavargatom, majd vízzel felöntöm, hogy épp csak ellepje a húst. Addig főzöm míg a csirke megpuhul. Megszórom a zöldfűszerekkel. A lisztből és tejfölből habarást készítek, s ezzel behabarom.

Jó sok „mártást" érdemes készíteni, puliszkával nagyon finom, de lehet főtt makarónival is tálalni.
/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=174626 2014.10.20./*B.Kiss-Tóth László
*
Pont ma recept:
  TyúkhúslevesErdélyből
Hozzávalók(10 adag leveshez): 1 tyúk, 5-6 murok (sárgarépa), 2 petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 1 kisebb karlábé, 1 pityóka (krumpli), 1 hagyma, 10-15 szem fekete bors, 1 evőkanál só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 4 gerezd fokhagyma,
A galuskához: 3 tojás, 12 evőkanál búzadara, csipetnyi só.

Elkészítés: A tyúkot feldaraboljuk és 6 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a hús puhulni kezd, beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket. Nagyon lassú tűzön három órán át főzzük, csak a vége felé sózzuk. Ha megfőtt , leszűrjük a levét. A galuskát forró sós vízben főzzük ki. Ha kész, a leveshez adjuk és forrón tálaljuk.

A húsból második fogást készítünk:  A húst feldaraboljuk, kevés olajban megpirítjuk, sót, őrölt borsót és pirospaprikát szórunk rá. A végén meghintjük petrezselyem zölddel. Krumplipürével és paradicsomszósszal tálaljuk.
/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=174519 2014.10.18./*B.Kiss-Tóth László
*
Pont ma recept:
Káposztasavanyítás télire (erdélyi módra)
Október közepén már be lehet szerezni a vékonyhéjú szárhegyi káposztát és házilag besarvalni, mert nagyon egészséges, sok benne a C vitamin. Így karácsonyra megérik, átlátszók lesznek a káposztalapik és finom ízük lesz a természetes erjedés után.

Hozzávalók: egy kisebb műanyag hordóhoz-kb.60 literes: 16-20 kisebb fej káposzta, jódozatlan durva só, száraz kapor és csombor, 3-4 szál friss torma, 1 birsalma.

Elkészítése: A hordó aljára rakjuk a kaprot és a csombort, valamint a fele tormát, birsalmát. A káposztafejek torzsáját kivágjuk és megtöltjük sóval. Berakjuk a hordóba a fejeket torzsával felfele. Ha megtelt a hordó, egy napig hagyjuk lezárva majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére még rátesszük a maradék tormát, 2 tiszta faléccel és egy tiszta kővel lenyomatjuk a káposztákat, hogy ne érjenek ki a sós vízből. Utána sózhatjuk a levet még 2 marék sóval.

(Megjegyzés: csombor = borsfű)

/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=174762 2014.10.22./*B.Kiss-Tóth László