Rendőrök segítették az autótolvajokat



Szeged-Budapest - Hatalmas és szövevényes rendőrkorrupciós botrányról lebbenhet fel a fátyol, miután nemrégiben feloldották egy volt profi autótolvaj vallomását a 20 éves titkosítás alól. 

Kovács Zsolt (41) 11 éve küzd a börtönből azért, hogy nyílttá tegyék az iratokat, így újratárgyalhassák gyilkossági ügyét is, amelyben ártatlannak mondja magát, és amiért életfogytiglanira ítélték. 

Kovács ugyanis azt állítja: azért kell évtizedeket fegyházban töltenie, mert 2001-ben beszélt arról, hogy lopták százával a luxuskocsikat rendőri segédlettel. Kovács és társai, valamint mintegy száz zsaru ellen soha nem indult eljárás a milliárdos lopások miatt. Vallomását és a lopásokat bizonyító mágneslemezt titkosították. Utóbbit 90 évre, ennek minősítését a mai napig nem oldottak fel. Pedig a lemez mintegy 100 bűncselekmény adatait tartalmazza. 
Kovács Zsolt a börtönben 
Luxusautók - főleg egyévesnél újabb Audik - lopásából éltem - mesélte a volt tolvaj. - Rendőrök szolgálati autóval keresték meg nekünk ezeket az autókat. A rendszám alapján lekérték az alvázszámot, azt felhasználva egy számítógépes programmal másodpercek alatt feltörtük a kocsikat. Volt, hogy a járőrök helyszínelés címén lezárták az egész utcát, majd felvezettek minket az M3-asig, ahol oroszoknak adtuk el a járműveket. Egy-egy rendőri „segítségért" közel háromszázezer forintot fizettünk - emlékezett vissza Kovács Zsolt, aki lebukásakor úgy döntött, hogy a beígért vádalku reményében minden bűncselekményt feltár. Csakhogy egy másik ügyről is beszélt a rendőröknek, és szerinte ez lett a veszte. 

Az egyik „kollégám", Sz. Zoltán 4 millió forintot fizetett ki egy I. kerületi, 100 négyzetméteres lakás bérleti jogáért egy önkormányzati dolgozónak. Én már akkor is mondtam, hogy ez lehúzás - emlékezett vissza Kovács. A volt autótolvaj azt állítja: Sz. Zoltán, miután nem kapta vissza a pénzét, meg akarta leckéztetni a hivatalnokot. 2001. augusztus 15-én elment a férfi lakásához, lelocsolta a lábtörlőt benzinnel, az azonban befolyt az ajtó alatti résen, és kigyulladt az előszoba. Egy felnőtt és két gyerek halt meg a lakásban füstmérgezésben, Sz. Zoltán és felesége életveszélyes sérüléseket szenvedett. 

Kovács Zsolt most azt állítja, ő minderről úgy szerzett tudomást, hogy egy kis idő után barátja sírva elmesélte neki, mit tett. Amikor aztán Kovácsot elfogták, az autólopásokról szóló információk mellett ezt a történetet is elmesélte a rendőröknek, vesztére. Sz. Zoltán ugyanis terhelő vallomást tett Kovácsra, a férfi szerint így lett belőle gyilkossági ügyben felbujtó. 

Sz. Zoltán egy romániai börtönből megírta, hogy ügyfelem ártatlan. Feloldották a titkosítást is. Ezzel ügyfelem alibijét is igazolták, hiszen ő egy autólopásban vett részt a tragédia időpontjában. Perújrafelvételt nyújtunk be - mondta Lichy József. 

Hogy erre sor kerül-e, egyelőre nem tudni: a hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást a fejleményekről. 

Cs. K.