Tízezer perc

Egy évünk van, hogy átalakítsuk Magyarországot – ismételgeti mostanában Orbán Viktor, amiből annyi legalább következik, hogy egy év múlva Magyarország nem olyan lesz, mint most. Hogy az új jobb lesz-e, vagy rosszabb, azt majd megítéljük egy év múlva.

Abban, hogy Magyarországot át kell alakítani – tapasztalataim szerint – a túlnyomó többség egyetért. Abban viszont, hogy milyen irányt, mértéket vegyen az átalakítás, talán két ember sincs, aki egyetértene. Még az egy oldalon álló, hasonló értékrendet vallók között is mérhetetlen nagy a különbség az átalakítás tartalmát illetően.

A többségnek tehát csak zavaros vágyai vannak, a kormányzó elitnek viszont kész tervei, mint tapasztalhattuk. Ezeket a terveiket a szavazók többségére hivatkozva fogja végrehajtani ez a szűk csoport, akármennyi szavazó álljon is egy-egy vitatott kérdésben aktuálisan a hátuk mögött.

Az eddigi tapasztalatok alapján azt csak remélni merem, hogy nem az emberek legrosszabb énjére apellál továbbra is a kormány: tehát nem az irigységre, a lustaságra, a félelemre, a belőle fakadó agresszív kirekesztésre épít majd. Azt pedig már remélni sem merem, hogy féket vet a köztünk és bennünk élő talibánságra. Magyarul a feljelentgető, a mindent bemószeroló, türelmetlen vallási talibánokat, a nemzeti talibánokat, a vaskalapos talibánokat nem tekinti az üdvösség és az erkölcs letéteményeseinek.

Ha a kormányzók által üdvösnek gondolt, de a többség lelkétől, vágyaitól, a korunktól idegen eszméket erőltet ránk prófétai hevülettel, nem csak mi fogunk veszíteni, de a mai hatalmasok is. Ha a gazdasággal játszott dupla vagy semmi nem jön be, akkor is!

Hogy milyen lesz az új Magyarország egy év múlva, azt az méri majd meg, hogy több lesz-e benne a szabadság, a méltóság, és a munka. A többi csak üres fecsegés.
Pallagi Ferenc
Forrás: borsonline.hu