Ha kimondták, oldják is meg!

Eddig a különféle pártok hangzatos szólamaitól és lózungoktól sem mentes szórólapjain a párt és/vagy képviselőjelöltjeinek túlbuzgó öndicséretein kívül mást nem nagyon olvashattunk. Azok legtöbbje (tisztelet a kivételnek) csak ócsárlások, ígérgetések és fogadkozások voltak, de azt már nem közölték velünk, hogy a fenenagy ígérgetéseiket bejutás és kormányrakerülésük után esetleg miből és hogyan szándékoznak megvalósítani.

A bukott, leszerepelt, alkalmatlan politikusaink amikor intézkedési helyzetben voltak, akár több cikluson is keresztül is, nagy ívben lecsinálták a magyar (köz)népet, csak az érdekelte őket, hogy a közpénzből hogyan tudják feneketlen zsebeiket(akár a köznépre  kivetendő pluszsápok árán is!)  minél többször megtömni.
 
A Programmustra 2014 c. cikk  viszonylag tárgyilagos cikkírója 2014.02.13-án még nem tudta, hogy a Jobbik nemzeti-radikális párt Kimondjuk, megoldjuk 2014 című 88 oldalas programját 3 nappal később, a Miskolcon megrendezésre kerülő országos kampánynyítóján mutatja majd be.
A program egy sok problémát és probléma-megoldást felölelő, szakértői szinten összeállított cselekvési, megvalósítási  és magatartási kódex, amelynek megvalósítása esetén a prédévá vált csonkahazából akár még  egy erős, biztos lábakon álló Magyarországgá is válhatunk.
 
A Jobbik  programja pdf formátumban letölthető a  http://karcagjobbik.tv/wp-content/uploads/2014/02/kimondjukmegoldjuk2014_netre.pdf weboldalról.
*B.Kiss-Tóth László

*

Programmustra 2014

Kürtös:

A 2014-es választási kampány nem a programokról fog szólni. Pedig akár szólhatna arról is. Mondjuk akkor kis hazánk nagy pártjai igencsak gondban lennének. Éppen ezért vettem a bátorságot, és ha ugyan nem is olvastam végig, de belelapoztam az eddig napvilágot látott választási programokba. Amennyire lehetséges megpróbálom nem a tartalmi mondanivalója felől megítélni őket (tehát nem a javaslatok "helyességére" helyezni a hangsúlyt), inkább következtetéseket szeretnék levonni arra vonatkozóan, hogy mennyire koherens, komolyan vett és átgondolt az egyes pártok választási "ajánlata".
Fidesz-KDNP
Kezdjük a kormánypárttal, ígérem gyors lesz. Ugyanis nincs program. Hogy lesz-e, nem tudom, bár ha belegondolunk a 2010-es választási "program" is sokkal inkább volt bullshithalmaz, mint konkrét intézkedéseket felsoroló dokumentum. Ennek megfelelően nem is erre fókuszált a Fidesz "kampánya". Miért is lett volna így? A 2006-os őszi események után egyértelmű volt, hogy Orbán ölébe hullik a hatalom, ennek esélyét pedig csak növelte a három és fél évig tartó szoci szerencsétlenkedés. A valóság igazolta őket: semmit sem kellett tenniük egy kis szájkaratén kívül a kétharmadért. Most valószínűleg ugyanezen okokból reménykednek, hogy a javukra átírt új választási rendszerben ugyanennyi elég lesz a kormányon maradáshoz (esetleg a kétharmad megtartásához).
Az ellenzéket vizsgálva már érdekesebb dolgokba botlunk.
Akik még nem mutattak be programot
A Jobbikot és az LMP-t egyelőre át is ugorhatjuk, mert így kevesebb mint 2 hónappal a választások előtt nincs elérhető idei választási programja egyik pártnak sem. Valószínűsíthetően lesz (vagy ha már van, és csak én nem találtam, légyszi a kommentekben jelezzétek!), és valószínűleg a két párt munkásságát ismerve nagy meglepetésekre nem kell számítani.
MSZP
Az MSZP programját megnyitva egy kb. ötvenoldalas PDF dokumentumot kapunk. A legnagyobb ellenzéki párt "ajánlata Magyarországnak" 50%-ban a Fidesz fikázása ("Az Orbán-kormány rosszul teljesít"), a másik fele megpróbál intézkedési javaslatoknak tűnni. Ezeknek is a jelentős részét az orbáni intézkedések tagadása/visszafordítása teszi ki, kevés az önálló (értsd: Fidesz nélkül is értelmezhető) programpont, sok a bullshit, kevés a konkrétum, még kevesebb a hosszútávú stratégiai szemlélet.
Küllemét tekintve sok az egybefüggő szöveg, kellemetlen a szemnek, a legkevésbé sem "színesszagos" (ennél már csak az lenne autentikusabb, ha egy Erika írógéppel írták volna a szöveget), hanyagul megszerkesztett. Ha az volt a cél, hogy az arra kíváncsi választópolgárt pár oldal után elrettentse a "mű", akkor sikernek is nevezhető a programalkotás. Mondjuk a miniszterelnöki székre pályázó Mesterházy-csapattól azért talán ennél egy picit többet várna el az ember. Persze tudom, az MSZP sem a programjával akar kampányolni, de mégis.
Demokratikus Koalíció
DK programja első ránézésre tetszetősebb, mint a nagy testvér MSZP-é, de csak első ránézésre. Ide jutott szín a fedlapra, a szöveg egy fél fokkal jobban megszerkesztett. Körülbelül mint egy főiskolai jegyzet. Ennek megfelelően a kedves magyar állampolgár itt is rögtön az elején feladja a programmal való ismerkedést. Ha a tartalmát nézzük sem fog meglepetés érni: van itt is bőven "orbánozás", a javaslatok pedig nosztalgikus hangulatba hoznak (értsd: a Gyurcsány-kormány intézkedései köszönnek vissza több helyütt).
Liberálisok
A Fodor-féle liberális pártról nem érdemes sokat mondani, nincs valódi súlyuk (mi sem mutatja jobban, hogy létüket egy fóti időközi 13%-os eredménnyel próbálják igazolni rögtön a párt főoldalán). Kifejezetten választási programjuk nincs is, egy pártprogramra és egy azt összefoglaló 20 pontos kiskátéra leltem az oldalukon, melyben az általuk képviselt "együttérző liberalizmust" magyarázzák, hol szövegesen hol "programpontokba" szedve. A szöveg próbálja egyszerre elismerni és meghaladni az SZDSZ történelmi hibáit/bűneit, miközben mentegeti azt.
Konkrétumokat nem igazán tartalmaz a program, sokkal inkább általánosságokat (pl.: be kell indítani a hitelezést, csökkenteni kell az államadósságot stb.), de a stratégiai szemlélet innen is teljesen hiányzik. Előnyére szóljon a dokumentumnak, hogy legalább fordítottak némi figyelmet a szerkesztésre és a küllemre (többet mint az MSZP vagy a DK).

Együtt-PM

Az Együtt-PM választási brossúrája pontosan úgy néz ki, mintha egy multinacionális cégé lenne. Sok szín, sok kép, ábrák, szépen megszerkesztett szöveg, látszik, hogy a küllemére külön figyeltek Bajnaiék (a programfejezetek alatt még "tagek" is vannak!). Tartalmát tekintve már nem ilyen rózsás a helyzet.

Ugyan a program elején említik, hogy háttérszámítások állnak az elképzelések mögött (a booklet végén van is egy táblázat, ez is mintha egy multi reklámanyagából lenne, és kb. senki sem fogja magát mélyen beleásni szerintem), de sok konkrétumot ez a programfüzet sem kínál. Leírja a célokat, hogy mit akarnak "megváltoztatni"/"helyreállítani"/"átalakítani" (és akkor még folytathatnánk a sort hasonló hívószavakkal), de konkrét intézkedésekből nagyon kevés van.
Pozitívum, hogy valamennyire előre próbál gondolkodni a program (egyes fejezetek 2020-ra elérendő célokat is megfogalmaznak), negatívum, hogy itt is az "orbánozásban" merül ki a korszakváltás, az előtte lévő szoci ámokfutásról én nem sok kritikát találtam a füzetben (egyedül a felelőtlen költekezést rója fel az MSZP-SZDSZ kormányoknak).
Ennyit az Összefogásról. Rajtuk kívül a 4K! is készített választási programot, és ki lehet jelenteni: ez a párt vette a legkomolyabban a feladatot. És ezt nem csak azért mondom, politikai otthonomnak tekintem a pártot.
4K! - Negyedik Köztársaság Párt
A program az Új társadalmi szerződés címet viseli (vicces módon a mottója a következő: "A 4K!-nak nincs más programja, csak a fű legalizálása" - Ismeretlen kommentelő), és rögtön két változata is létezik: egy online elérhető és egy letölthető PDF. Utóbbi kevésbé látványos, pontszerűen tartalmazza a 416 (!) konkrét intézkedési javaslatot, és miérteket, így én az előbbit ajánlanám (itt kinyithatóak és becsukhatóak a főbb pontok).
A program felépítése logikus: 12 fő fejezete lefed szinte minden államigazgatási területet (olyanokat is mint mondjuk a biztonságpolitika), ezeken belül pedig a főbb programpontok találhatóak. A többi párt kb. eddig jutott el, de itt a főbb pontok mindegyike tovább van bontva konkrét intézkedési tervekre, melyekhez sokszor magyarázatok is tartoznak, majd az intézkedések után megmagyarázásra kerül az is, hogy miért van azokra szükség. A nyelvezet könnyen érthető, mégis igényes.
A tartalom koherens módon követi a modern újbaloldali gondolatvilágot (olyannyira, hogy különböző fejezetek pontjai olykor hivatkoznak is egymásra), összhangban van a párt alapprogramjával, és ami a legfontosabb: a rövid távú intézkedések mögött is stratégiai szemlélet húzódik meg, így az alapprogram, a főbb programpontok és intézkedési javaslatok követhető logikai ívet adnak.
Rendszerkritikus pártként a múltra való hivatkozás nem csak az "orábnozásban" merül ki, hanem értékeli az elmúlt közel 25 évet. A program olvasását erősen ajánlom, egyáltalán nem nehéz olvasmány, itt éreztem egyedül azt, hogy ez a program nekem szól.
Nem a program számít
Sajnos tökéletesen jellemzi a jelenlegi magyar közélet siralmas helyzetét, hogy a média szinte egyáltalán nem foglalkozik a választási programokkal, sokkal inkább az olyan piti ügyeken rágódnak, mint Simon Gábor rejtegetett pénze (például a 4K!-s programbemutatón konkrétan alig volt újságíró, beszámolók szinte nem is születtek egy-két kivételtől eltekintve). Ez persze a rendszerpártoknak fekszik: amíg nem kell megtölteni tartalommal az üres frázisokat, hanem a polgárháborús retorika mentén lehet érzelmi politizálást folytatni, addig ők kényelmes helyzetben vannak. Ebből is kiviláglik, hogy mennyire tekintenek komolyan ezek a pártok a saját választóikra. De ez nem csak a politikai elit hibája: a mainstream újságírás a programokról szóló híradások helyett a politikai harcok érzelmi vonulatát igyekszik meglovagolni, és ez nagy baj.

/Forrás: http://fotelforradalom.blog.hu 2014.02.13./*B.Kiss-Tóth László