Szándékos átverés?

Megérzés? Jóslat? Modern mese? Félelemkeltés? Mindenesetre fantasztikus...

 
Az ezománia összeállítása:

6 világvége film a jövőről

Amióta ember az ember foglalkoztatja, hogy vajon mikor jön el a világ vége, és hogy az miként is fog bekövetkezni. Jóslatok, jövendölések alapján próbálják meg Hollywood-ban is kitalálni, hogy vajon miként is fog kinézni a világvége. Összeszedtünk öt filmet, amely megpróbálja lefesteni a nem túl fényes jövőt.

Holnapután
A 2004-ben bemutatott amerikai katasztrófafilm minden idők egyik legsikeresebb katasztrófafilmje, amely egyben fel is hívja a figyelmet a globális felmelegedésre és annak elkerülhetetlen katasztrofális hatásaira. Nem is annyira távoli jövő, amit lefest, hiszen az ember nem csak magát de a környezetét is pusztítja, azonban mint minden élő organizmus a föld is védekezni kezd. Bár a kritikusok bírálták a filmet mégis az internetes letöltések a DVD és mozijegy eladások több mint 110 millió dollárt hoztak a készítők kasszájába. A film bemutatja, hogy mi is történik akkor, ha felelőtlenül szipolyozzuk ki a természet forrásait. Az üvegház hatás következtében a jövőben elkezdenek elolvadni a sarkkör jégtáblái, aminek hatására igen magas koncentrátumban kerül édesvíz a sósvízbe az áramlások megfordulnak és szélsőségessé válik a föld időjárása.

Legenda vagyok

A Will Smith főszereplésével készült világvége film, amellett hogy szintén rengeteg kritikát kapott igen látványosra és izgalmasra sikeredett, sőt egy 5 millió dolláros jelenet is található benne, ami az egyik legdrágább jelenet, amit valaha New York-ban felvettek. A film egy 1954-es Richard Matheson regény filmes adaptációja, amely decemberben minden rekordot megdöntött a nyitás tekintetében. Itt a világvégét mindenféle jövendölés ellenére egy vírus hozza el, amely megfertőzi az embereket, aki ennek következtében mutáns lényekké változnak. Nappal meghúzódnak és várják az éj sötétjét, hogy felforgassák a várost, hogy megtalálják az egyetlen még meg nem fertőzött embert Neville-t (Will Smith). New York utcáin csak a pusztulás tekinthető meg, igazi sötét jövő.

A terminátor

Nincs olyan korosztály, aki ne hallott volna róla, hogy vannak Terminátor filmek. Az első rész 1984-ben akkora sikert hozott, amire maguk a készítők sem számíthattak. Eddig ismeretlen jövőképet festettek le a film alkotói, ahol az emberiség által létrehozott mesterséges intelligencia és a számítógépek által vezérelt „robotok” egyszer csak úgy döntenek, hogy maguk a készítők ellen fordulnak és elpusztítják az emberiséget a világuralomra törekedve. Ebbe a kategóriába sorolható még két film, amikre nem is térünk ki külön, hiszen szinte ugyanarról van szó, hogy az emberiséget a saját maga által létrehozott mesterséges intelligencia fogja a jövőben felváltani. Az egyik film az Ai, ahol egy kisfiú szemszögéből szembesülhetünk azzal, hogy egyszer csak az emberek helyett élethű robotok uralják majd a földet, a másik film pedig a Sziget. Ebben a műben az emberek klónjai kezdenek megvilágosodni. Bár ez utóbbi két filmben a világvégét nem csak magát az utat mutatják be mint jövő alternatívát.

A függetlenség napja

Az 1996-os film annyira sikeres világvége katasztrófafilm volt, hogy 1997-ben még Oscar díjat is nyert a legjobb vizuális effektusokért, illetve számos más kategóriában is jelölést kapott. A főszerepben Will Smith-t és Jeff Goldblumot illetve további híres színészeket is láthatunk. Az igazi amerikai jövőfilm, ahol nem vírusok, nem a természet és nem is az általunk létrehozott mesterséges inteligencia végez az emberiséggel, hanem az idegenek. Bizony egy külső civilizáció, amely fejlettebb nálunk próbálja meg eltiporni az emberiséget azért a kincsért, amit mi nem is becsülünk meg, ez pedig nem más mint maga a bolygónk a Föld.

2012

A Függetlenség napja és a Holnapután alkotóinak filmje a 2012 már címében is mutatta miről is van szó. A 2009-ben debütált film alapja az a jövendölés, amely régi maja naptárakra alapozza a világ végét. Ezen naptárak szerint 2012december 21-én eljön a világ vége. A filmben gyakorlatilag egyfajta Noé bárkája történettel találkozhatunk, hiszen az Amerikai kormány, bár nem időben, de belátja, hogy a jóslat valóra is válhat. Ennek okán kezdik el kiválogatni azokat az embereket, akik az eljövendő világvégét túlélhetik a technika jóvoltából. A film egyébként annyira hajaz a bibliai történetre, hogy először földrengések rombolják le a modernnek és sérthetetlennek hitt világunkat majd itt is a víz veszi át az uralmat az egész bolygó felett maga alá temetve a civilizációt.

Világok harca

Végül, de nem utolsó sorban itt a Világok Harca, amelyben Tom Cruise láthatjuk a főszerepben. A Steven Spielberg által rendezett film szintén az előbb említett Függetlenség napjához hasonlít. A több mint 600 millió dollárt termelő szuperprodukcióban a Földet egy sosem látott rendkívüli intelligenciával ellátott és kegyetlen földönkívüli populáció kívánja meghódítani. Az emberiség észre sem veszi, hogy valaki figyeli őket (mintha csak egy mikroszkóp alatt figyelt mikroorganizmusok lennénk) és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy beavatkozzanak és megszerezzék az uralmat a világ felett. A film H. G. Wills 1898-ban írt híres és fantasztikus regényének nagyszabású adaptációja. És itt érdemes megjegyezni, hogy az 1938-ban készült filmes adaptáció annyira élethűre sikeredett, hogy pánikot keltett Amerikában, hiszen az emberek elhitték valóban itt a világvége és ez már nem csak a jövő.

Amennyiben szeretnéd tudni a jövődet keresd megbízható jósainkat, akik személyre szabottan fogalmazzák meg mi vár rád, legyne szó pénzről, eégszségről vagy akár szerelemről.
/Forrás: http://www.ezomania.hu 2012.09.03. Bejegyezte: admin/*B.Kiss-Tóth László 2012.10.03.