Nem árt, ha tudjuk...

Emésztőrendszeri megbetegedések


Heveny hasnyálmirigy-gyulladás

(másnéven: pancreatitis)
Szerző: Dr. Palik Éva   |   Lektor: Prof. Dr. Riesz Tamás

Rövid leírás:


A hasnyálmirigy gyulladásának számos kiváltó oka lehet, melyek hatására az ott termelődő emésztőenzimek már a mirigyen belül aktiválódnak, és károsítják a sejteket. Az erre a károsodásra kialakult gyulladásos reakciót nevezzük hasnyálmirigy-gyulladásnak. Jellemző tünete az övszerű hasi fájdalom és a hasnyálmirigy-enzimek szintjének megemelkedése a vérben. Súlyossága változó, az enyhe, spontán szűnőtől a sebészeti beavatkozást és intenzív osztályos megfigyelést szükségessé tevőig. Súlyos esetekben a hasnyálmirigy működése a gyulladás lezajlása után is károsodott maradhat.

Előfordulás és okok


A heveny hasnyálmirigy-gyulladás előfordulási gyakorisága országonként, népcsoportonként eltérő lehet. Leggyakoribb kiváltó okai olyan tényezők, amelyek gátolják a hasnyál kiürülését, vagy lehetővé teszik az enzimek aktiválódását már a hasnyálmirigyen belül, és kilépését a sejtek közé a hasnyálmirigy-vezetékből. Normál körülmények között az emésztőenzimek ugyanis előenzim (proenzim) formájában termelődnek, és csak a bélbe érve aktiválódnak. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás gyakori kiváltó okai az alábbiak:
  • Epekövesség: az apró epekövek a veszélyesek, mert azok elindulhatnak az epehólyagból az epevezetéken át. Az epevezeték és a fő hasnyálmirigy-vezeték (Wirsung-vezeték, ductus Wirsungianus) általában közös szájadékkal nyílik a patkóbélbe. Ha az epekő itt elakad, meggátolja a hasnyál ürülését. A Wirsung-vezeték átmeneti elzáródása is már gyulladás kialakulásához vezethet. Már egészen apró, ultrahanggal biztonsággal nem látható epekövek is okozhatnak panaszt.

  • Alkoholfogyasztás: az alkoholizmus inkább idült hasnyálmirigy-gyulladást okoz, melynek lehetnek heveny fellángolásai. Akut megbetegedést rendszerint nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása okoz, gyakran zsíros étkezéssel együtt (pl. lakodalom).

  • Magas trigliceridszint: a triglicerid a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár. Kissé magasabb éhomi értékek mellett zsírdús étkezés okozhat jelentős étkezés utáni trigliceridszint emelkedést. Az alkoholfogyasztás arra hajlamos személyekben gátolhatja a trigliceridek vérből való eltávolítását, így emelheti vérszintjüket.

  • A Wirsung-vezeték patkóbélbe szájazásának (Oddi sphincter) rendellenességei: a beszájadzás veleszületett vagy szerzett szűkülete gátolhatja a hasnyál kiürülését.

  • Tompa hasi sérülés: a sérülés roncsolhatja a hasnyálmirigy állományát, illetve lehetővé teszi, hogy a hasnyál a vezetékből a hasnyálmirigy állományába kerüljön. Ez ritkán nagy hasi műtétek kapcsán is kialakulhat.

  • Gyógyszerek: egyes gyógyszerek szedésekor ritka mellékhatásként kialakulhat hasnyálmirigy-gyulladás (pl.: egyes rákellenes szerek, anti HIV gyógyszerek).

  • Epeútfestés után: az endoszkóppal végzett epeútfestés (endoscopos retrograd cholecystopancreatographia - ERCP) során a hasnyálmirigy-vezeték átmeneti elzárása okozhat hasnyálmirigy-gyulladást. Ez ritka, általában enyhe, magától szűnő mellékhatás. A beavatkozást egyébként gyakran használják záró epeútkő eltávolítására is.
A hasnyálmirigy-gyulladás ritka okai közé tartoznak egyes autoimmun betegségek, a magas vér kálciumszint (pl. mellékpajzsmirigy-betegségekben), a hasnyálmirigy fejlődési rendellenességei, a hasnyálmirigyrák, a mucoviscidosis és vírusfertőzések.

Tünetek


A betegség legjellemzőbb tünete a fájdalom, mely típusos esetben övszerű, a köldök magasságában jelentkezik, és a hátba sugárzik. A fájdalom állandó, de előregörnyedésre rendszerint enyhül. A fájdalomhoz társulhat hányinger, hányás, a belek gázosodása miatt kialakuló hasfeszülés, hőemelkedés. Ha a betegség súlyos, a hashártya lemezei közé kilépő hasnyál okozhat hashártyagyulladást, sokkos állapotot. Sárgaság nem csak epekövesség okozta hasnyálmirigy-gyulladásban alakulhat ki, a mirigy gyulladásos duzzanata is akadályozhatja az epeelfolyást.

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisát valószínűsíti, ha a panaszok kezdetét megelőzően zsírdús étkezés vagy nagyobb alkoholfogyasztás volt.

Diagnózis


A jellemző tünetek alapján végzett laboratóriumi vizsgálat során észlelt emelkedett enzimszint igazolja a betegség fennállását. A vérből kimutatható hasnyálmirigy-enzimek az amiláz és a lipáz. Közülük az amiláz a nyálban is megtalálható, így szintje emelkedett lehet például mumpsz vagy nyálkövesség esetén is, míg a lipáz a hasnyálmirigyre specifikus.

Az egyéb laboratóriumi lelete a gyulladás súlyosságára utalnak (érdekes módon a hasnyálmirigy-enzimek szintje nem korrelál a súlyossággal). A fehérvérsejt-szám magas lehet. A cukoranyagcsere szabályozásában fontos hormonok (inzulin, glukagon) is a hasnyálmirigyben termelődnek, így a vércukor a heveny gyulladás alatt megemelkedhet. Súlyos, ismétlődő pancreatitisek esetén maradandó cukorbetegség is kialakulhat. Előfordulhat még alacsony kálciumszint. Sárgaság esetén a vérben megemelkedik az ezért felelős bilirubin szintje.

A hasnyálmirigy-gyulladást egyéb hasi kórképektől kell elkülöníteni. Ilyen például a gyomorfekély vagy a nyombélfekély. Az elkülönítést nehezítheti, hogy a fekélybetegség is ráterjedhet a hasnyálmirigyre, enzimemelkedést okozva.

A kórisme rendszerint felállítható képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT) alkalmazása nélkül is, de minden betegnél indokolt hasi ultrahang (esetleg CT) végzése differenciáldiagnosztikai problémák esetén, illetve a kóreredet tisztázása céljából. Hasznosak továbbá a súlyos, esetlegesen sebészi beavatkozást igénylő betegség követésében, illetve a szövődmények felismerésében is. Az ultrahang a heveny szakaszban a haspuffadás miatt gyakran nem értékelhető.

Megelőzés


Lezajlott hasnyálmirigy-gyulladás után fontos a lehetséges kiváltó ok azonosítása. Köves epehólyag esetén az epehólyag eltávolítása szükséges. Apróköves epehólyag esetén a műtét megelőző hasnyálmirigy-gyulladás nélkül is javasolt, mert az apró kövek könnyen becsúszhatnak az epevezetékbe, és a hasnyálmirigy-vezeték szintjére eljutva ott elzáródást okozhatnak. Epeút-kövesség esetén endoszkópos kőeltávolítás válhat szükségessé.

Nagymennyiségű alkohol fogyasztása nem csak a hasnyálmirigy-gyulladás veszélye miatt nem javasolt, ha ettől tartózkodunk, számos egyéb betegséget is megelőzhetünk.

Emelkedett trigliceridszint esetén fontos annak gyógyszeres kezelése, és a magas zsírtartalmú étkezések kerülése.

Ismeretlen eredetű hasnyálmirigy-gyulladás után is tartózkodjunk a zsíros étkezésektől és az alkoholfogyasztástól (ez egyébként is hasznos).

Kórlefolyás


Enyhe esetben a betegség néhány napos koplalást követő zsírszegény étrend mellett spontán szűnik. Súlyos esetben viszont a hasnyálmirigy egy része elhalhat, ilyenkor emésztőnedvvel kevert szövettörmelék kerülhet a hasüregbe, ami hashártyagyulladást, sokkos állapotot okozhat. Ilyenkor sebészi beavatkozásra, az elhalt szövetek eltávolítására van szükség. Az elhalt szövetek felülfertőződése esetén tályog is kialakulhat, ami szintén sebészi beavatkozást tesz szükségessé. Fontos a súlyosabb lefolyásra magas rizikóval bíró betegek azonosítása. Ilyen rizikó többek között a 70 év feletti életkor és a túlsúly. Súlyos betegséget jelez, ha egyéb szervek működése is károsodik: esik a vérnyomás, szapora a pulzus, alacsony a vér oxigénszintje, kevés a vizelet, esetleg bélrendszeri vérzés lép fel. Rossz prognózist jelent, ha a gyulladás mértékét jelző ún. C-reaktív fehérje (CRP) szintje nagyon magas.

szövetelhalás mellett számos egyéb szövődménye is lehet a betegségnek. Súlyos, de sebészi beavatkozás nélkül gyógyuló esetekben a hasnyálmirigybe került emésztőenzimek egy üreget alakíthatnak ki, melyet pseudocystának nevezünk (pszeudo, mert nincs valódi fala). Ez a későbbiekben befertőződhet, vagy nagyra nőve akadályozhatja a belek működését.

Súlyos, visszatérő hasnyálmirigy-gyulladások esetén a pancreasban található Langerhans szigetek (azok a területek, ahol az inzulin, és a szintén a cukoranyagcserét befolyásoló glukagon termelődik) visszafordíthatatlanul károsodnak, és cukorbetegség alakul ki, mely inzulinkezelést tesz szükségessé. (Magyarországon a másodlagos cukorbetegség leggyakoribb oka a hasnyálmirigy-betegség).

Ismételt, vagy súlyos gyulladás után a hasnyálmirigy külső elválasztású része (az emésztőenzimek termelése) is károsodhat. Ilyenkor emésztetlen tápanyagok maradnak a bélben, melyek a széklettel ürülnek, napi többszöri székürítést, esetleg hasmenést okozva. A széklet ilyenkor zsírfényű (zsírszék). A fel nem szívódott tápanyagok miatt fogyás is bekövetkezhet. Ilyenkor az enzimek gyógyszeres pótlására van szükség.

Kezelés


A hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében alapvető fontosságú a hasnyálmirigy nyugalomba helyezése. Ennek legegyszerűbb módja a teljes koplalás (szájon át semmi, még folyadék sem vihető be). Ilyenkor a pancreast nem éri olyan hatás, ami emésztőnedv termelésére serkentené. Hosszas koplalás alatt is szükség van természetesen tápanyag-bevitelre, ez rendszerint infúzió formájában történik. Az infúziók rendszerint fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat, gyomorvédő gyógyszereket is tartalmaznak. Hányás, gyomorfeszülés esetén gyomorszonda levezetésére is sor kerülhet. Egyes intézményekben lehetőség van 1-2 nap után szondatáplálásra, ilyenkor a szonda végét a hasnyálmirigy-vezeték beszájadzása alá vezetik, így a bejuttatott tápanyag azt nem ingerli. Ez az eljárás speciális szakértelmet kíván. Ha a beteg fájdalommentes, és jó bélhangjai vannak, el lehet kezdeni a szájon át táplálást. Először csak folyadékot (víz vagy tea) lehet fogyasztani, a szilárd táplálék bevezetésére fokozatosan kell, hogy sor kerüljön. Eleinte zsírszegény / zsírmentes, fűszerszegény táplálék fogyasztható, a többi étel fogyasztására csak további panaszmentesség esetén kerülhet sor.

Súlyos esetekben, erős fájdalom esetén, illetve ha a hasnyálmirigy elhalásának veszélye áll fenn, intenzív osztályos megfigyelésre, és kezelésre, antibiotikum adására lehet szükség. Ha a hasnyálmirigy egy része elhalt, sebészi eltávolításra van szükség.

Gyógyulási esélyek


A hasnyálmirigy-gyulladás összhalálozása kb. 5%. Ezen belül az enyhe esetek halálozása kevesebb mint 1%, míg súlyos esetekben, hasnyálmirigy-elhalás esetén a 20%-ot is elérheti. Az enyhe esetek rendszerint maradványtünetek nélkül gyógyulnak, a későbbiekben a diétára a megelőzés miatt van szükség. Súlyos, ismétlődő esetekben, különösen, ha a hasnyálmirigy egy részének műtéti eltávolítására is sor kerül, a gyógyulás nem teljes. Károsodhat az emésztőenzimek termelődése, emésztési zavart, zsírszéket okozva. Ilyenkor enzimpótlásra van szükség, tabletta formájában. Az inzulintermelés károsodása cukorbetegséget okoz. A hasnyálmirigy-gyulladás következtében kialakult cukorbetegséget lehetőség szerint inzulinnal kell kezelni.
 
/Forrás: http://www.hazipatika.com/  *B.Kiss-Tóth László 2013.06.13.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Kapcsolódó:
ajánlott (természetes) gyógyszerek a weboldalról:
Digestivumok, beleértve az enzimkészítményeket







Tápcsatorna és anyagcsere
 
*B.Kiss-Tóth László 2013.06.13.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Néhány százalékban, súlyosabb esetekben a heveny hasnyálmirigy-gyulladás következményeként  hasnyálmirigyrák is előfordulhat.
 
Kapcsolódó:                                                                                                                              

A hasnyálmirigyrák molekuláris diagnosztikája

A hasnyálmirigyrák célzott kezelése a már felismert, lehetséges gyógyszercélpontok "kihasználásával" akár 90%-ban is megvalósítható lenne. A hasnyálmirigyrákos esetek negyedében a HER2 gén felsokszorozódása figyelhető meg. Lehetséges célpontok még a KRAS és a HRAS fehérje, a PIK3CA, a MET, valamint az esetek 2%-ában a BRAF. Az EGFR fehérje - normális formában - szintén előfordulhat a daganatsejtek felszínén, így EGFR-gátlókkal ebben az esetben is be lehet avatkozni a betegség lefolyásába.

A hasnyálmirigyrák célzott kezelésére mostanáig az EGFR tirozin-kináz gátlására alkalmas gyógyszerek egyetlen típusát törzskönyvezték, kemoterápiás szerekkel kombinálva. Ez a készítmény az eddigi klinikai vizsgálatok adatai szerint akár egy évvel is megnövelheti a túlélési időt.
Klinikai vizsgálatok zajlanak továbbá annak megállapítására is, hogy  a HER2-pozitív hasnyálmirigyrákok esetében alkalmazható-e a monoklonális antitesttel végzett HER2-gátló kezelés.
A BRAF-gátlók eredményes alkalmazása szintén lehetséges lehet azokban az esetekben, ahol a BRAF mutációja van jelen. Gátolhatóak lennének továbbá a hibás KRAS, HRAS, PIK3CA és a daganatsejteken jelenlévő normális típusú MET fehérjék is.

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:
 
/Forrás: http://molekularis-diagnosztika.hu/ / *B.Kiss-Tóth László 2013.06.13.