Költségtérítés, óh!


 'Parasztvakítók'
A toplista vezetője, Hörcsik Richárd (Fidesz) 2010 májusa óta bruttó 26,8 millió forintot kapott. 2006 és 2010 között is ő járt a legjobban, akkor 24,8 millió vándorolt a zsebébe.
A Blikk elkérte a parlamenttől a költségtérítési tízes toplistát. Eszerint az élboly legalább bruttó 25 milliót vághatott eddig zsebre. Ám a ciklusból hátralévő 14-16 hónapban újabb 11-12 milliót is besöpörhetnek a politikusok. Így a 40 milliót közelítik majd a legnagyobb térítések, szemben az előző parlament 24 milliós összegeivel. A növekedés oka az, hogy 2009 előtt a politikusok még nem adóztak ebből a pénzből, s amikor ez változott, a honatyák annyit emeltek az összegeken, hogy nettójuk ne csökkenjen.
A költségtérítés két részből áll. Egyik a lakhatási támogatás, amely 115 950 forint, s annak jár, akinek a fővárosban vagy választókerületében nincs lakása. A nagyobbik rész a választókerületi pótlék, s mértéke attól függ, milyen messze van a képviselő választókerületének székhelye Budapesttől. Ez újabb havi 140-672 ezer forint lehet. A tízes lista érdekessége, hogy azon csak jobboldali képviselők szerepelnek. Ez pedig éppen annak köszönhető, hogy a fővárostól messze fekvő kerületekben a szocialisták kevésbé erősek, egyéni mandátumot így a végeken nem is szereztek.
Megkérdeztük Hörcsiket, mint a legtöbbet kapó honatya mennyi pénzt fordít a költségeire. Választ nem jött, mert visszahívást kért, majd nem tudtuk elérni. A listán őt Apáti István (Jobbik) követi, aki szerint lelkiismeretes munka esetén elmegy a pénz a költségekre.
– Nem veszi ki jól magát, ha egy képviselő sír, de tény, Budapest–Mátészalka oda-vissza 600 kilométer. A városi irodám fenntartása havi 40 ezer forint. A kiadás egyenlőtlenül oszlik el, mert a választási évben több – állította a Blikknek.
– 160 ezer forint a havi benzinköltségem, évi 40 ezer kilométert autózom a munkám miatt – sorolta kiadásait a „bronzérmes", Vitányi István (Fidesz). Ő 41 települést képvisel, s állítja: az utak olyan rosszak, hogy négyévente vehetne egy új autót, mert az annyira tönkremegy. Emellett sok pénzt visznek el a protokolláris kötelezettségei.
Bár a térítési rendszert sokat támadták, a politikusok nem siették el a megszüntetését. Ez csak az új parlament megválasztásával történik meg, mert ekkortól egy fillér költségtérítés sem jár. A honatyák névre és rendszámra szóló üzemanyagkártyát kapnak, s a parlament biztosít nekik szállást és irodát.

– Az új szabályozás átlátható és nyílt, végre tiszta viszonyokat teremthet. Megfelel annak az elvárásnak is, hogy legyen kisebb és olcsóbb a parlament – nyilatkozta a Blikknek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
/Forrás: www.blikkpress.com 2013.03.26./*Megjegyzésem:  Mintha  MSZP-s és LMP-s politikusok nem laknának a végeken, a munkájuk miatt nem vagy olcsóbban bérelnének körzetükben képviselői irodát, Pesten meg lakást. Talán kellő öntudattal,  részben vissza is utasítják az általuk (is) megszavazott törvények szerint nekik járó költségtérítéseket? No, persze, az álláshalmozó honatyák másik állásaik után is fölmarkolják a fizetésük mellé a különféle jogcímeken történő költségtérítéseket, amiről itt nem szól a fáma. Talán, ezeket is összesíteni kellene... *B.Kiss-Tóth László 2013.06.12.