Virtuális túra a Mars felszínén


A Mars felszínén tehetnek körutazást az érdeklődők annak a panorámafotónak köszönhetően, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) képeiből állítottak össze.

A 2 gigapixeles képet Andrew Bodrov, az észtországi Tallinnban élő profi panorámafotós készítette több száz különböző felvételből. A felhasznált képeket 17 kamera vette fel a Curiosity Rover fedélzetéről, majd sugározta vissza több millió kilométer távolságba a Földre.

A hatalmas kép alapjául szolgáló alapanyagot a Curiosity 17 darab kamerája szolgáltatta, melyek mai szemmel nézve (főleg, ha elsőre a NASA „űrtechnológiája” jut eszünkbe) elég alacsony, mindössze 2 megapixel felbontásúak. Szükség esetén a kamerarendszer videót is tud rögzíteni, maximum 10 képkocka per másodperc képsebességgel, 720p felbontásban. A viszonylag alacsony felbontásra a Marsra juttatás bonyolultsága a magyarázat, a mérnökök csak a minden szempontból alkalmas, speciális kamerákat használhatták.

A panorámakép nagy részét 100 milliméteres lencséjű kamerákkal rögzítették, de további felvételeket készítettek 34 milliméteres lencséjű kamerákkal is - közölte a projekt kommunikációjával foglalkozó cég. "Ez a legnagyobb panoráma tájkép fotó, amelyet világűrben készült felvételekből állítottak össze. Nagyon izgalmas másoknak is megadni a lehetőséget, hogy eddig soha nem látott közelségből és részletességgel megcsodálhassák a Marsot" - idézi a közlemény Jeffrey Martint, a 360Cities alapítóját.

A képet a http://www.360cities.net/image/mars-gigapixel-panorama-curiosity-solar-days-136-149#-112.44,30.00,99.3 linken tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek:
/Forrás: mti/ www.richpoi.com 2013.03.27./*B.Kiss-Tóth László