Öleléspótló Kft. (Rácz Katalin írói estje a Kultúrpincében)


Rácz Katalin, írónő, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) tagja január 18-án találkozott olvasóival a Komédiás Étterem Kultúrpincéjében, Csáky Anna költővel, a közösség vezetőjével folytatott beszélgetése keretében. Az est az írónő egyik művéből (Öleléspótló Kft.) kölcsönvett címet kapta.
Molnár György, majd Füredi Mihály olvasott fel egy-egy elbeszélést a szerző Földönkívüliek a Pénzverem utcában című kötetéből.
Az elhangzottak kellő kiinduló pontot szolgáltattak az est során egyre izgalmasabbá és érdekesebbé alakuló beszélgetéshez. Rácz Katalin alkotásait a humor, a meghökkentő fordulatok, a tudatos szerkesztés, a helyenkénti abszurd vonások becsempézése teszi egyénivé és rendkívül vonzóvá. Nem hiányzik belőlük a könnyedség, a szuggesztív erő sem.
Hősei hétköznapi, de igen szeretetre méltó emberek, akiknek sorsában, tévedéseiben, esendőségében, a környezethez való viszonyában, a világról és az emberekről alkotott véleményeiben, apró gyengeségeiben magára ismerhet az olvasó.
Az írónő alakjai vérbeli győriek is: az Ergényi lakótelep utcáiban élnek, dolgoznak, barátkoznak, keverednek különféle kalandokba. A jellemek bemutatását a szerző egy-egy alapvető vonásuk kiemelésével, valamint találó elnevezésükkel teszi életszerűvé és egyedivé. Elbeszéléseinek visszatérő alakja pl. Kovács László mosógépszerelő, akit az írónő egy életéből vett találkozás élménye alapján rajzolt meg, és tett remélhetőleg halhatatlanná. Ugyanez elmondható legtöbb hősére is.
Rácz Katalin műveiből mély humanizmus, a dolgozó ember tisztelete sugárzik. Könnyed, szellemes stílusa nem nélkülözi a hétköznapok kisebb-nagyobb drámáit sem, mégis soraiban mindenütt ott van a mosoly, a simogatás, a szeretet (Öleléspótló Kft.) megváltó ereje. Ez teszi oly vonzóvá írásait azok szemében, akik olvassák.

Forrás: Molnár György Fb.-os feltöltései