Minden szerb mesterkedés ellenére


felmentették Hágában Gotovinát, Horvátország hősét!
- az egész ország ünnepel...

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett állítólagos bűncselekmények ügyében jár el.
Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények vádjával - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában.
A most 57 éves extábornok - a francia idegenlégió egykori katonája - volt az 1995 augusztusi, Vihar kódnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében.
Horvátországban nemzeti hősnek tekintik Gotovinát, és az ítélet kihirdetését Zágráb központjában egyenes adásban hatalmas kivetítőn ezrek figyelték.
Az ügyészség adatai szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet erőszakkal elűztek "otthonukból".
A védelem azzal érvelt, hogy a horvát tüzérség nem támadott célzottan polgári személyeket. A fellebbviteli tanács végül nem látta "minden ésszerű kétséget kizáróan" bizonyítottnak sem azt, hogy jogellenes volt, kifejezetten a polgári lakosokra irányult az érintett négy szerb település ellen intézett tüzérségi támadás, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedések megtételét mulasztotta el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett "bűnös cselekményeket".
Gotovinával együtt fellebbezett az első fokon 18 évre ítélt vádlott-társa, a Vihar hadművelet idején a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markac, akit most másodfokon szintén felmentettek. A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt horvát védelmi miniszterhelyettest már első fokon felmentették.
Frissítés: Óriási lelkesedéssel, örömkönnyekkel és tapssal fogadták Horvátországban az Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott tábornokok felmentéséről szóló hágai ítéletet.
"A hágai ítélet igazságos, rendkívül elégedett vagyok" - idézte Ivo Josipovic köztársasági elnök első reakcióját a helyi sajtó a pénteki felmentő ítélettel kapcsolatban.
"Tizenhét évig tartott, és az a fontos, hogy végül hazatérnek családjukhoz, és fontos az ítélet Horvátország számára is. Az eljárás nehéz volt, példa nélküli. A határozatot 3:2 arányban hozták meg, ami bizonyítja, hogy milyen keskeny a határ siker és sikertelenség, igaz és hamis, igazság és igazságtalanság között" - mondta Zoran Milanovic miniszterelnök.
"Ez a háború nehéz volt, véres, igazságos, de voltak hibák, amelyekért a horvát állam felelős, nem Markac és Gotovina" - mondta, megköszönve a két tábornoknak, hogy kitartottak.
"Ez egy kivételes, történelmi pillanat Horvátország számára. Egy ilyen magas rangú, az ENSZ által alapított jogi intézmény megerősítette, hogy Horvátország védelmi, felszabadító háborút folytatott, a nemzetközi jog szabályai szerint" - mondta Josip Leko, a horvát parlament elnöke.
A horvát közszolgálati televízió egyenes adásban közvetítette a hágai ítélethirdetést. A zágrábi Jellasics téren ezrek gyülekeztek délelőtt, hogy közösen kísérjék figyelemmel az eseményeket a kivetítőkön, de sokan voltak Pakostaneban, Gotovina dalmáciai falujában és Djurdjevácon, Markac Dráva menti városában is.
Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítéskor, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.
Gotovináért és Markacért a veteránügyi és honvédelmi miniszter különgéppel indult Hágába. Várhatóan több ezer ember fogadja majd a mindvégig nemzeti hősként számon tartott nyugalmazott tábornokokat Zágrábban.
2. frissítés: Százezres ünneplő tömeg fogadta a zágrábi Jellasics téren Ante Gotovina és Mladen Markac nyugalmazott horvát tábornokokat, akiket pénteken felmentett a hágai ENSZ-törvényszék fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.
"Boldogok vagyunk, hogy ma este együtt lehetünk veletek. ...A háború a történelemé, forduljunk a jövő felé, együtt mindannyian!" - mondta a nyugalmazott horvát katonai vezető első nyilvános beszédében a hazatérés után. Gotovinát a hazafias dalokat, jelszavakat skandáló, lobogókat lengető tömeg örömujjongással szakította félbe.

(Forrás: MTI nyomán Kuruc.info 2012.11.16.)
Kapcsolódó: