Világvégét hozó hurrikántól retteg New York lakossága


Világvége hangulat uralkodik New Yorkban a Sandy hurrikán miatt. Leállíthatják a teljes városi közlekedést. Vannak, akik a maja naptár végéhez kötik a közelgő katasztrófa rémét.
Andrew Cuomo, New York demokrata kormányzója szükségállapotot hirdetett a lecsapni készülő "szupervihar", a Sandy hurrikán miatt és 375 ezer ember kitelepítését rendelte el, illetve iskolabezárásokra is lehet számítani. A hurrikán a Karib-térségben már 59 halálos áldozatot követelt.
A pusztító vihar idejére - New York történetében másodjára – zárhatják le a város teljes közlekedését is. 2011-ben az Irene hurrikán tombolása idején volt szükség ilyen drasztikus intézkedésre.
A Reuters hírügynökség információi szerint a hurrikán több atomerőmű működését és ezzel az áramellátást is veszélyeztetheti. A Sandy hurrikán helyi idő szerint hétfő hajnalban érheti el az Egyesült Államok partjait. A viharzóna további nagyvárosokat is érinthet, mint pl. Bostont, Washingtont, Baltimore és Philadelphiát. Virginiában és Észak-Karolina egyes részein rendkívüli állapotot hirdettek.

Sokan máris apokaliptikus jóslatok beteljesülését, illetve a maja naptár végét emlegetik a hurrikán kapcsán, összekötve a szombaton éjszaka Kanada nyugati partvidékét sújtó nagy erejű, 7,7-es fokozatú földrengésselés az ennek nyomán keletkező szökőárriadóval.
/Forrás: www.barikad.hu 2012.10.28./*B.Kiss-Tóth László