Egy szegedi betyár

2012. október 3., szerda


Egy szegedi betyár

Pilhál György

2012. október 01., hétfő 17:55
Miközben megnyugvással tölt el mindnyájunkat, hogy a szegedi rendőrség – a szabadkai kollégák segítségével – szinte órákkal a szökése után fülön csípte a büntetését töltő Bakony Róbert fojtogatós gyilkost, néhány nyugtalanító kérdés csak ott motoszkál a fejünkben.
 
Legfőképpen az, hogyan kaphat „engedélyezett kimaradást” a börtönből egy tíz évre ítélt gonosztevő, még ha „jó magaviseletet” tanúsított is odabent a rácsok mögött. Ha van is erre legális lehetőség, jó-e, hogy van? Miből gondolja a tömlöcparancsnok, hogy egy marcona, sebhelyes nehézfiú (185 centi, 110 kiló), aki hajdan megfojtotta, majd markológéppel elásta vitapartnerét, már most, évekkel szabadulása előtt kiereszthető az intézményből, akár egyenest a Tisza-parton korzózó gyanútlan városlakók közé? Egyáltalán értesítették-e a gáláns akció előtt Szeged lakosságát, hogy a következő órákban megfontoltabban lépjenek ki házukból, mert odakint múlatja idejét a jó útra tért Bakony Robi, aki hajdan fojtogatással szerzett magának hírnevet és Kékfény-ismertséget?
A börtönhatóság ugyan az elfogás után készséggel tájékoztatta az érdeklődő sajtót a vonatkozó kimaradásszabályokról, de az nem biztos, hogy mindenkit megnyugtatott. Megtudhattuk, Bakony elítélt mintaszerűen viselkedett odabent, szép csöndben üldögélt a priccsen, cellatársait, fegyőrszemélyzetét nem bántalmazta, mosolyogva számlálgatta hátralévő napjait, tekintetéből pedig szinte sugárzott a melegség, valósággal belopta magát a smasszerszívekbe, még a fejszés gyilkosok is ellágyultak, ha ránéztek… Nyájas modoráért többször kapott jutalmat, sőt, korábban háromszor is kimehetett csoportosan hozzá hasonló, megjámborodott banditákkal, erőszakos közösülőkkel. Mi történhetett most Robi fegyenccel? Talán megérintette a kinti bűnös világ?
 
Nincsenek megjegyzések: