Öt szaturnuszi holdat fotózott egyszerre a Cassini


(Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)
Forrás: Space.com/NASA | 2011. szeptember 22. csütörtök 14:47 |

Az óriásbolygó körüli holdak kvintettjét kapta lencsevégre a szívós Cassini szonda.

A NASA Cassini szondájának új fotója a Szaturnusz öt holdját mutatja, amint a hatalmas planéta két gyűrűje körül lebegnek. A szeptember 21-én készített felvételen a Janus, a Pandóra, az Enkeladusz, a Mimasz és a Rhea látható.

A Janus látható a kép bal oldalán. A Pandóra az A- és az F-gyűrű között kering, a kép közepe táján. A fényes Enkeladusz a kép közepe felett látszik. A Rhea pedig félbevágva a jobb oldalon. A kisebb Mimasz szintén jobbra, a Rheán túl látható.

A Cassini 2011. július 29-én, látható zöld fényben készítette el a fotót, szűk látószögű kamerájával. A kép a gyűrűk Nap világította, északi része felé néz, éppen csak a gyűrűsík felett - magyarázzák a kutatók.

Az öt szaturnuszi hold mérete jelentősen különbözik. A 81 kilométeres Pandóra és a 179 kilométeres Janusz a legkisebbek. A Mimasz 396 kilométeres átmérővel, míg az Enkeladusz 504 kilométerrel rendelkezik. A Rhea pedig az óriásbolygó második legnagyobb holdja, 1528 kilométer átmérőjű.




A Cassini a fotó elkészítésekor mintegy 1,1 millió kilométerre volt a Rheától, míg 1,8 millió kilométerre az Enkeladusztól, azon fagyos világtól, mely vízjeget lövellő gejzírekkel rendelkezik. A felbontás képpontonként 7 kilométer a Rhea és 11 az Enkeladusz esetén.

A Szaturnusz több mint hatvan ismert holddal rendelkezik. A legnagyobb a Titán, melynek átmérőjen 5150 kilométer, közel ötven százalékkal nagyobb a mi Holdunknál.

A NASA 1997-ben küldte fel a Cassinit, mely 2004-ben érkezett meg a gyűrűs bolygóhoz. Körpályára állt, és azóta is gyűrűit, valamint holdjait tanulmányozza. A Cassini vitte fel az európai Huygens szondát, amely 2005-ben landolt a Titán felszínén. A Cassini missziója a tervek szerint 2008-ban véget ért volna, azonban a NASA meghosszabbította küldetését, eddig kétszer, legutóbb 2017-ig. A Cassini misszió a NASA, az ESA és az olasz űrügynökség közös projektje.
(Szabó Piroska bejegyzése)