Hozzávalók:
* 50 dkg cukor
* 10 evőkanál víz
* Az ízesítéshez:
* feketekávé
* marcipán
* kókuszreszelék
* kakaó vagy csokoládé
* vaj
* tortabevonó
Elkészítés: Egy lábasba 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet teszünk. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket.
Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 dkg vajat (rummal is gazdagíthatjuk).
A csokoládést úgy készíthetjük, hogy 2 kanál kakaót adunk hozzá, vagy ha gazdagabban szeretnénk, akkor 10 dkg csokoládét és 5 dkg vajat.
Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet műanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét, és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat.
/A barikad.hu -ból 2010.12.15
./*B.K-T.L.