A magyar Szent Korona látható egy új osztrák érmén

Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a Szent Koronát ábrázolja.

Caballero, Fri, 2010/11/19
Ausztriában a Habsburgok koronái sorozat harmadik darabjaként adták ki a Szent István koronáját ábrázoló legújabb százeurós névértékű érmét.


Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a magyar Szent Koronát ábrázolja. A 16 grammos, nagy tisztaságú aranyból készült érme november 10-én került forgalomba Ausztria bankjaiban, érmeboltjaiban, üzleteiben, 615 eurós ajánlott áron. A Szent Koronás osztrák érmét high-tech dombornyomással készítették, 30 ezer példányban maximálva kiadását.

A Habsburgok koronái elnevezésű sorozat – a Osztrák Pénzverde tervei szerint – öt darabból áll majd. Az első darabot 2008-ban adták ki, a Német–római Birodalom uralkodóinak koronáját, a 2009-ben kiadott érme az osztrák főhercegi fejdíszt ábrázolja. A továbbiakban a cseh Szent Vencel-koronát, illetve az osztrák császári koronát kívánják kiadni.

Az érem egyik oldalán a Szent Korona, másik felén pedig egy koronázási jelenet látható: 1741. június 25-én Pozsonyban koronázták meg Mária Teréziát, aki Szent István palástját és a Szent Koronát viselve, lóháton, karddal látható; a háttérben a pozsonyi vár és a koronázási templom szerepel.

(Magyar Kurír nyomán Szent Korona Rádió)

*B.Kiss-Tóth László 2010.11.29..