*
Illatos omlós csirkemell:
- előkészület: 10 perc
- sütés: 20 perc
Hozzávalók 4 főre
- 60 dkg csirkemell filé
- 3 tojásfehérje
- só
- őrölt bors
- 5 ek étkezési keményítő
- olaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 2 dl ketchup
- 0,5 dl balzsamecet
- 0,5 dl méz
- 3 ek szójaszósz
- 1 mk friss reszelt gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kicsi vöröshagyma vagy póréhagyma
- só
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őröltborssal ízesítjük.
2. A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
3. A szószhoz a hagymákat nagyon apró kockára vágjuk, a gyömbért lereszeljük és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés és igény szerint sóval, borssal ízesítjük.
4. A csirke mellé egy kis tálkában kínáljuk. Rizst főzzünk hozzá.
------------------------------
Csípős-savanyú leves:
- előkészület: 15 perc
- főzés: 20 perc
Hozzávalók 4 főre
- 1,5 liter csirkehúsleves (kockából is jó)
- 2 közepes sárgarépa
- 10 cm-es darab póréhagyma
- 20 dkg csirkemell filé
- 5 dkg bambuszrügy konzerv
- 2 tojás
- 1,5 ek szójaszósz
- 1 ek fehérborecet
- 1/2 kk chiliszósz vagy Erős Pista
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
1. A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük.
2. A répát és a pórét gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.
3. A bambuszrügyet is felcsíkozzuk és ezzel további 3 percet főzzük.
4. A szójaszószt a borecettel, a chilivel, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.
5. A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk.
6. Tűzről lehúzzuk és tálalhatjuk
------------------------------
Édes-savanyú sertéshús:
- előkészület: 20 perc
- főzés: 20 perc
- sütés: 5 perc
Hozzávalók 4 főre
- 60 dkg sovány sertéshús (karaj, szűzpecsenye vagy comb)
Páchoz:
- 1 tojásfehérje
- 1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál vörösbor
- 1 kk só
- 1/2 kk őrölt bors
Mártáshoz:
- 1-1 piros és zöld paprika
- 15 dkg konzerv bambuszrügy
- 25 dkg konzerv ananász
- 3 evőkanál olaj
- 4 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál almaecet vagy vörösborecet
- 3 evőkanál ketchup
- 5 dl húsleves (kockából is lehet)
- csipetnyi só
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
Tésztához:
- 1 tojás
- 3 púpozott evőkanál finomliszt
- 3 púpozott evőkanál keményítő
- 2 dl világos sör
- kicsi só
Elkészítés:
1. A húst 2 cm vastag csíkokra vágjuk.
2. A tojásfehérjét, keményítőt, a szójaszószt és a vörösbort habverővel simára keverjük, megsózzuk, borsozzuk. Ebbe beleforgatjuk a húst és 2 órát a hűtőben érleljük.
3. A mártáshoz a kétféle paprikát felkockázzuk, a bambuszrügyet és az ananászt szintén kockára vágjuk.
4. Az olajat a serpenyőbe őntjük, felmelegítjük és ebben nagy lángon a paprikát 2-3 percig pirítjuk. A bambuszt és az ananászt hozzáadjuk, a szóját, a kechupot, a fél liter levest, az ecetet és a cukrot beletesszük és 4-5 percig forraljuk. Ha szükséges sózzuk.
5. A tésztához a tojássárgáját a liszttel és a keményítővel, valamint a sörrel simára keverjük. A keménnyé vert tojásfehérjét óvatosan beledolgozzuk.
6. A húst belmártjuk a tésztába és bő forró olajban kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Többször átforgatjuk.
7. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
8. A forró mártással tálaljuk.
------------------------------
Csirkemellcsíkok zöldséges édes-savanyú mártásban:
- előkészület: 15 perc
- főzés: 30 perc
Hozzávalók 6 főre
- 80 dkg csirkemell
- 10 dkg vaj
- só, bors
- 1 üveg édes-savanyú mártás
- 1 nagy szál sárgarépa
- 20 dkg brokkoli
- 20 dkg mirelit kínai zöldség
Elkészítés:
1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, seprenyőben kb. 3 dkg vajon átforgatjuk, hogy megfehéredjen, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára sütjük.
2. A sárgarépát vékony karikára vágjuk, vajon pirítjuk, finoman sózzuk. Ne pároljuk túl, inkább friss, roppanós legyen.
3. Ugyanígy járunk el a mirelit zöldségekkel.
4. Ha minden megfőtt, megpárolodótt, megpuhult, a csirkemellhez öntjük az üveges szószt, a zöldségeket és összeforraljuk.
------------------------------
- előkészület: 20 perc
- sütés: 35 perc
Hozzávalók 2 főre
- 2 db csirkecomb
- 150 g basmati rizs
- 200 g brokkoli
- ½ köteg zöldhagyma
- ½ piros húsú paprika
- ¼ ananász (vagy egy fél kis doboz konzerv)
- 25 g földimogyoró
- 60 ml zöldségleves
- 3 ek szójaszósz
- koriander -, vagy petrezselyemzöld
A pácléhez:
- 1 chilipaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk balzsamecet
- 3 tk szójaszósz
- 1 tk folyékony méz
- 1 ek paradicsomketchup
- 1 ek olaj
Elkészítés:
1. A csirkecombokat teljesen kicsontozzuk és mindegyiket 3-3 részre vágjuk.
2. A pácléhez az apróra vágott chillipaprikát és fokhagymát összekeverjük az ecettel, szójaszószal, mézzel, ketchuppal és olajjal. A csirkecombdarabokat bekenjük a páclével.
3. A rizst megfőzzük.
4. A brokkolit rózsáira osztjuk, a paprikát csíkokra, a zöldhagymát pedig karikákra vágjuk.
5. A húst egy tűzálló tálba tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Közben a maradék páclével kenegetjük.
6. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a zöldségeket állandóan kavarva 5 percig sütjük. A kockára vágott ananászt és a földimogyorót hozzáadjuk. A kész rizst belekeverjük, felöntjük a levessel és szójszósszal ízesítjük. Összemelegítjük.
7. A sült csirkét a rizzsel tálaljuk. Apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel díszítjük.
------------------------------
- előkészület: 15 perc
- sütés: 30 perc
Hozzávalók 4 főre
- 1 csirkemellfilé
A páchoz:
- 1/2 kk só
- 1/2 kk őrölt fehérbors
- 1 kk cukor
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek fehérbor
A bundázáshoz:
- 1 tojás
- 2 ek olaj
- 12 dkg finomliszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1 kk sütőpor
- 1,5 dl víz
- 1 kk só
A mézes mártáshoz:
- 3 ek méz
- 2 ek cukor
- 3 ek kechup
- 3-4 ek balzsamecet
- 1 kk csípős paprikakrém
Elkészítés:
1. A csirkét vékony (ujjnyi) csíkokra vágjuk.
2. A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, a csirkecsíkokat beleforgatjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
3. A bundázáshoz a tojást enyhén felverjük és a többi hozzávalóval simára keverjük.
4. A húscsíkokat a pácból kivesszük és a sűrű tésztába beleforgatjuk.
5. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.
6. A mézes szószhoz a hozzávalókat egy serpenyőben megforrósítjuk és a húsra öntjük. (Külön kis edényben is tálalhatjuk mellé.)
------------------------------
- előkészület: 5 perc
- sütés: 10 perc
Hozzávalók 4 főre
- 450 g brokkoli
- 1-1,5 ek mogyoróolaj (kukorica- vagy napraforgóolaj)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- fél tk frissen őrölt fekete bors
- 6 ek víz
- 2 tk pirított szezámolaj
Elkészítés:
1. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük és feldaraboljuk.
2. Felforrósított serpenyőben egyenletesen eloszlatjuk az olajat. Amikor elég forró, átforgatjuk benne a kissé szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és 30 másodpercet pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, kevergetve sütjük 2 percig.
4. Ráöntjük a vizet és fedő alatt, magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.
5. Pirított szezámolajjal meglocsoljuk és még 30 másodpercig kevergetve sütjük.
6. Forrón tálaljuk
------------------------------
Hozzávalók 4 főre
Bundához:
· 6 ek liszt
· 3 ek étkezési keményítő
· 1 ek olaj
· 1 tojás
· 1 egész csirkemell
· csipet só
· pici víz
· 1,5 kk sütőpor
Mázhoz:
· ketchup
· chili (erős pista)
· méz
· 3-4 ek szezámmag
Amikor a húskockát beletesszük az olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje!
Elkészítés:
1. A húst felkockázzuk.
2. Egy tálba beletesszük a hozzávalókat (liszt, keményítő, só, tojás, olaj, sütőpor, víz), és sűrű masszát készítünk. Beleforgatjuk a husit.
3. Elkészítjük a mázat.
4. A húst bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
5. Ahogy kivesszük az elkészült húst, rögtön beletesszük a mázba, majd tálra tesszük.
------------------------------
- előkészület: 10 perc
- főzés: 10 perc
- sütés: 15 perc
Hozzávalók 2 főre
- 1 egész csirkemell
Páchoz:
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry
- néhány csepp szezámolaj
- 2 csapott ek búzaliszt
- 2 csapott ek keményítő
- 2 ek víz
- 1/4 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk olaj
Szószhoz:
- 100 ml víz
- 100 ml csirkehúsleves/ alaplé leveskockából
- 2-3 ek rizsecet / sima 10 %-os ecet/ 3-4 ek 5%-os almaecet (ízlés szerint)
- 2 csapott ek keményítő
- 150 g cukor
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek szezámolaj
- 1 tk chilikrém vagy por
- 1 áttört fokhagymagerezd
Elkészítés:
1. Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst.
2. Keverjük el a páchoz szükséges hozzávalókat, és hagyjuk benne a csirkét állni fél órát. (Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evökanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval. De sürünek kell maradnia, hogy bevonja a húst.)
3. Közben készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan. (Én jobban szeretek 5%-os almaecetet használni, ha nincs rizsecet, attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 %-os ételecettel.)
4. A csirkét fél óra után kezdjük el bő, forró olajban kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg a csirke el nem fogy. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.
------------------------------
Szecsuáni csirkecomb:
- előkészület: 20 perc
- főzés: 30 perc
Hozzávalók 2 főre
- 2 db csirkecomb
- 2 fej vöröshagyma
- gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg fejes káposzta
- 2 sárgarépa
- egy kevés borsó
- 2 ek szójaszósz
- 1 kk "erőspista"
- 1 tk ecet
- fehérbors
- só
Elkészítés:
1. A csirkecombot kicsontozzuk, apró darabokra vágjuk.
2. A wokot kevés olajjal felforrósítjuk, és belerakjuk a csirkét.
3. Amikor a hús szépen kifehéredett, és egy kicsit kezd pirulni, egy tányérra kiszedjük.
4. A wokba ezután a vöröshagyma kerül.
5. Ha a hagyma üveges lesz, megszórjuk a gyömbérrel, és belerakjuk a fokhagymát is.
6. A következő a fejeskáposzta, majd a répa. Ezt a kettőt egyszerre berakhatjuk, ha közel azonos méretűre vágtuk. Legvégén a marék zöldborsót (konzerves).
7. Ezt követően visszarakjuk a húst, és fűszerezünk: 2 ek szójaszósz, 1mk erős paprika, ecet, ízlés szerint só, fehérbors.
8. 5 percig hagyjuk összefőni az ízeket.
9. Rizzsel tálaljuk.
------------------------------
[A levél megkurtítva] Egész levél megtekintése