A KÍNAI KONYHA RECEPTJEIBŐL

VÁLOGATÁS

*

Illatos omlós csirkemell:

  • előkészület: 10 perc
  • sütés: 20 perc

Hozzávalók 4 főre

A mártáshoz:

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őröltborssal ízesítjük.

2. A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

3. A szószhoz a hagymákat nagyon apró kockára vágjuk, a gyömbért lereszeljük és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés és igény szerint sóval, borssal ízesítjük.

4. A csirke mellé egy kis tálkában kínáljuk. Rizst főzzünk hozzá.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Csípős-savanyú leves:

  • előkészület: 15 perc
  • főzés: 20 perc

Hozzávalók 4 főre

Elkészítés:

1. A csirkehúst vékony csíkokra vágjuk és az alaplében megfőzzük.

2. A répát és a pórét gyufaszál méretűre felvágjuk és a léhez adjuk. Ezzel 5 percig főzzük. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a zöldség nem lesz ropogós.

3. A bambuszrügyet is felcsíkozzuk és ezzel további 3 percet főzzük.

4. A szójaszószt a borecettel, a chilivel, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverünk és a leveshez adjuk.

5. A 2 tojást felverjük és óvatos kevergetés közben lassan a levesbe csurgatjuk.

6. Tűzről lehúzzuk és tálalhatjuk

---------------------------------------------------------------------------------------------------.

Édes-savanyú sertéshús:

  • előkészület: 20 perc
  • főzés: 20 perc
  • sütés: 5 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 60 dkg sovány sertéshús (karaj, szűzpecsenye vagy comb)

Páchoz:

Mártáshoz:

Tésztához:

  • 1 tojás
  • 3 púpozott evőkanál finomliszt
  • 3 púpozott evőkanál keményítő
  • 2 dl világos sör
  • kicsi só

Elkészítés:

1. A húst 2 cm vastag csíkokra vágjuk.

2. A tojásfehérjét, keményítőt, a szójaszószt és a vörösbort habverővel simára keverjük, megsózzuk, borsozzuk. Ebbe beleforgatjuk a húst és 2 órát a hűtőben érleljük.

3. A mártáshoz a kétféle paprikát felkockázzuk, a bambuszrügyet és az ananászt szintén kockára vágjuk.

4. Az olajat a serpenyőbe őntjük, felmelegítjük és ebben nagy lángon a paprikát 2-3 percig pirítjuk. A bambuszt és az ananászt hozzáadjuk, a szóját, a kechupot, a fél liter levest, az ecetet és a cukrot beletesszük és 4-5 percig forraljuk. Ha szükséges sózzuk.

5. A tésztához a tojássárgáját a liszttel és a keményítővel, valamint a sörrel simára keverjük. A keménnyé vert tojásfehérjét óvatosan beledolgozzuk.

6. A húst belmártjuk a tésztába és bő forró olajban kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük. Többször átforgatjuk.

7. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

8. A forró mártással tálaljuk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Csirkemellcsíkok zöldséges édes-savanyú mártásban:

  • előkészület: 15 perc
  • főzés: 30 perc

Hozzávalók 6 főre

  • 80 dkg csirkemell
  • 10 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 üveg édes-savanyú mártás
  • 1 nagy szál sárgarépa
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg mirelit kínai zöldség

Elkészítés:

1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, seprenyőben kb. 3 dkg vajon átforgatjuk, hogy megfehéredjen, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára sütjük.

2. A sárgarépát vékony karikára vágjuk, vajon pirítjuk, finoman sózzuk. Ne pároljuk túl, inkább friss, roppanós legyen.

3. Ugyanígy járunk el a mirelit zöldségekkel.

4. Ha minden megfőtt, megpárolodótt, megpuhult, a csirkemellhez öntjük az üveges szószt, a zöldségeket és összeforraljuk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------Serpenyős rizs tüzes csirkecombbal:

  • előkészület: 20 perc
  • sütés: 35 perc

Hozzávalók 2 főre

  • 2 db csirkecomb
  • 150 g basmati rizs
  • 200 g brokkoli
  • ½ köteg zöldhagyma
  • ½ piros húsú paprika
  • ¼ ananász (vagy egy fél kis doboz konzerv)
  • 25 g földimogyoró
  • 60 ml zöldségleves
  • 3 ek szójaszósz
  • koriander -, vagy petrezselyemzöld

A pácléhez:

  • 1 chilipaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk balzsamecet
  • 3 tk szójaszósz
  • 1 tk folyékony méz
  • 1 ek paradicsomketchup
  • 1 ek olaj

Elkészítés:

1. A csirkecombokat teljesen kicsontozzuk és mindegyiket 3-3 részre vágjuk.

2. A pácléhez az apróra vágott chillipaprikát és fokhagymát összekeverjük az ecettel, szójaszószal, mézzel, ketchuppal és olajjal. A csirkecombdarabokat bekenjük a páclével.

3. A rizst megfőzzük.

4. A brokkolit rózsáira osztjuk, a paprikát csíkokra, a zöldhagymát pedig karikákra vágjuk.

5. A húst egy tűzálló tálba tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. Közben a maradék páclével kenegetjük.

6. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a zöldségeket állandóan kavarva 5 percig sütjük. A kockára vágott ananászt és a földimogyorót hozzáadjuk. A kész rizst belekeverjük, felöntjük a levessel és szójszósszal ízesítjük. Összemelegítjük.

7. A sült csirkét a rizzsel tálaljuk. Apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel díszítjük.

---------------------------------------------------------------------------------------------------Csirkemell bundában mézes mártással:

  • előkészület: 15 perc
  • sütés: 30 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 1 csirkemellfilé

A páchoz:

  • 1/2 kk só
  • 1/2 kk őrölt fehérbors
  • 1 kk cukor
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek fehérbor

A bundázáshoz:

  • 1 tojás
  • 2 ek olaj
  • 12 dkg finomliszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1 kk sütőpor
  • 1,5 dl víz
  • 1 kk só

A mézes mártáshoz:

  • 3 ek méz
  • 2 ek cukor
  • 3 ek kechup
  • 3-4 ek balzsamecet
  • 1 kk csípős paprikakrém

Elkészítés:

1. A csirkét vékony (ujjnyi) csíkokra vágjuk.

2. A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, a csirkecsíkokat beleforgatjuk és fél órára hűtőbe tesszük.

3. A bundázáshoz a tojást enyhén felverjük és a többi hozzávalóval simára keverjük.

4. A húscsíkokat a pácból kivesszük és a sűrű tésztába beleforgatjuk.

5. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük.

6. A mézes szószhoz a hozzávalókat egy serpenyőben megforrósítjuk és a húsra öntjük. (Külön kis edényben is tálalhatjuk mellé.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------Sült brokkoli:

  • előkészület: 5 perc
  • sütés: 10 perc

Hozzávalók 4 főre

  • 450 g brokkoli
  • 1-1,5 ek mogyoróolaj (kukorica- vagy napraforgóolaj)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk só
  • fél tk frissen őrölt fekete bors
  • 6 ek víz
  • 2 tk pirított szezámolaj

Elkészítés:

1. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük és feldaraboljuk.

2. Felforrósított serpenyőben egyenletesen eloszlatjuk az olajat. Amikor elég forró, átforgatjuk benne a kissé szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és 30 másodpercet pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a brokkolirózsákat, kevergetve sütjük 2 percig.

4. Ráöntjük a vizet és fedő alatt, magas hőfokon 4-5 percig pároljuk.

5. Pirított szezámolajjal meglocsoljuk és még 30 másodpercig kevergetve sütjük.

6. Forrón tálaljuk

---------------------------------------------------------------------------------------------------. Kínai szezámmagos csirkemell 1.:

Hozzávalók 4 főre

Bundához:

· 6 ek liszt

· 3 ek étkezési keményítő

· 1 ek olaj

· 1 tojás

· 1 egész csirkemell

· csipet só

· pici víz

· 1,5 kk sütőpor

Mázhoz:

· ketchup

· chili (erős pista)

· méz

· 3-4 ek szezámmag

Amikor a húskockát beletesszük az olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje!

Elkészítés:

1. A húst felkockázzuk.

2. Egy tálba beletesszük a hozzávalókat (liszt, keményítő, só, tojás, olaj, sütőpor, víz), és sűrű masszát készítünk. Beleforgatjuk a husit.

3. Elkészítjük a mázat.

4. A húst bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

5. Ahogy kivesszük az elkészült húst, rögtön beletesszük a mázba, majd tálra tesszük.

-------------------------------------------------------------------------------------------------- Kínai szezámmagos csirkemell 2.:

  • előkészület: 10 perc
  • főzés: 10 perc
  • sütés: 15 perc

Hozzávalók 2 főre

Páchoz:

  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek szaké/ száraz fehérbor/ száraz sherry
  • néhány csepp szezámolaj
  • 2 csapott ek búzaliszt
  • 2 csapott ek keményítő
  • 2 ek víz
  • 1/4 tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1 tk olaj

Szószhoz:

  • 100 ml víz
  • 100 ml csirkehúsleves/ alaplé leveskockából
  • 2-3 ek rizsecet / sima 10 %-os ecet/ 3-4 ek 5%-os almaecet (ízlés szerint)
  • 2 csapott ek keményítő
  • 150 g cukor
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 tk chilikrém vagy por
  • 1 áttört fokhagymagerezd

Elkészítés:

1. Vágjuk 2-3 cm-es kockákra a csirkehúst.

2. Keverjük el a páchoz szükséges hozzávalókat, és hagyjuk benne a csirkét állni fél órát. (Tekintettel egy kedves hozzászólóra, akinek nem sikerült, csapott evökanállal dolgozzunk, és ha így is túl tömör lenne a massza, higítsuk óvatosan a szakéval. De sürünek kell maradnia, hogy bevonja a húst.)

3. Közben készítsük el a szószt: minden hozzávalót keverjünk el csomómentesre, és egy lábasban lassan forraljuk fel, és tartsuk melegen. Ha túl édesnek találjuk, további ecet hozzáadásával állítsuk be az ízt óvatosan. (Én jobban szeretek 5%-os almaecetet használni, ha nincs rizsecet, attól sokkal lágyabb benne a savanyú, sokkal finomabb ízt ad, és könnyebben eltalálható a helyes íz, mint a 10 %-os ételecettel.)

4. A csirkét fél óra után kezdjük el bő, forró olajban kisütni. Akkor jó, amikor a bunda már aranybarna. Ezt folytassuk addig, amíg a csirke el nem fogy. Forgassuk bele a meleg szószba, hintsük meg az előre, olaj nélkül lepirított szezámmaggal, és főtt rizzsel tálaljuk.

--------------------------------------------------------------------------------

Szecsuáni csirkecomb:

  • előkészület: 20 perc
  • főzés: 30 perc

Hozzávalók 2 főre

Elkészítés:

1. A csirkecombot kicsontozzuk, apró darabokra vágjuk.

2. A wokot kevés olajjal felforrósítjuk, és belerakjuk a csirkét.

3. Amikor a hús szépen kifehéredett, és egy kicsit kezd pirulni, egy tányérra kiszedjük.

4. A wokba ezután a vöröshagyma kerül.

5. Ha a hagyma üveges lesz, megszórjuk a gyömbérrel, és belerakjuk a fokhagymát is.

6. A következő a fejeskáposzta, majd a répa. Ezt a kettőt egyszerre berakhatjuk, ha közel azonos méretűre vágtuk. Legvégén a marék zöldborsót (konzerves).

7. Ezt követően visszarakjuk a húst, és fűszerezünk: 2 ek szójaszósz, 1mk erős paprika, ecet, ízlés szerint só, fehérbors.

8. 5 percig hagyjuk összefőni az ízeket.

9. Rizzsel tálaljuk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

...

[A levél megkurtítva] Egész levél megtekintése

B.K-T.L