Ernhoffer Géza: AZ ALMA NEM CSAK TÁPLÁLÉK!

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt
ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is
tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá,
akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a
piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte
korlátlan ideig.

Több, mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben
megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor,
csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte
azonnal energiát nyerhetünk belőle. Magas foszfor tartalmának
köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát
végeznek, vagy gyenge az idegzetük.

Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy
nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket
nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezd el az almaevést, először
csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy
harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban
össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az
adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a
gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor
almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed,
hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele,
hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.
Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel jóllaktál, akkor ne
erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged,
sem az emésztésed számára.

Jó ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy
más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.
A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket
az eddig okozott károktól, mérgektől.

Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az
alábbi betegségekre:

Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és
akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.

Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a
bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.

Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat. Kiválóan gyógyítja a hörghurutot,
és a felső légúti betegségeket.

Jó ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú
alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek,
vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg
túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak
akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük,
esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a
menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát
végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani.
Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk
el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az
alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le
lehet küzdeni.

Csak egészséges, nedvdús, érett almákat szabad fogyasztani!
Törekedjünk az azonos fajtákra, mert mindegyiknek más-más a savassági
foka, nem keverhetők egymással. Almakúrát egész évben lehet a
szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből
egy hét legyen a bevezetés. Az almát mindig teljes egészében kell
fogyasztani, héjával magházával, magjával együtt. Így teljes értékű
táplálék.
Jó étvágyat!!!

/Forrás: Cserhalmi Adél 2010.11.02-i levele/*B.K-T.L.