BOTRÁNYOS OLTÁSTESZT ARADON ÉS SEGESVÁRON!

Egy román lap azt írta, hogy pénzt kaptak a beoltott gyerekek szülei.

Híradó - Duna TV 2010.02.04. csütörtök 19:00
/Forrás: Nemzeti Hírháló 2010.02.05./
Közli:
B.Kiss-Tóth László

Mégis folytatják a H1N1 influenza elleni védőoltás tesztelését a 10 és 16 év közötti gyerkeken Aradon és Temesváron. Ezt mondta az oltást kifejlesztő bukaresti intézet igazgatója Híradónknak, és cáfolta azt, hogy viták miatt ideiglenesen leállították volna a teszteket.

Egy román lap robbantotta ki a botrányt, amikor azt írta, hogy pénzt kaptak azoknak a gyerkekenek a szülei, akiken tesztelték az oltást. A botrány miatt az arad megyei gyermekvédelmi hatóság és a megyei közegészségügyi hatóság is vizsgálatot indított, de mindent rendben találtak. A teszteket végző cégnek minden engedélye megvan a klinikai teszteléshez.

"Azt tapasztaltuk, hogy minden törvényi előírást betartottak, vagyis a szülők és a gyerekek is írásban beleegyezésüket adták, előzőleg felvilágosították őket, tehát gyermekvédelmi szempontból semmi törvényellenes nem történt" - mondta el Angelica Stana, a gyermekvédelmi és szociális igazgatóság sajtószóvivője.

A bukaresti Cantacuzino Intézet igazgatója Híradónknak azt mondta: voltak gondjaik a médiabotrány miatt, de nem álltak le a tesztekkel.

A vizsgálatok kimondták, hogy nem törvényellenes pénzt adni azoknak, akik vállaják, hogy alávetik magukat a teszteknek, még akkor sem az, ha gyerekekről van szó. Eddig 36 gyereken tesztelték az oltást, ebből huszonötöt Aradon végeztek el. Minden korcsoportban legalább 50 gyereket kell beoltani, mielőtt egy vakcinát engedélyeznek.