Windows XP-sek figyelem!

A microsoft hűtlen lett az XP-sekhez, áprilisban beszüntette a telepítőprogram támogatását. Sokan vannak azonban, akik anyagi okok miatt nem tudnak másik gépet és másik telepítőprogramot vásárolni és kénytelenek még egy ideig a 8-10 éves vagy még öregebb gépükkel kínlódni. Problémák naponta előjöhetnek, a cserbenhagyottaknak azonban a neten mindig kevesebb lesz számukra a problémák megoldását segítő információ. Az alábbi összeállításra véletlenül akadtam, javasolom, hogy adathordozóra mentsék el vagy nyomtassák ki a szöveget, -még szükségük lehet rá...  *B.Kiss-Tóth László

Hibák és problémák -és lehetséges megoldásuk:
*
137 GB-nál nagyobb ATAPI-k támogatása (9x/NT4/2000/2003/xp)
A 137GB-nál nagyobb ATAPI lemezek támogatásához végezzük el a következő lépéseket.
Akinek a rendszere nem ismeri fel a nagyméretű merevlemezt annak kell csinálni 1 regedit szerkesztést. W98-as rendszer a 2000 és az sp2 nélküli xp rendszereknél előforduló probléma megoldására. A 4-5 évesnél régebbi alaplap valószínű nem támogatja a nagy merevlemez kezelését.

1. Indítsunk el a registry editort. (regedit)
2. Keressük meg a HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ atapi \ Parameters
alkulcsot.
3. Adjunk hozzá egy új DWORD kulcsot, melynek neve EnableBigLba legyen, értékét pedig állítsuk 1-re.
4. Indítsuk újra a rendszert.
*
Akadó egérkurzor ablakok minimalizálásánál és maximalizálásánál
Nem tudom hányan vannak vele, de nekem feltűnt, hogy "olykor" az egérkurzor megragad egy pillanatra az ablakok Tálcára való kicsinyítésekor vagy teljes méretre állításánál - ami elég bosszantó tud lenni. Aki találkozott ezzel a jelenséggel az tudja miről beszélek, aki nem, annak mondom, hogy ekkor hiába mozgatom az egeret, az egérkurzor nem mozdul az ablak animáció során.

Megoldás: wisptis.exe bezárása

1. Nyissuk meg a Feladatkezelőt (Ctrl+Alt+Del vagy jobb klikk a Tálcán)
2. Folyamatok fülnél, jelöljük ki, majd állítsuk le a wisptis.exe folyamatot.

A wisptis.exe: Microsoft Tablet PC Component, kézírásos bevitelt tesz lehetővé, akkor indulhat el, amikor pl. a Windows Live Messenger-ben kézírásos üzenetet használunk.
*
Alaplapfrissítés XP újratelepítés nélkül
Egy alaplapcsere után az XP általában "megbolondul", teljes újratelepítés szükséges az újraélesztéséhez. Ezzel a trükkel azonban TALÁN(!) meg tudjuk úszni az újratelepítést.
Csináljuk a következőket.:
MÉG A RÉGI ALAPLAP LEGYEN A GÉPBEN !!!

1. Start / Futtatás --> regedit
2. Keressük meg a következo kulcsot:
HKEY_CURRENT_CONFIG \ System \ CurrentControlSet \ Enum
3. Most töröljük az Enum kulcsot!
4. Állítsuk le a gépet!
5. Cseréljük ki az alaplapot az újra!
6. Indítsuk be a gépet/XP-t.
7. Kezdjük magunkban mondogatni a "Miatyánk Microsoft"-tót!:D

Ha szerencséd van (meghallgatott a Microsoft :D ), az XP el fog indulni. Természetesen ez nem 100%, de még 50 se.:(

A trükk ott van, hogy az Enum kulcson belül tárolta/tárolja az XP az alaplapi drivereket. Ha ezt töröljük, akkor a következő indításnál az XP ismét telepíti az alaplapi drivereket, sőt, még processzor információt is frissíti. Csak épp azt nem vette észre, hogy ez már nem az az alaplap, ami a múltkor még benne volt.

Ismét felhívom arra a figyelmet, hogy a cikk valószínűleg a legtöbb esetben NEM FOG MUKÖDNI, ennek ellenére ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI egy alaplapfrissítésnél. Hátha megy. Megnyugtatásképp mondom, már hallottam olyan emberről, akinél működött.
*
Mit tegyünk, ha az asztalon letörölhetetlen, furcsa ikonok jelennek meg, amik ráadásul a jobbkattintásra sem reagálnak vagy speciális menüt jelenítenek meg?
Több ártalmatlan alkalmazás hoz létre efféle ikonokat (pl. hp nyomtatók, szkennerek segédprogramjai, Microsoft Outlook), azonban legtöbbször valamiféle kártevő tevékenységének lehetünk tanúi.

A nemkívánatos ikonok eltávolításához először is (rendszergazdaként) nézzünk be a "\Documents and Settings\Rendszergazda\Asztal" valamint "\Documents and settings\All Users\Asztal" könyvtárakba, hátha ide bújtak el előlünk és jogosultság híján nem tudunk megszabadulni tőlük.

Ha itt nem találjuk őket, nagy valószínűséggel a rendszerleíró-adatbázisban rejtőznek.

Indítsuk el a Windows Registry Editor-t (Start-Futtatás: regedit.exe) majd navigáljunk el a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace kulcshoz, ahol alapértelmezésben négy hosszú kódból álló kulcsot találunk. Egyesével kijelölve ezeket a kulcsokat a jobb oldali táblában az "(Alapértelmezett)" sztring értékeként megláthatjuk az ikonok valódi nevét. Ha megtaláltuk a keresett betolakodókat egyszerűen töröljük a kulcsot.

Az ikonok eltávolítása természetesen nem elégséges megoldás ebben az esetben, hisz' a fentiek szerint egy spyware vagy adware program szállta meg gépünket. Az itt leírt módon védekezzünk ellenük!
*
Automated System Recovery (ASR) készítése
A Windows XP rendelkezik egy új rendszer-helyreállítási funkcióval (ASR), amivel egy esetleges összeomlás után újra élet lehelhető a rendszerbe.
Az ASR által készített mentés csak a rendszer helyreállításához szükséges adatokat tartalmazza (ezt egy 3,5”-ös lemezre teszi), az egyéb adatok mentésérol más módon kell gondoskodni.
A mentés elkészítéséhez a következoket kell tenni:

1. Start NT Backup (ntbackup.exe vagy Start, Programs, Accessories, System Tools, Backup).
2. A megjeleno varázslón katt. a „speciális üzemmód”-ra (Advanced Mode).
3. Eszközök (Tools), Automatikus rendszer-helyreállító varázsló (ASR Wizard), az üdvözloképernyon katt. a továbbra
4. Mentés céljának kiválasztása.
5. Aztán megint tovább.
6. Mikor kéri, be kell tenni az üres lemezt a 3,5”-ös meghajtóba.
*
Az XP helytelenül ismerte fel a CD-írót
Előfordulhat, hogy az XP helytelenül ismer fel CD-írót, CD-újraírót, esetleg kavarja ezeket. Ez azért is rossz, mert ha egy CD-újraírót az XP "csak" CD-írónak ismer fel, akkor letiltja a CD-írási funkcióját az adott meghajtón. Ennek kiküszöbölésére hajtsunk végre a következő lépéseket.:

1. Start / Futtatás --> regedit.
2. Keressük meg a következő kulcsot.:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ CD Burning \ Drives \ Volume{a megfelelő meghajtószám hexában}
3. Módosítsuk a Drive Type duplaszó bejegyzés értékét a következők szerint:
Érték: 1 , ha a meghajtó CD-író.
Érték: 2 , ha a meghajtó CD-újraíró.
4. Indítsuk újra a gépet. 
*
Nem működik a DVD-lejátszás az SP1 után
A probléma az InterVideo DVD szoftverekkel jelentkezik a Windows XP SP1 telepítése után. Előfordulhat, hogy lejátszás közben nincs kép és/vagy hang, zavaros a kép, vagy éppen szerkesztés közben egyszerűen lefagy a számítógép.

A Q329623 jelű javítás a Acgenral.dll és a Sysmain.sdb file-okat cseréli.

A Microsoft csak a hibával érintett rendszerekre javasolja a telepítést. A javítás belekerül a készülő Windows XP SP2-be is.

*

Az utóbbi 1 évben elég sok probléma adódik a CD-DVD lemezek írása során.
1) A fájlszerkezet felírása után megáll az írási folyamat (3%).
2) Az írás több perces várakozás után kezdődik el.
3) Az írás x%-nál félbeszakad, és sokáig pörög a meghajtó, de nem csinál semmit.
4) Megírja a lemezt, de nem játsza le.

A lemezírással kapcsolatos weboladak nagy részén nincs érdemleges megoldás miért vannak ezek a hibás írási folyamatok.
Találtam használható információt, és ennek alapján a virtuális CD-DVD meghajtók a felelőssek, éppúgy mint a hardware gyártók, és a firmware író csapatok.
PC függő hogy melyik gépen melyik virtuális meghajtót lehet használni, hogy a lemezírást ne zavarja az IDE csatornák szűrésével, mert ezzel az adatátvitel sebessége drasztikusan lecsökken.
Nálam az alcohol120% program futott, és a fent felsorolt hibákat mind produkálta a pioneer DRW109BK dvd író. Uninstalláltam az alcoholt, és néhány lemez megírása alapján úgy néz ki ez volt a hibaforrás.
Más PC más meghajtóra érzékeny, ki kell kísérletezni kinek melyik a megfelelő megoldás.
Most a nero virtuális meghajtót használom.
Persze sokaknak egyik virtuális meghajtó sem okoz semmilyen írási hibát.
Mindenki szűrje le a megfelelő következtetést...
*
Nem indul, vagy furcsán viselkedik a számítógépünk, esetleg vírustámadás áldozatai lettünk? Mindenkivel megeshet efféle probléma. De hogyan álljunk neki a hiba elhárításának?
Jusson mindig eszünkbe, első teendőnk legyen "Csökkentett módban" újraindítani a számítógépet. Csökkentett módban csak a minimálisan szükséges illesztőprogramok töltődnek be, elkerülve ezzel az esetleges driver okozta problémákat, továbbá lehetőségünk van a rendszerleíró adatbázis módosítására, valamint eszközillesztők, hibás programok törlésére, eltávolítására.

Ha csökkentett módban megfelelően viselkedik a számítógép, elkezdhetjük kiszűrni, mely program, eszközillesztő okozza a problémát. Távolítsuk el, vagy tiltsuk le a gyanúsnak vélt programot, szolgáltatást és indítsuk újra a Windows-t normál módban. Ismételjük ezt a műveletet mindaddig, amíg meg nem találtuk a hiba forrását.

Ne feledjük: vírus-, spyware és adware-irtást is mindig csökkentett módban végezzünk!

A csökkentett módról és annak eléréséről bővebben olvashat a fent elérhető Microsoft tudásbáziscikkben.
*
Ha az XP CD lejátszónak ismeri fel a DVD meghajtót
A fenti probléma viszonylag ritka de azért elofordulhat. Íme a megoldás:

Indítsuk el a REGEDIT-et és keressük meg az alábbi bejegyzést:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \ {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Töröljük ki az itt található "UpperFilters" és "LowerFilter" bejegyzéseket.

*
DVD-RAM korrekt kezelése XP alatt
A Windows XP hajlamos arra, hogy egyes DVD-RAM típusokat CD-ROM meghajtóként jelenít meg.
A hiba kijavítása egyszerű. Indítsuk el a regisztrációs adatbázis szerkesztőt (regedit.exe), majd keressük meg ezt a kulcsot:
HKLM \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Class \{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Ahol a HKLM a HKEY_LOCAL_MACHINE rövidítése.

Itt ha rákattintunk találunk két bejegyzést: Upperfilter, Lowerfilter. Töröljük mindkettőt, majd indítsuk újra a számítógépet. A Windows XP ezek után korrektül kezeli a DVD-RAM-okat.
*
Eltűnt az Általános fül az Internetbeállítások...-ból
Ha nem találjuk az Általános fület az Internetbeállítások... alatt, tegyük a következoket.

1. Start / Futtatás --> regedit
2. Keressük meg a következo kulcsot.:
HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Polices \ Microsoft \ Internet Explorer \ Control Panel
3. Változtassuk meg a GeneralTab és ProgramsTab bejegyzések értékét 1-rol 0-ra.
-
Ha ismeretlen formátummal találkozol nem kell rögtön kétségbe esni, van a probléma megoldására weboldal. Itt megkeresheted gyorsan az aktuális kiterjesztés leírását, és a konkrét megnyitási javaslatot.
http://www.filext.com/
*
Ha nem engedi az IE, hogy JPG-be mentsük le a képeket
Két ötlet is van a problémára, remélhetoleg az egyik megoldja a problémát.
Az első:
1. Nyissuk meg az IE-t.
2. Most Eszközök / Internetbeállítások...
3. Katt a Speciális fülre.
4. A Biztonság részben szedjük ki a pipát a következő elől: Titkosított lapokat ne mentsen a lemezre.
5. OKézzünk le az ablakot, majd indítsuk újra az IE-t. 
A második:
1. Nyissuk meg az IE-t.
2. Most Eszközök / Internetbeállítások...
3. Itt az Általános fülön az Ideiglenesen letöltött fájlok részben kattintsunk a Fájlok törlése gombra. Most pipáljuk be a A teljes helyben tárolt tartalom törlése részt, s nyomjuk meg az OK gombot.
*

Hogyan kell megakadályozni, hogy az XP a Hálózati Helyek-ben kétszer jelenítse meg a "megjegyzések"-et?
A Windows XP-ben minden gépnek külön név adható, valamint egy megjegyzés, amit a hálózatot böngészo felhasználók látnak majd a gép neve mellett, ha az is a hálózaton van.
Példa:
Név Megjegyzések
Kovács János (savtech1) Kovács János
Net Server (savtech2) Net Server

Ha ez az elnevezési séma zavar, bármikor eltávolíthatjuk azt, ha a "Megjegyzések" címre jobb gombbal kattintunk, majd töröljük az x-et a "Megjegyzések" mellol a kontext-menübol.

*
Helyreállítási-konzol indítása boot-menüből
Ha szeretnéd, hogy a helyreállítási-konzol a boot-menüből választható legyen, nincs más teendőd, mint.:

1. Indítsd el az XP-d.
2. Rakd be az XP telepítõ CD-jét.
3. Start / Futtatás --> x:\i386\winnt32.exe /cmdcons
(Az x helyén a CD-ROM/DVD-ROM meghajtód jele álljon!)
4. Kövesd a telepítő utasításait, ha jól csináltad a következő gépindításkor a boot-menü egy indítási lehetőséggel bővülni fog.: Microsoft Windows XP helyreállítási konzol.
---
Előfordulhat, hogy a számítógép bekapcsolásakor a Windows logó helyett ez a hibaüzenet fogad minket. Mi is történt? Az NT loader nem tudott elindulni a bootpartícióról, nagy valószínűséggel azért, mert az MFT (Master File Table) túlságosan töredezetté vált. Ez abban az esetben fordulhat elő ha a kötet gyökérkönyvtárába gyakran, illetve sok fájlt ír valamilyen program.

(Tegyük fel, egy alkalmazás valami oknál fogva folyamatosan a gyökérbe dolgozik - egy konkrét esetben például egy kifagyott játék szemetelte tele a gyökérkönyvtárat, elárasztva azt többezer apró fájllal.)

A hiba viszonylag egyszerűen elhárítható, (a fölösleges fájlok törlése után) egyszerűen töredezettségmentesítsük a kötetet (a merevlemez-meghajtót áthelyezve egy másik gépbe). Ez a művelet nagy valószínűséggel helyreállítja a particiót, előfordulhat azonban, hogy ez mégsem elegendő. Ez esetben segítséget kérhetünk a helyi Microsoft képviselettől, a tőlük igényelhető bcupdate segédprogram még mindig orvosolhatja a problémát. A bcupdate használata a következő: bcupdate X: (ahol X: a javítandó partíció betűjele), de ezt bizonyára felleljük majd a kapott dokumentációban is.
*
Némely MS-DOS, illetve Windows alkalmazás az autoexec.nt, illetve config.nt fájlt hiányolja, vagy találja nem megfelelőnek.
A megoldás viszonylag egyszerű, mivel a Windows ezekről a fájlokról biztonsági másolatot tart a \Windows\Repair könyvtárban. A fájlok helyreállításához adjuk ki az alábbi parancsokat a Windows parancssorában. (Start-Futtatás: cmd.exe)

copy \windows\repair\autoexec.nt \windows\system32 /y
copy \windows\repair\config.nt \windows\system32 /y     

Figyelem! Ezek a fájlok "normális" napi használat mellett nem tűnnek/állítódnak el! A visszaállítás után javasolt egy alapos spyware- és víruskeresés, természetesen csökkentett módban.
*
Kék képernyő STOP 0x00000050 PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA üzenettel
A rendszer a kért adatot nem találta a memóriában, illetve az adat nem írható a lapozófájlba.
*
Kék képernyő STOP 0x0000002E DATA_BUS_ERROR üzenettel
Inkompatibilis és nem megfelelő hardverek okozhatják a hibát, ha új memóriát helyeztünk a gépbe, távolítsuk el.
*
Kék képernyő STOP 0x00000024 NTFS_FILE_SYSTEM üzenettel
Az összeomlást az ntfs.sys fájl okozza, merevlemez meghibásodása, nem megfelelo töredezettség-mentesítés áll a hiba hátterében.
*
Kék képernyő STOP 0x0000001E KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED üzenettel
A hibát nem megfelelo processzor instrukció okozhatja

*
IRQ Not Less or Equal kék képernyő
Sok felhasználónál elofordul a fenti hibaüzenet, okozója valamilyen hardverelem, ami ugyanazt az IRQ számot használja, amit egy rendszerösszetevo, pl. a Fejlett Energiagazdálkodás már lefoglalt. A hiba orvosolása a BIOS-ban rejlik. Eloször a Sajátgépen jobb klikkelve, a Tulajdonságokat választva, a Hardver fül alatt az Eszközkezelo gombon klikkeljünk, a megnyíló Eszközkezelo ablakban a Nézet menüpont alatt válasszuk ki az "Eroforrások típus szerint" opciót. Így a Megszakításkéréseket sorba szedve láthatjuk. Ha ugyanaz a szám többször is szerepel, ott gondok lehetnek, legtöbbször az egér vagy a hangkártya a bunös. Jegyezzük meg a többszörösen használt számot, és keressünk egy olyat, amit még egy eszköz sem használ. Indítsuk újra a gépet és a Del billentyuvel lépjünk be a BIOS-ba. Itt keressük meg az IRQ beállításokat és annak a PCI csatlakozónak, amelyikbe a problémás kártya csatlakozik, adjuk meg IRQ-ként a még nem használt számot. Ha nem kártya okozza a gondot, és a BIOS-ban erre van lehetoség, a problémás IRQ számot foglaljuk le, hogy új hardverelemek ne használhassák. A BIOS muveletek után indítsuk újra a gépet és távolítsuk el a problémás hardverelemet az Eszközkezeloben, majd újraindítás után telepítsük újra.
*
Kék képernyő a Stop 0x000000D1 üzenettel
Ez a hiba akkor jelentkezik ha a géphez USB eszköz csatlakozik. Orvoslása a Xp Service Pack telepítésével lehetséges.
*
Kék képernyő INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE üzenettel
A problémát okozhatja SCSI vagy RAID meghajtó, ezek számára az XP már a telepítés elején külön drivereket kér. Lehet a probléma hátterében IRQ vagy I/O port ütközés, vagy lehetséges hogy a boot meghajtó fájlrendszere megsérült vagy nem kompatibilis az XP-vel. 
*
Hogyan futtassunk régebbi programokat XP alatt?
Ha egy régebbi alkalmazás futtatása gondokat okoz Windows XP alatt, beállíthatjuk a kompatibilitási tulajdonságokat manuálisan , így a program egy másik módban, mint pl. a Windows 95 alatt, vagy más képernyo/felbontás alatt futhat. Egy program kompatibilitási tulajdonságait a következo módon állíthatjuk be:

Kattintsunk a jobb gombbal a futtatni kívánt programra, (.exe), majd válasszuk a Tulajdonságok menüpontot, és kattintsunk a "Kompatibilitás" fülre. Tegyünk egy x-et a program kompatibilitási módban való futtatása mellé. A listából válasszunk ki egy operációs rendszert, mely alatt a program biztonságosan és kényelmesen fut.

Amennyiben szükséges, változtassuk meg a felbontást, a képernyo beállításait, vagy deaktiváljuk a Windows XP megjelenési témákat.

Ha végeztünk a beállítások módosításával, futtassuk a programot újra. Változtassuk meg a kompatibilitási paramétereket, ha a program még mindig nem fut normálisan. Ne felejtsük el, hogy egy Windows 2000-rel boldogtalan program csont nélkül képes lehet Windows 98 alatt való futásra.
*
Hogyan töröljük az index.dat fájlt?
Az index.dat fájl tartalmazza azon weblapok címét, ahol már egyszer jártunk a neten. Alapból a fájl nem törölheto, ugyanis az XP védelmet biztosít számára, ám ezt egy kis trükkel ki tudjuk cselezni.:

1. Zárjunk be minden futó alkalmazást.
2. Nyissuk meg a DOS-parancssort. (Start / Futtatás --> cmd)
3. DOS-os parancsok segítségével ugorjunk a következo mappába:
x: \ Documents and Settings \ felhasznaloneved \ Local Settings \ Temporary Internet Files \ Content.IE5
(ahol a felhasznaloneved, a felhasználóneveddel azonos nevu mappa (érdekes módon))
Kis DOS-os ismétlés:
cd = mappába be (pl. cd Local Settings)
cd.. = mappából ki
del = törlés (pl.: del index.dat)
4. Indítsuk el a Feladatkezelot! Vagy simán Ctrl + Alt + Delete vagy Ctrl + Alt + Delete, aztán pedig katt a Feladatkezelo gombra.
5. Katt a Folyamatok fülre.
6. Válasszuk ki az explorer.exe process-t és kattintsunk a Folyamat bezárása gombra.
7. Az asztal, tálca el fog tünni, csak a DOS-parancssor marad. Most adjuk ki a del index.dat parancsot. Ha hibát ír ki, miszerint valami még használja a fájlt, akkor ismét nyomjunk Ctrl + Alt + Delete-t, s válasszuk a Feladatkezelo-t. Majd a Folyamatok fül alatt lojjük ki néhány programunk processzét. Persze legjobb, ha az összeset kilojjük. Csak a rendszerfájlok maradjanak. Most ismételten próbálkozzunk meg kitörölni az index.dat fájlt. Ha jól csináltuk a fájl kitörlodik. Nem kell aggódni, automatikusan új index.dat fájl fog létrejönni, viszont az még csak néhány KB-os.
8. Az asztal, tálca visszahozásához használjuk a Feladatkezelo Fájl > Új feladat (Futtatás...) menüpontját, s írjuk be: explorer
Most OKézzuk le. 
*
Az Internet Explorer lefagy keresés közben?
Mit tegyünk, ha lefagy az Internet Explorer keresés közben?

Amennyiben nem kapunk választ a rendszertől, töröljük ki a HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Toolbar \ WebBrowser registry kulcsból az ITBarLayout értéket, majd a Windows újraindítása után próbálkozzunk ismét a kereséssel.

Figyelem! A registry nem megfelelo módosítása végzetes lehet a Windows számára, ezért csak az végezze el, aki biztos a dolgában!
*
Ha kékhalál fogad az XP betöltésekor
Ha a Windows XP-t helytelenül állítjuk le, akkor azt kockáztatjuk, hogy néhány fontos rendszerfájl nyitva marad, s ezáltal már a rendszerindítás során kékhalállal meghal a rendszer.
Indíthatjuk a WindowsXP-t csökkentett módban, boot floppyval, vagy az utolsó helyes konfiguráció betöltésével, nem fog muködni a rendszerünk. A probléma megoldása kézenfekvo lenne, ha a chkdsk program automatikusan lefutna, de általában nem mindig fut le.

A megoldás egyszeru: vegyük elo a Windows XP CD-t, tegyük be a CD olvasóba, majd a BIOS-t állítsuk át CD-rol való BOOTolásra.
Elindul a CD, majd megáll, s kéri a beavatkozásunkat, hogy mit szeretnénk tenni (ha ENTER-t nyomunk telepítést folytatjuk, ha J betut (angolban R vagyis REPAIR), a magyarban JAVÍTÁST választhatunk, vagy F3-mal kiléphetünk.
Nyomjuk meg a J betut (angol verziónál R betut), majd válasszuk a második lehetoséget (helyreállító konzolba belépéshez).
Adjuk meg a rendszergazdai jelszavunkat, majd a parancssorba írjuk be: chkdsk c: Illetve azt a meghajtót, amelyet ellenoriztetni szeretnénk.

Miután sikeresen lefutott, és kijavította a helytelen leállítás miatt kialakult hibákat gépeljük be: exit
Ezután vegyük ki a CD-t, majd a BIOS-ban állítsuk vissza a C:-rol való BOOTolást.
*
Kevés a hely a Winchesteren
A Windows XP rendszermappája sajnos elég sok helyet foglal. Minimum 1, maximum 4 gigabájtot vessz el a Winchesterbol. Ezen sajnos nem tudunk segíteni, de esetleg másképp tudunk még helyet csikarni.

Temp mappa ürítése
1. Menjük a Winchesterünk "Documents and Settings" mappájába
2. Lépjünk abba a mappába amelyik felhasználó MI vagyunk
3. Menjük be a "Local Settings" könyvtárba
4. Lépjünk be a "Temp" mappába
5. Az ott található összes fájlt töröljük, mert ezekre sose lesz szükségünk.

Ha az írja ki a Windows, hogy az egyik fájl használatban van, akkor azt haggyuk békén.

Hibernálás tiltása
1. Menjük a Start/Vezérlopultra
2. Lépjünk be az "Energiagazdálkodási lehetoségek"-be
3. Válasszuk ki a "Hibernálás" fült
4. Vegyük le a pipát a "Hibernálás engedélyezésé"-rol.

Ezzel a módszerrel több száz megabájt szabad helyet nyersz.

Lemezkarbantartó
1. Menj a Start/Minden program vagy Programok/Kellékek/Rendszereszközök/Lemezkarbantartó-ra.
*
Az XP leállás helyett újraindul
Ha számítógépünk leállás helyett újraindul és már ki van zárva a tápegység meghibásodása, próbáljuk a következő trükkel leállásra bírni.
Csináld a következket.:

1. Start / Futtatás --> regedit
2. Keressük meg a következo kulcsot.:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ Winlogon
3. Változtassuk meg a PowerdownAfterShutdown bejegyzést értékét 0-ra (0 = nulla). 
*
A Linux Loader eltávolítása Windows XP CD-ROM segítségével
Windows XP használatával az eredeti MBR visszaállításával távolíthatja el a Lilo-t:

1. Indítsa el a rendszert a Windows XP CD-rol.
2. Nyomja meg az R billentyut a telepítoben a visszaállító konzol megjelenítéséhez.
3. Válassza ki a Windows XP telepítést a listából és adja meg az adminisztrátor jelszavát.
4. Adja ki a FIXMBR parancsot és válaszoljon a következo kérdésre az y gomb lenyomásával.
5. Végezetül használja az exit parancsot a gép visszaállításához.
*
A Microsoft JAVA Virtual Machine eltávolítása
A Windows XP SP1 által vagy késobb saját kezuleg feltelepített Microsoft JAVA Virtual Machine eltávolítható, hogy helyét a SUN verzió (vagy - ha nem használjuk - a semmi) vegye át.
Az eltávolításhoz a következő műveletekre van szükség.

1. A Command Promptból hajtsuk végre a RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection java.inf,UnInstall nevű parancsot.
1a. Indítsuk újra a Windowst.
2. Távolítsuk el a Windows/java nevu mappát.
3. Távolítsuk el a Windows/inf/java.pnf nevu file-t.
4. Távolítsuk el a Windows/system32/wjview.exe nevu file-t.
5. A Registry Editorral nyissuk meg a
HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft nevű kulcsot.
6. Távolítsuk el a Java VM nevu kulcsot.
7. Nyissuk meg a HKEY_LOCAL_MACHINE / Software / Microsoft / Internet Explorer / AdvancedOptions nevű kulcsot.
8. Távolítsuk el a JAVA_VM nevu kulcsot.
*
Nem indul el az IE egy linkre kattintáskor
Ha rákattintunk egy linkre és nem indul el az Internet Explorer, tegyük a következoket.:

1. Nyissuk meg az IE-t, majd Eszközök / Internetbeállítások...
Most katt a Programok fülre. Ha nincs bepipálva, pipáljuk be a Az Internet Explorer ellenorizza, hogy alapértelmezett böngészo-e funkciót.
2. Kattintsunk a Webbeállítások visszaállítása... gombra.
3. Start / Futtatás --> regsvr32 urlmon.dll (majd ENTER) 
Ajánlott egy gép újraindítás.
*
A fő írányelv ha valamelyik hardware nem működik:
1) a gyártó honlapjáról letöltöd a hozzá való drivers csomagot
2) a chip gyártó honlapján keresel drivers csomagot
3) ha a fenti kettő eredménytelen akkor billi windows update oldalán próbálkozz, ehhez viszont kell 1 beállítás a sajátgép jobb klikk/hardware fül/windows update gomb/az 1-es gomb kijelölése és ok.
Ebben az esetben a drivers frissítő önműködően keresi a hardware meghajtó programot.
Az eszközkezelőből lehet drivers frissítést kerestetni.
4) google keresőbe beírod a hardware pontos tipusát, ki fog listázni x találatot, lehet hogy találsz használható meghajtót.
5) google keresőbe beírod a hardware vezérlését végző chip tipusát, amit ráírnak a chip tetejére, szintén lehet szerencséd...
*
Ha lassú Outlook az indulása a Windows Messenger letiltása után...
Ha a Windows Messenger muködését letiltjuk, az Outlook elviselhetetlenül lassan fog indulni, mert sokáig próbálkozik az üzenoprogram aktiválásával. A megoldás itt...
A gyors muködés visszaállításához szükséges művelet a következő.

A Program Files mappában, nevezzük át a Messenger nevu mappát Messenger.off -ra. 
*
Rendszer-helyreállítás ASR-ről
Amennyiben kedvenc XP-nk egy rendszerösszeomlás után nem képes lábra állni, kövessük a következő lépéseket, hogy az ASR mentés segítségével orvosolni tudjuk a gondot:

1. Gép indítása az XP telepíto CD-jérol
2. CD-rol való indítás választása a megjeleno menübol
3. A telepíto szöveges részénél nyomjunk meg az F2-t az ASR visszatöltéshez
4. Mikor kéri, rakjuk be az ASR-t tartalmazó 3,5" lemezt és kövessük a képernyon megjeleno utasításokat.
*
Sérült fájlrendszer és bootolásnál lemezellenőrzés (2000/2003/xp)
Rendszergazdaként Start>Futtatás>Regedit
keresd meg ezt a kulcsot:
HKEY_LOCAL_MACHINE\\\\SYSTEM\\\\CURRENTCONTROLSET\\\\CONTROL\\\\Session Manager
kell itt lennie valahol egy BootExecute:REG_MULTI_SZ:autocheck autochk * kulcsnak (alapértelmezett értékek). Ami a jó rendszerben van: autocheck autochk * OODBS

Ha azt akarom hogy ne ellenőrizze bootolásnál a lemezeket a fenti elérési úton ezt kell beírni: autocheck autochk /k:ce * (ce azok a meghajtók betűjelei amelyekre vonatkozik a bejegyzés C:\, D:\, E:\.) Diskeeper:autocheck autochk * SsiEfr.e
*  
A Sound Blaster hangkártyák idoszakos artikulátlan csipogásának megszüntetése
Bizonyos körülmények között elofordul, hogy a Sound Blaster típusú hangkártya normális hangok helyett artikulátlan csipogást bocsát ki magából. Ennek oka...

...a Windows XP-be épített hibás SCSI/RAID vezérlo (Adaptec, HighPoint stb.) meghajtóprogram, ami természetesen csak ilyen eszköz használata esetén aktív. A probléma kiküszöböléséhez a következo muveletekre van szükség.

A SCSI/RAID vezérlohöz telepítsünk fel másik, nem a Windows XP-be épített, hanem a gyártótól származó Windows 2000/XP-s meghajtóprogramot. 
*
A Windows Live Messenger telepítése után gyanús .sqm kiterjesztésű fájlok jelennek meg a rendszerpartíció gyökérkönyvtárában. A sokak által spyware-nek vagy ártó-alkalmazásnak hitt fájlok csupán a Microsoft névtelen adatgyűjtő technológiájának nyomai.
*

A Microsoft a Windows Live Messenger-be is beépítette azt a Software Quality Metrics (SQM), azaz "Felhasználói Élmény Fokozása Program" névre keresztelt eljárást, mely névtelenül gyűjt felhasználási adatokat az adott termékről. Ezek az adatok a bejelentkezések sikerességét vagy sikertelenségét, a felmerülő kapcsolathibákat és az adatátvitelben előforduló hiányosságokat naplózza.

Bár a fájlok elküldése a Microsoft-nak alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van - ezt az Eszközök/Beállítások/Általános menüpont alatt ellenőrizhetjük - a Messenger ettől függetlenül gyűjti a fenti adatokat, de azok nem kerülnek elküldésre. A Software Quality Metrics fájlok a korábbi Messenger változatoknál is jelen voltak rendszerünkben más elérési útvonalon.

Ugyan a felhasználók hagyományosan nem bíznak a különböző "adatgyűjtő" programokban, érdemes ezt a funkciót engedélyezni, hiszen láthattuk, hogy csupa személyhez nem köthető információ hagyja el gépünket, melyek azonban nagyban segítik a fejlesztőket a termékek tökéletesítésében.
*
UDMA(x) módból PIO-ba ugrás, de miért?
Sok a „panasz”, hogy a Windows esetenként visszateszi az eszközünket UDMA(x) módból eggyel "lejjebb", vagy PIO módba és bizony ilyenkor nagyon belassul a gépünk. A megoldáshoz az alaplapi chipset saját IDE driverét kell felraknunk. Pl. VIA esetében ezt nem a VIA4IN1 jelenti, hanem egy bizonyos VIA MINIPORT IDE driver. Ugyanis a következö történik:

Felrakod az ilyen megfelelő; IDE drivert az alaplapod típusa függvényében a Windowsodnak és ő fogja vezérelni a UDMA-t. (Annyi, hogy induláskor a bootkép megjelenése előtt egy mp szünet, de utána minden ok – nálam VIA-nál). (A feltétel után az Indítópultból ki is lehet venni, mivel külön Start Menüben elérhető lesz hogy változtassunk PIO és UDMA módot - VIA-nál), ugyanis a Windows által meghatározott váltás megszűnik létezni, mivel az eszközkezelős részben már nem állítható, így a Windows sem tud belebabrálni
Nézz utána az alaplapod pontos CHIPSET típusának, és töltsd le hozzá a megfelelő IDE drivert.

!VAGY!

A Microsoft hivatalosan kiadott egy rendszerleíró adatbázis kulcsot ennek a problémának a megoldására:

Tegyük a következket.:
(Ahol a 0001 az elsődleges IDE vezérlő.)
1. Start / Futtatás --> regedit
2. Keressük meg a következő kulcsot.:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control\ Class \ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} \ 0001
3. Hozzuk létre vagy változtassuk meg a ResetErrorCountersOnSuccess nevű, duplaszó (dword) típusú bejegyzést, értékként 1-et megadva.
*
Ha a Win. 2000-XP nem kapcsolja ki a gépet
Gyakran megesik, hogy a Windows nem állítja be a számítógép kikapcsolásához szükséges beállításokat. Ha a hardverünk támogatja az operációs rendszer felöli kikapcsolást, akkor lehetoségünk van engedélyezni azt.
Ezt az Eszközkezeloben (Device Manager) lévo NT APM/örökölt (NT APM/legacy support) csomópont engedélyezésével érhetjük el.
Ahhoz, hogy elérjük az Eszközkezelot (Device Manager), kattintsunk a Vezérlopultban (Control Panel) lévo Rendszer (System) ikonra. A Rendszertulajdonságok (System Properties) ablakban kattintsunk a Hardver (Hardware) fülre, majd ott az Eszközkezelo (Device Manager) gombra.

Az Eszközkezeloben kattintsunk a Nézet (View) menüben lévo Rejtett eszközök megjelenítése (Show hidden devices) menüpontra. Miután rákattintottunk, a hardverek listája bovül néhány elemmel, köztük az APM/örökölt csomópont (NT APM/legacy support) elemmel.

Keressük meg azt, majd jobb gombbal kattintsunk rá. A menüben kattintsunk az Engedélyezés (Enable) menüpontra. Végül, ha kell, indítsuk újra a rendszert.

A következo kikapcsolásnál a rendszer magától le fog állni.

Természetesen vissza is fordítható a beállítás. Ez esetben a Tiltás (Disable) menüpontot kell választani.
*
Windows 2000/XP/.NET Server bootprobléma megoldás
Legutóbb a Windows XP SP1 telepítése kapcsán merült fel ez a probléma, de elofordul Win2000/XP/.NET Server alatt más esetekben. Ilyen jellegu frissítés kapcsán az ntfs strukturális hibája miatt a telepíto nem jól írja újra a master boot recordot, és/vagy a boot sectort. Következésképpen reboot esetén gyönyöru fekete képernyot kapunk, kedvenc NT-nk arra sem méltat minket, hogy legalább egy kék halált az orrunk elé tegyen.
Mit tegyünk? Windows 2000/XP/.NET Server alatt van gyógyír: generáltassuk újra a boot-sectort és az MBR-t. Ez gyakorlatban úgy kivitelezheto, ha telepíto cd-rol bootolva választjuk a Repair Console-t, minek következtében egy kibovítedtt NT parancskészletu konzolt kapunk. Innen adható ki a "fixmbr" és a "fixbootsector" parancs, mely újraírja a boot-sectort és az mbr-t. Reboot és megy a rendszer. 
*
Az XP kliens nem kapcsolódik a Win. 2000 Terminal Services szerverhez
Egy Windows XP kliens kapcsolódása sikertelen egy Windows 2000 Terminal Services szerverhez, a következo üzenetet kapja:

Because of a security error, the client could not connect to the terminal server. After making sure that you are logged on to the network, try connecting to the server again.
(Mivel biztonsági hiba történt, a kliens nem tud kapcsolódni a terminal szerverhez. Miután megbizonyosodott róla, hogy bejelenkezett a hálózatba, próbálja meg újra a szerverhez való kapcsolódást.)
A probléma javításához tegye az alábbiakat:

1. Egy registry editort (pl.: regedit) használva navigáljon a HKEY_LOCAL_MACHINE \ System \ CurrentControlSet \ Services \ TermService \ Parameters key –hez a Terminal Services szerveren.
2. Törölje a következo Value Name -eket:
Certificate
X 509 Certificate
X 509 Certificate ID
3. Zárja be a registry editort és indítsa újra a Terminal Services szervert.
4. Registry editort használva navigáljon a
HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ MSLicensing
key –hoz a Windows XP kliensen
5. Törölje az MSLicensing key –t
6. Zárja be Registry Editort.
7. Kapcsolódjon a Terminal Services szerverhez. Ha a probléma nem oldódik meg lépjen kapcsolatba a Microsoft Clearinghouse-szal és deaktiváltassa, majd újra aktiváltassa a Terminal Services Licensing szervert.
*
Ha a  Windows XP védett fájljai megsérültek, visszaállításuk telepítő CD-ről
Ha a Windows XP panaszkodik, hogy a rendszer védett fájljai megsérültek valamilyen okból, akkor érdemes azokat minél hamarabb rendbe tenni, mert azok alapvetoen szükségesek a Windows helyes muködéséhez.
A védett fájlok visszaállításához a Windows XP-ben van egy beépített program, meglepoen fájlellenorzo a neve. Elocsalásához írjuk be az „SFC” parancsot a parancssorba. A fájlellenorzo segítségével a következo feladatok végezhetoek el:

Kapcsoló:        Hatás:

 /SCANNOW    A védett fájlok azonnali vizsgálata.
/SCANONCE    A védett fájlok vizsgálta egyszer, rendszerindításkor.
/SCANBOOT    A védett fájlok vizsgálta minden rendszerindításkor.
/REVERT        A vizsgálat alaphelyzetbe hozása.
/PURGECACHE    A fájlgyorsítótár ürítése.
/CACHESIZE=x      A fájlgyorsítótár méretének beállítása. 

Tehát az „SFC /SCANNOW” parancs eredménye képpen a Windows ellenorzi a védett fájlokat, és ha sérültet talál köztük, azt megkísérli visszaállítani a telepítő CD-ről.

/Forrás: http://bulac.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=554199 /*B.Kiss-Tóth László