Rejtélyes jelenségek a Marson

Földönkívüli vagy fizikai képződmény? Gömb alakú követ találtak a Marson, a feltételezések szerint vulkanikus vagy folyó víz koptatta tevékenység által alkotott képződmény lehet.

Újabb furcsa formájú követ talált a Mars felszínét elemző Curiosity kutatórobot. Ezúttal egy kőgömböt fényképeztek le. Az állítások szerint nem egy korai civilizáció maradványa, és az is biztos, hogy nem emberi kézből került oda.







Hasonló kőgömböket, képződményeket már az Opportunity kutatórobotja is talált 2012-ben a bolygón. Akkoriban a kinézetük miatt „áfonyáknak” nevezték el a kisképződményeket, és a szakemberek azóta sem jutottak közelebb a megoldásokhoz, hogy mi alakította ilyenre a kőzeteket.

A feltételezések szerint vulkanikus tevékenység, vagy a folyó víz koptatta ilyenre a felszínt, de az is lehet, hogy egy egyelőre ismeretlen forrású nyomás hozta létre a gömböket. A 2012-ben talált hasonló golyók csak néhány milliméteres nagyságúak voltak. A Curiosity kamerája most egy háromcentis képződményt örökített meg, amin több ezer kisebb gömb is látható.

/Forrás: Index – alfahir.hu  2014.09.30./*B.K-T.L.