Soha nem látott fotók a dachaui koncentrációs táborról

MTI, Múlt-kor

 

Eddig nem látott fotók kerültek fel a világhálóra a második világháborús dachaui haláltábor felszabadításáról. A képeken látható rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését.
 
Az eddig ismeretlen képek a Vintage Everyday nevű honlapon jelentek meg, de szakértő segítségére volt szükség ahhoz, hogy meg tudják állapítani, hol és mikor készültek a felvételek. Kutatások végül arra engedtek következtetni, hogy a fotókon a szövetségesek által 1945. április 29-én felszabadított koncentrációs tábor rabjai - élők és holtak - láthatók. A rabruhát viselő férfiak zavarodottnak, kimerültnek, kiszolgáltatottnak látszanak a felvételeken, ünnepelni sem tudták a szövetségesek érkezését - írta a The Daily Mail című brit lap.
"A foglyok elég nyugodtnak tűnnek és szabadon mozognak. Francia és jugoszláv zászlók látszanak, az pedig elég valószínűtlen, hogy a nácik más országok lobogóit tűzték volna ki a táborban. A férfiak közül néhányan vörös csillagos sapkát viselnek, ami arra utal, hogy oroszok. A lengyeleknek piros-fehér kitűzőjük volt. Összességében a felvételek eléggé hasonlítanak azokhoz, amelyeket az amerikai katonák készítettek a tábor felszabadításakor" - idézett a lap a szakértői véleményből.
A München közelében fekvő dachaui volt az első állandó tábor, amelyet a náci Németország létrehozott és ez a tábor volt az első olyan hely a náci Németországban, ahol a parancsnoknak önálló ítélkezési joga volt, minden külső jogi felügyelet nélkül.
1933 márciusában alakították ki, mindössze két hónappal azután, hogy Adolf Hitler kancellár lett. Politikai foglyoknak szánták - elsősorban nem megsemmisítő tábor volt, mint Auschwitz, Treblinka vagy Sobibor -, az 1933-as év végére már hozzávetőleg 4800-an raboskodtak ott, legtöbbjük kommunista, szociáldemokrata és szakszervezetis volt. Később a zsidók mellett homoszexuálisokat, Jehova tanúit, romákat és bűnözőket is vittek oda. A tábort 1945 áprilisáig több mint kétszázezren járták meg, az ott megölt rabok számát 41 500-ra becsülik.
*Megjegyzésem: Míg a Múlt-Kor fenti cikkének állítása szerint (1933. márciusi üzembehelyezésétől az 1945. áprilisi felszabadításáig)  a dachaui  koncentrációs táborban lévő rabok száma több, mint 200 ezer fő volt és az ott megölt rabok számát 41 ezer 500 főre becsülik, addig a http://en.wikipedia.org/wiki/Dachau_concentration_camp azt írja, hogy 32 ezer dokumentált (*gondolom alultápláltság, öregkori természetes halál, tifusz-járvány-és egyéb betegség miatti elhalálozás, illetve szabotázs miatti kivégzéses) haláleset volt a táborban és több ezer nem dokumentált. Tehát, a megölt rabok száma nem biztos, hogy elérte a 10 ezer főt. *B.Kiss-Tóth László
*
Hál' Istennek, ezek a dachaui gyermekrabok nem megalázva, lelkileg összetörve, félelemmel telve, csontig lesoványodva üdvözölhették a felszabadító amerikai csapatokat.

*B.Kiss-Tóth László 2013.11.02