Nem igazodsz el a villanyszámlán?


Itt a segítség:
 
A 10%-os rezsicsökkentés hamarosan a számláinkon is megjelenik - főként, hogy a közműcégeket kötelezhetik arra, hogy követhető módon tüntessék fel azt az általuk kibocsátott számlákon. A legtöbb fogyasztónak ugyanakkor vélhetően ennek ellenére is gondot okoz majd a közüzemi számlák kisilabizálása.

Mint ismert, január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyenlő arányban. A 10 százalékos csökkentés gyakorlati folyamatát a Fidesz-frakció által létrehozott rezsi-munkacsoport felügyeli. Németh Szilárd, a "rezsikommandó" vezetője szerint a kormány célja, hogy január 1-től minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tíz százalékos rezsicsökkentés. A politikus szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Ezzel párhuzamosan a napokban Facebook oldalt hozott létre a rezsi-munkacsoport a januári lakossági energiaár-csökkentéssel összefüggő hírek, tapasztalatok megosztására. A tájékoztató oldal a "2013 a rezsicsökkentés éve" címet viseli.
Németh Szilárd legutóbbi nyilatkozatában arra kérte a szolgáltatókat, hogy jól látható helyen, és egyértelműen követhető módon tüntessék fel az általuk kibocsátott számlákon a tízszázalékos csökkentést. Jelezte, amennyiben ez nem történik meg, olyan jogszabályi változásokat fog kezdeményezni, amelyek erre kötelezik majd őket. Bár a tapasztalatok szerint sok fogyasztónak már a közüzemi számlákban történő eligazodás is gondot jelent, azt azonban még kevesebben tudják, hogy egy adott háztartási készülék, milyen fogyasztási jellemzőkkel is bír. Pedig ahhoz, hogy tisztában legyünk a havi összesítőn szereplő kWh, illetve forintösszeg összetételével, nem árt tudni, mely készülékeink fogyasztják a legkevesebb energiát, s melyek a legtöbbet.
SZÁMOLD KI, MENNYIT FOGYASZT HÁZTARTÁSI KÉSZÜLÉKED:
(wattérték x használat időtartama (óra)) ÷ 1 000=napi fogyasztás (kWh)
1 kilowatt (kW)=1 000 Watt
A kapott összeget szorozd be a használat napjainak számával, így megtudhatod, a készülék havi vagy akár az egész éves fogyasztását.
SZÁMOLD KI, MENNYIBE KERÜL (példák):
Hogy megtudd, mennyibe is kerül készüléked éves fenntartása, nincs más dolgod, mint beszorozni a fenti számítást az aktuális közüzemi díjakkal (kWh/Ft). Ez szolgáltatónként eltérő lehet, így az alábbi példákban az egyszerűség kedvéért az átlagosnak tekinthető 45 Ft/Kwh-val számoltunk. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy bizonyos készülékek teljesítménye az egy napra vetített üzremidő alatt igen változó is lehet. Ilyen például a hűtőszekrény is. A hűtőszekrény működésének alapja, hogy a motor ki-be kapcsolásával tartja fent a szükséges belső hőmérsékletet. Így esetében akkor tudjuk kiszámolni a fogyasztást, ha a működés teljes időtartamát elosszuk hárommal.
Hűtőszekrény az év minden napján, napi 24 órás használattal:
(80 Watt x (24/3 óra/nap) x 365 nap/év) ÷ 1 000
=233,6 kWh x 45 forint/kWh
=10 512 forint/év
Asztali számítógép és monitor; az év minden napján, napi 4 órás használattal:
200 Watt x 4 óra/nap x 365 nap/év] ÷ 1 000
=292 kWh x 45 forint/kWh
=13 140 forint/év

23898_aram1.jpg
A háztartási készülékek wattértékét többnyire megtalálod magán a készüléken, vagy annak csomagolásán (a fenti táblázatban található értékek csak átlagos értékek - a szerk.). A wattérték általában a készülék maximális teljesítményére vonatkozik. Így a legtöbb készülék ennél kevesebb teljesítményen üzemel. Sőt, néhány készülék teljesítményét magunk is tudjuk szabályozni. Például, ha lehalkítjuk a rádiót, csökken a készülék teljesítménye is, és ugyanez a helyzet egy főzőlap esetében is. Ne felejtsd el ugyanakkor, hogy a legtöbb készülék még az ún. "stand-by" módban is felvesz energiát. Éppen ezért húzzuk ki azokat a készülékeinket, amelyekre nincs szükség.

Hozzászólás:
Roni jan. 17 : 00:44 
 
Egy kis magyarázat:
Dr. Kovács Norbert ügyvéd blogjaA 2013. január 1-étől „10 %-os rezsicsökkentés” néven beharangozott árcsökkenés a valóságban alig 3,5 % számlacsökkenést eredményez egy átlagos magyar család havi villanyszámlájában

„2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági áram ára” – áll a média és a kormányzati kommunikáció középpontjában. A 2012. évi 178. számú Magyar Közlönyben 2012. december 22-én jelent meg az erről szóló NFM rendelet. Nézzük meg közelebbről, mit is jelent a jogalkotással elért „rezsicsökkentés” valójában!

Bármilyen bonyolultan is van feltüntetve a villanyszámlán, a lakossági egyetemes szolgáltatásban (ESZ) vételezett villany ára alapvetően 3 tételből áll össze: 1. az áram, mint termék ára (szolgáltatótól függően 22 HUF/kWh körül mozog), 2. a villamos energia rendszer használatáért fizetendő díjak (16,08 HUF/kWh), 3. adók és egyéb pénzeszközök (cca.11,3 HUF/kWh). Összesen tehát példának okáért az ELMŰ részére a felhasználó bruttó 49,91 HUF-t fizet egy kWh áramért.

A lakossági egyetemes szolgáltatásban vételezett áram árát (1. tétel) az illetékes miniszter rendeletben állapítja meg. A rendszer használatáért fizetendő díjakat (2. tétel) a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatára szintén a miniszter rendeletben állapítja meg. Az adók és egyéb pénzeszközök mértékét – mivel törvényi szinten szabályozottak – az Országgyűlés fogadja el.

A hivatkozott „rezsicsökkentő rendelet” a fenti tételekből csupán az első tétel (áram) árát csökkentette, pl. ELMŰ területén az eddigi nettó 22,02 HUF/kWh-ról nettó 20,16 HUF/kWh-ra, ami ugyebár valójában a 10 %-kal szemben csupán cca. 8 %-os csökkenést jelent.

Lássunk egy példát, mit jelent a „10 %-os rezsicsökkentés” egy átlagos magyar család havi villanyszámlájában. Tegyük fel, hogy a családunk Budapesten, kertes házban lakik, szolgáltatója az ELMŰ, éves szinten átlagosan 2.500kWh-t, havi szinten 2.500/12= 208 Kwh-t fogyaszt.

2012 decemberében az alábbi összeget fizette a villanyért 208 kWh X 49,91 HUF= 10.381 HUF*.

2013 januárjában ugyanezen család ugyanezen fogyasztás után – feltéve, hogy a rendszerhasználati díjak és a terhelő adók nem emelkednek (!) – 208 kWh X 48,05 HUF = 9.994 HUF-t fizet*.

A matematika nyelvén szólva a „10 %-os rezsicsökkentés” valójában cca. 3,5 %-os csökkentést eredményez. A fentieket bárki ellenőrizheti. A 2012-es ESZ árak a MEH oldaláról letölthetők.

A „rezsicsökkentő Rendelet” a 2012. évi 178-as Magyar Közlöny 36.719. oldalán található.

Az ESZ áram árak témaköréhez hozzá tartozik még, hogy – ugyanebben a rendeletben szabályozva - 2013. január 1-től nőttek az ESZ A2, A3 árszabások díjai, valamint a nem lakossági ESZ árak is.

(* évi 1320 kWh-ig valamivel alacsonyabb díjszabáson