Antalffy Tibor:Mire készül Orbán?


 Orbán sose árult zsákbamacskát, csak az emberek nem figyelnek oda, illetve gyorsan felejtenek. Ez az oka annak, hogy a nagyravágyó politikusoknak nem kell visszatartani azt, ami annyira kikívánkozik belőlük. Még nincs 4 hete, hogy Orbán a Handelsblattnak adott interjújából ilyesmiket lehetett olvasni: "Legkésőbb öt éven belül az euró-válság politikai válsággá terebélyesedik." Neki ez minden valószínűség szerint a szilárd véleménye. Nem kívánok vele vitatkozni, mert nekünk is nagyvonalakban ez a véleményünk, ilyen "időkeretben" gondolkodunk, hogy kövessük az amerikai frazeológiát. Azonban, míg mi nagyokat sopánkodunk, és próbálunk "erőforrásokat" előteremteni az egyéni felkészülésre, addig Orbán 100 milliárdok felett diszponál, ő aztán tényleg fel tud(na) készülni. És szerintem fel is készül, de nem az irányunkba érzett aggodalom miatt. Mert az interjút egy másik érdekes mondattal folytatta: "Az európai országok demokratikus rendszerébe vezetési gyengeségek vannak bekódolva." Nem kívánom kutatni, hogy ennek a mondatnak van-e valóság tartalma (valószínűleg van), de ha egy kétharmados miniszterelnöknek ez a meggyőződése, akkor egészen biztos azon jár az esze, hogy lehetne felszámolni a demokratikus rendszert. És valóban, pontosan ezt csinálja. A jelek szerint (interjú) még büszke is rá. De gondolatainak elárulásában itt nem állt meg: "Az elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb vezetési forma a parlamenti demokráciánál." Elnöki rendszer? Szerintem diktatúrára gondolt, végül is az elnök (ilyen rendszerben) határozott időre megválasztott diktátor. Ami pedig a határozott időt jelenti, már utalt rá, hogy 15-20 évben gondolkodik. A kis szerény! Lenne rá egy fogadásom, hogy 20 év után meghosszabbítaná életfogytiglanra. J 

Most már csak azt kellene kifürkészni, hogy készül fel Orbán a geddonra (lásd politikai válság)? Hende Csaba engedélyt kapott a főnöktől, hogy nyilatkozzon a heti Világgazdaságnak, igaz olyan régen (2011. november) hogy arra már nincs ember a környéken, aki emlékezne. Íme a honvédelmi miniszter szavai: "Elindul január 1-jén az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének következő szakasza; összesen nyolcezer tartalékos katona lesz 2014-ig ." Hoppá! Mit is jelent ez az önkéntesség? Azt, hogy ha most jelentkezik olyan, akinek már van valamifajta kiképzése, és különben is alkalmas, annak nem kell személyi jövedelemadót fizetni (tudod az a bizonyos 16 százalék), amiért cserébe, bármikor behívható 6 hónap szolgálatra. Bármikor? De főleg csak akkor ha belföldön meg kell valamit akadályozni. 8000 fő elég szép létszám, ami sok mindenre elég, de ha az ország több pontján szimultán százezrek kelnek fel, az elméleti nyolcezerrel Orbán kitörölheti a seggét. Ugyanis ilyen helyzetben az önkéntesek egyszerűen nem fognak bevonulni, vagy megszöknek. Ez persze csak az én ésszerű sejtésem, amit minden valószínűség szerint a főnök is tud, de Jézus keresztre feszítésével a csodagyártás megszűnt a Földön. Ennek ellenére Orbán ennél okosabbat nem tudott kitalálni. A múlt hónapban az első 4000 önkéntes már gyakorlatozott is Tatán, vagyis minden a tervek szerint halad. De itt is történt egy kis "elszólás". Ugyanis az önkéntesek bevetésére "katasztrófa elhárítási, és ország védelmi" feladatok esetén kerülhet sor. Ország védelmi? Mi a fene, nem azért vagyunk NATO tagok, hogy ha minket megtámadnának, akkor az egész NATO a segítségünkre siet? Orbán csak nem arra számít, hogy a NATO is összeomolhat? És van még itt egy érdekes kifejezés: "Megelőző védelmi helyzet különleges jogrend szerinti időszak esetén." 

Tessék mondani nem arról van szó, hogy kihirdetik a szükségállapotokat, a hozzá tartozó kijárási tilalommal, miközben a tartalékosok a 16 százalékért ellepik az utcákat, mint "megelőző védelmi helyzet" és a megszegőket simán lepuffantják? Na jó, csak gumilövedékkel. Nem, nem, nem erről van szó. "A hadgyakorlat célja az üzemagyag és élelmiszer raktárak, illetve a vízbázis védelme." Na igen, de ki akar lopni üzemanyagot és élelmiszert? Nagy kérdés. Vagy a New Yorki események fényében, nem is olyan nagy. 

De a tortára egy hete felkerült a hab is. A BLIKK szerint: "Tovább titkolózik a Belügyminisztérium, és a katasztrófavédelem, hogy miért és hogyan fegyverzik fel a tűzoltókat. Két napja próbáljuk megtudni tőlük, miért kapnak gépfegyveres kiképzést a tűzoltók, ki ellen akarják bevetni őket. Két héten át tanítják elméletben és gyakorlatban a tűzoltókat a Kalasnyikov gépkarabély használatára, valamint a harcászkodásra. Az első tanfolyam már véget is ért. A fegyveres oktatás bevezetésével egy időben napvilágra került egy törvénymódosítási tervezet, amely értelmében a tűzoltókat bármikor átvezényelhetik a rendőrséghez szolgálatra." - OK. Tudom, hogy a Blikk egy bulvárlap (ezért olyan szar a fogalmazásuk), de ekkora kacsa már nem a sütőből, de az egész konyhából kilógna. Kénytelenek vagyunk elhinni. Ezzel kapcsolatban csak egy dolog jut az eszembe, ennyire be lenne szarva Orbán, hogy a tűzoltókra (is) akar támaszkodni? Nekem erről az 1953/56 katona éveim jutnak az eszemben. A szakaszban megbeszéltük, hogy ha kitör a háború, és levezényelnek a déli határhoz, ki melyik tisztet fogja hátulról lelőni. A század politikai tisztjén összevesztünk, mindenki magának akarta. 

/Forrás: Tibor bá' blogja 2012.11.06./*B.Kiss-Tóth László