A románokat nem szipolyozza ki a magyar OTP?

Kivételesen nem egy naiv vagy boldog ügyfél, hanem egy megdöbbent szemlélődő sorait olvashatjuk, aki betévedt egy romániai OTP-be, és elképesztő számokkal találkozott.
Kiderült, hogy a határ túloldalán Csányi Sándor 14,85% THM-el szórja a személyi kölcsönt, amit itthon 32,29% THM-el ad. A hülyének is megéri!
A következő dolog engem ugyan nem érint, de mindenesetre elgondolkodtató, hogy mit meg nem lehet tenni velünk, birka magyarokkal: akár akarom, akár nem, ömlik a tv-ből a sok bank reklámja folyamatosan, köztük Csányi úr intézményének humorosnak szánt személyi kölcsön reklámjai. Mivel számokkal dolgozom, megragadt bennem a 32% körüli THM-érték. Aztán nemrég sokk ért.
A román határ mellett élve a múltkor a határ túloldalán lévő kisvárosban valahogy betévedtem az ottani OTP (igen, a magyar OTP ottani bankjának fiókja, ugyanaz a logó) fiókba. Szemben hatalmas plakát ordít (magyarul): személyi kölcsön, THM 14,85%. Rákérdeztem, nem jelzálog alapú, adják mindenkinek, nyugdíjasnak, vállalkozónak stb.?
Érdemes lenne utánajárni, hogy mitől ilyen drága ez nálunk, ha más országban (ami ráadásul nem jár több száz évvel hazánk előtt a demokráciában) ez ennyiért megéri a bankoknak, akkor velünk miért fizettetnek dupla árat? A romániai OTP honlapon meg lehet nézni (van magyar nyelvű oldaluk), ott is meg lehet találni ezeket; számomra „kicsit” megdöbbentő különbség...
Bónuszként rákérdeztem: a lakossági számlavezetés teljesen ingyenes bármilyen devizanemben, és nemcsak akkor ha 128 feltételt teljesítünk, meg a napszél is megfelelően fúj, mint itthon pár banknál, hanem úgy alapból...
Mindent meg lehet tenni velünk, magyarokkal?
yx
(Kuruc.info 2011.09.11.)*B.Kiss-Tóth László.

*
Orbanescu Victor és az OTP megvédi az eladósodottakat - Romániában

Két intézkedéssel is segíti a devizahiteleseket az OTP. Egyrészt lehetőséget ad, hogy az ügyfelek két évig csak a hitelkamatokat fizessék, emellett fél évig maximum egy százalékos kamatkedvezményt is ad. Keresztúri Zsolt az OTP-től azt mondta, hogy azoknak készült ez az intézkedéssorozat, akiket a svájci frank megerősödése nagyon hátrányosan érint, és nehezen tudják elviselni a törlesztő részleteket.
Mielőtt svájci frankban eladósodott olvasóink fellélegeznének, jelezzük: ezeket az OTP a romániai ügyfeleinek kínálja. Gresa István, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese tegnap kerek-perc megmondta: "a romániai terméküket nem kívánják Magyarországon bevezetni.Romániában nagyon szerény volumenű volt a svájci frank értékesítése és az egy teljesen más piac."
Pikáns, hogy az egyetlen magyar kézen lévő bank egy másik országban nyújt ilyen segítséget, vajon akkor mit várhat el az egyszeri frankhiteles az olasz CIB-től vagy az osztrák Raiffeisentől? Segítséget? Könnyítést?
Ezek az ostoba románok … Hihetetlen, de a 23 millióból csak 50 ezren vettek fel frank alapú hitelt hitelt (0,2%), nálunk meg 1,2 millióan (12%).
Micsoda ország, képesek voltak lejben eladósodni a „szuperolcsó” frank helyett. Ott biztos az anyatejjel szívják magukba a pénzügyi alapismereteket. Vagy valami más lehet a háttérben? Csak ámulok és bámulok… De semmi baj, Magyarországon is számtalan lehetőség áll előtted:
- A 130 ezer fizetésképtelen frankhiteles közül bekerülhetsz az 500 „szerencsés” kiválasztott közé, akik majd költözhetnek az ócsai devizalakóparkba.
- Rögzítheted az árfolyamot, igaz, senki nem tudja, hogy mi lesz 2015. január 1-én, mivel erről még nem született meg a kormányrendelet. Nem is kell sietni, hiszen nyár van, rengeteg a szabadidő, az ilyen apró-cseprő súlytalan döntések bőven ráérnek akár októberig is ... de csak bátran, tessék csak fejest ugrani az árfolyamrögzítésbe.
- Most maximum 30 év lehet a futamidő, és tervbe van véve ennek kitolása – 60 évre. Ami azt jelenti, hogy nem csak a halálodig fogsz törleszteni, de gyermekeidre örökség helyett adósságot fogsz hagyni.
Kedves, nagyszerű megoldás, nem?
Az OTP 2010. évi nettó profitja amúgy 117,88 milliárd forint volt.
Köszönjük, Victor Orbanescu, köszönjük, „nemzeti” kétharmad! Nem mi, magyarok, hanem a romániai fogyasztók.
(Vastagbőr nyomán)
/Forrás: Kuruc.info 2011.08.12./B.Kiss-Tóth László.