Fideszes mutyi Békéscsabán?



A békéscsabai közgyűlés 2011. június 24-én megtartott ülésén tárgyalta az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok egységes irányítási rendszerének kidolgozásával kapcsolatos javaslatot.

A napirend röviden arról szólt, hogy a fideszes vezetés az önkormányzati tulajdonú vállalatok közül nyolcat egy cégbe, egy törzsházba kíván tömöríteni. Teszi ezt arra hivatkozva, hogy így „rengeteg” pénzt lehet megtakarítani Békéscsaba számára.

2008-ban ugyanezt a városvezetést már foglalkoztatta a törzsház kialakításának koncepciója, majd számunkra tisztázatlan okból mégis visszalépett az elképzeléstől annak ellenére, hogy a közgyűlés megszavazta a határozatát. Ekkor bruttó 9.120 000 Ft-ot fizetett a város az IFUA Horváth és Partners Kft-nek, mely a törzsház kialakításához a tanácsokat és elképzeléseket szolgáltatta.

2011-ben a régi-új városvezetés ismételten elkötelezett híve lett a törzsház kialakításának, melynek érdekében az IFUA Horváth és Partners Kft-vel bruttó 7.937 500 Ft értékű tanácsadói szerződést kötött nagyjából ugyanarra a feladatra, amit már egyszer, korábban elvégzett. Most a tanácsadó cég által javasoltak megvalósítására a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt., mint a törzsház leendő „feje” 25 millió Ft összegben folytat le közbeszerzési eljárást.

A Jobbik békéscsabai önkormányzati képviselői számára érthetetlen, hogy amennyiben a városvezetés meg akarja valósítani a törzsházat, miért nem írt ki rögtön közbeszerzési eljárást a tervezésre és a megvalósításra egy összegben, időt és pénz spórolva. Helyette előzetesen elköltött összesen bruttó 17. 057 500 Ft-ot tanácsadói szerződésekre, majd most akár további 25 millió Ft-ot is elkölthet gyakorlatilag ugyan annak a feladatnak az elvégzésére. Mindezt megengedhetetlen pénzpocséklásnak tartjuk, miközben a város működési hitel felvételére kényszerül!

Bízunk benne, hogy a két tanácsadói szerződés részben, vagy egészben nem azt a célt szolgálta, hogy a közbeszerzési eljárásban az IFUA Horváth és Partners Kft a legjobb ajánlatot tudja letenni, mert a számára eddig kifizetett 17. 057 500 Ft-ot részben beszámíthatja a költségeibe. Kíváncsian várjuk, hogy melyik cég adja a legjobb ajánlatot, és az mennyivel lesz kedvezőbb a második, harmadik pályázatnál!

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a megyeszékhely önrendelkezése szempontjából stratégiai fontosságú vállatokról van szó, amikkel nagyon körültekintően kell bánni! Semmi esetre sem szeretnénk, ha a későbbiekben azzal szembesülnénk, hogy az a tanácsadó cég, amelynek tervei alapján a törzsház megvalósul, a saját elképzelései alapján átalakítja az önkormányzati vállalataink szerkezetét, majd egyes önkormányzati cégek, illetve a törzsház értékesítésre kerülne. A törzsház kialakításával mindenesetre könnyebbé fog válni a gazdasági egység komplex értékesítése, mivel így mindent egyszerre el lehet adni. Ez a körülmény azért sem hagyható figyelmen kívül, mert Békéscsaba városvezetése jelentős, 2 milliárd Ft kötvényt bocsájt ki és 2 milliárd Ft fejlesztési hitelt vesz fel, amivel 12,5 milliárd fölé emelik Békéscsaba adóssága. Ez az adósság állomány 10 milliárd Ft-tal több, mint öt éve 2006-ban, amikor a Fidesz átvette a Békéscsaba vezetését. Ezért vélelmezhető, hogy a város likviditásának megőrzése miatt a törzsház értékesítése felmerült, vagy hamarosan fel fog merülni a városvezetők tervei között, aminek megakadályozása érdekében mindent meg fogunk tenni!

Szabóné Kocziha Tünde
a békéscsabai Jobbik elnöke, önkormányzati képviselő

Strifler Attila
a békéscsabai Jobbik alelnöke, önkormányzati képviselő


/Forrás: barikad.hu 2011.08.02./*B.Kiss-Tóth László