Kiakadtak a műszerek, halálos a sugárzás Fukusimában!


Az 1-es és a 2-es reaktor közötti szellőztetőrendszernél óránként több mint 10 sievert sugárzást mértek – jelentette be a március 11-én bekövetkezett földrengésben és cunamiban súlyosan megsérült japán atomerőmű üzemeltetője.

Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy megölje azokat, akik akár csak néhány percig voltak kitéve a sugárzásnak – írja ennek kapcsán a Guardian, emlékeztetve arra, hogy a mérőműszerek csak óránként 10 sievertig mérnek, így könnyen elképzelhető, hogy a mentőmunkálatokat végző mérnökök ennél sokkal nagyobb dózist is el kell viselniük. Az atomerőművet üzemeltető cég, a TEPCO azt gyanítja, hogy a halálos sugárzást az a hulladék adja le, amely a március 11. után néhány nappal végrehajtott vész-szellőztetés nyomán maradt a reaktorokban. Az atomerőmű területén összességében nem nőtt a sugárzás – fűzte hozzá sietve a bejelentés.

Bár a TEPCO szerint az óránként elszenvedett 10 sievert még nem akadályozza meg, hogy januárra stabilizálják a helyzetet az atomerőműben, szakértők szerint ez azzal járhat, hogy több mérnök is áldozatul esik a mentési munkálatoknak. Csak összehasonlításul: a Csernobil utáni legnagyobb atomkatasztrófáig Fukusima munkatársai számára mindössze évi 250 millisievertes sugárzást – a most mért érték negyvened részét – engedélyeztek az előírások.

/Forrás: nol.hu - barikad.hu 2011.08.02./*B.K-T.L.