Földes András: A tálibok hamisították a magyar nőt lebuktató videót?


Zavaros a kép az Afganisztánban korrupcióval vádolt magyar nővel kapcsolatban. Katona Magda Naszrin szerint egy jól felépített lejárató kampány áldozata lett, mert a tálibok ellen dolgozik. A nő ismerői azonban arra mutatnak rá, senki nem tudja, mivel foglalkozik az alapítványa, és nem tiszta az sem, hogy azt milyen forrásból teszi.

„Politikai provokáció a felvétel” – mondta az Indexnek az az Afganisztánba delegált magyar választási megfigyelő, aki a Washington Post cikke szerint kenőpénzért hajlandó lett volna választási csalásban segédkezni. [1] Katona Magda Naszrin szerint a tálibok akarják lejáratni, ugyanis egy, a hatalmukat is veszélyeztető kutatóintézet alapítása előtt áll.

A nő által előadott teória szerint az ő lebuktatása volt az ára annak, hogy egy betiltott afgán tévé újra sugárzási jogot kapjon. A felvétel az afganisztáni Emruz tévében jelent meg először. A tévét korábban iráni kérésre bezáratták, mivel az iszlám köztársaság szerint Iránellenes propagandát folytattak. Katona Magda Naszrin szerint a tévé azért kezdhetett újra sugározni, mert vezetője, Nadzsibullah Kabuli titkos politikai alkut kötött, és ennek eredményeként kezdte sugározni a manipulált felvételt.

A magyar nő azért került a talibán figyelmébe, mert elmondása szerint politikai elemző intézetet készül alapítani Abdul Wahid Taqattal. Taqat a marxista kormány hírszerzési tábornoka volt 1980 és 1990 közt, és jelenleg a tálibok kritikusaként ismert az országban. „Ha engem kizárnak, akkor nem kap támogatást az intézet, ami így ellehetetlenül” – vonta le a következtetést Katona Magda. Összeesküvésre utal szerinte az is, hogy a tévében aznap jelent meg a lejárató film, amikor szakminisztériumban beadták az intézet alapítási kérelmét.

Az Emruz tévében leadott, és a Washington Post által idézett film egyébként értelmetlen dolgokat állít, vélte Katona Magda Naszrin. „Miért akarna bárki egy választási megfigyelőt vesztegetni, hiszen tőle nem függ semmi.” A film ráadásul hamisítvány, mondta a magyar nő, mert a felvételen szereplő személy külseje sem egyezik a valósággal. „A felvételen egy szőke, idősebb, európai nő szerepel, de nekem koromfekete hajam van, és keletiesek vonásaim.”

Katona Magda Nasrin és Nadzsibullah Kabuli
Katona Magda Nasrin és Nadzsibullah Kabuli

Katona Magda egyébként találkozott személyesen is az Emruz tévé vezetőjével, Nadzsibullah Kabulival, de nem négyszemközt: a találkozón jelen voltak a tévés felfegyverzett testőrei, a választási megfigyelő munkatársai, az egész pedig egy parkban zajlott. A találkozón készült képet eljuttatta szerkesztőségünkbe is. (A képen a nő szőke hajjal szerepel.)

Az ügy kirobbantója az a Washington Post-cikk volt, amelyben beszámolnak egy titkos módszerekkel készült filmről: a felvételen az idős, szőke, szemüveges nő kenőpénzt, összesen nyolcezer dollárt kér azért, hogy közben járjon választási adatok manipulálásában. Afganisztáni források a nőben felismerték Katona Magda Naszrint, aki egy Afganisztánban működő alapítványnak dolgozik.

A magyar diplomáciától teljesen függetlenül működő Afganisztánért Alapítvány feladatairól Katona Magda azonban meglepően szűkszavúan válaszolt csak: "jó kormányzati projektek támogatásában veszünk részt". Az alapítvány támogatását firtató kérdésünket hallva a nő felháborodásának adott hangot, mondván, mi is le akarjuk járatni. Annyit árult el, hogy nemzetközi forrásokból működnek.

Magányos harcos Afganisztánban

Bár Katona Magda Naszrin évtizedek óta a külügytől függetlenül működik, neve nem ismeretlen a magyar külügyi szakértők előtt. „Katona Magda Afganisztán belső viszonyainak egyik legjobb ismerője, az ország olyan mélységeit ismeri, amit rajta kívül kevesen. Ebben nem kis szerepe van annak, hogy beszéli a nyelvet.” – mondta Tálas Péter, biztonságpolitikai szakértő. Az ázsiai ország legmélyebb magyar ismerőjeként hivatkozott rá Gazdag Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) IX. osztálya nemzetközi tanulmányok bizottságának elnöke.

„Katona Magdának nincs kapcsolata a magyar külüggyel. Egyedül dolgozott” - tette hozzá Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet elemzője, aki szintén Afganisztán belső viszonyainak ismerőjeként hivatkozott rá.

Katona Magda helyismeretét nagyban segítette, hogy afgán férjével évtizedeket élt az ázsiai országban. A férfi tizenöt éve azonban már Amerikába költözött, állították forrásaink, a nővel megszakadt a kapcsolatuk, aki azóta egyedül folytatja tevékenységét.

A korrupcióval kapcsolatban a megkérdezettek már óvatosabban fogalmaztak. „A választási csalás az afgán politikai kultúra része” – mondta Tálas Péter. Kérdésünkre, elképzelhető-e, hogy a pénzek szokatlan módon egy fejlődő ország irányából áramlanak a nyugati országok képviselői felé, a biztonságpolitikai szakértő azt válaszolta: „A segélyezés terén közismert a korrupció. Te ennyit kapsz, és akkor ennyit kell visszajuttatnod nekünk. Az ilyen politikai vonzatú ügy azonban szokatlan.”

Informálódásunk során meglepő volt, hogy a legtöbben ugyanakkor csak név nélkül voltak hajlandók nyilatkozni Katona Magdáról. „Őt mindenki ismeri külügyi vonalon, de senki nem tudja, pontosan mivel is foglalkozik” – mondta egy másik, nevét homályban hagyó forrásunk. „Nem tudni, kik dolgoznak az alapítványának, és az mivel foglalkozik. Annyit tudok, hogy számos ingatlanja is van Afganisztánban.” – állította egy másik szakértő.

Úgy tudjuk, plágium gyanújával a közelmúltban visszadobta Katona Magda doktori disszertációját az MTA. "Angol munkák fordítását próbálta itthon saját kutatásként elsütni" - mondta egy név nélkül nyilatkozó forrásunk.

A hivatalos értesítést egyelőre még nem postázták, így az MTA illetékese, Gazdag Ferenc erről annyit mondhatott: "Katona Magda doktori eljárása folyamatban van."

/Forrás: Index.hu 2010. november 29./*B.K-T.L.

...a Mórickából

AKTUALIZÁLT KARIKATÚRÁK
EGYES POLITIKUSAINKRÓL
(Gombától, a Mórickából):
*B.Kiss-Tóth László 2010.11.30.

A magyar Szent Korona látható egy új osztrák érmén

Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a Szent Koronát ábrázolja.

Caballero, Fri, 2010/11/19
Ausztriában a Habsburgok koronái sorozat harmadik darabjaként adták ki a Szent István koronáját ábrázoló legújabb százeurós névértékű érmét.


Az Osztrák Pénzverde új százeurós névértékű érmét bocsátott ki, mely a magyar Szent Koronát ábrázolja. A 16 grammos, nagy tisztaságú aranyból készült érme november 10-én került forgalomba Ausztria bankjaiban, érmeboltjaiban, üzleteiben, 615 eurós ajánlott áron. A Szent Koronás osztrák érmét high-tech dombornyomással készítették, 30 ezer példányban maximálva kiadását.

A Habsburgok koronái elnevezésű sorozat – a Osztrák Pénzverde tervei szerint – öt darabból áll majd. Az első darabot 2008-ban adták ki, a Német–római Birodalom uralkodóinak koronáját, a 2009-ben kiadott érme az osztrák főhercegi fejdíszt ábrázolja. A továbbiakban a cseh Szent Vencel-koronát, illetve az osztrák császári koronát kívánják kiadni.

Az érem egyik oldalán a Szent Korona, másik felén pedig egy koronázási jelenet látható: 1741. június 25-én Pozsonyban koronázták meg Mária Teréziát, aki Szent István palástját és a Szent Koronát viselve, lóháton, karddal látható; a háttérben a pozsonyi vár és a koronázási templom szerepel.

(Magyar Kurír nyomán Szent Korona Rádió)

*B.Kiss-Tóth László 2010.11.29..

Tudta-e?


/Forrás: Vattay Szabolcs 2010.11.29-i levele./*B.K-T.L.

EGY LEVELEZÉS TANULSÁGOS TÖRTÉNETE


---------------------------------------------------------------
Kedves Péter!

Örömmel értesítelek, hogy szerelmünk gyümölcse, a kis Péter, megszületett.
Sajnos anyatejem nem lévén szoptatódajkát kellett alkalmaznom.
Ő kubai származású, így a tejétől gyermekünk bőre szinte teljesen fekete lett.
Erről ugyebár én abszolúte nem tehetek...
A te szerető Anitád...
-----------------------------------------------------
Drága édesanyám!

Az imént vettem kézhez Anita levelét, melyben értesít, hogy kisfiúnk született.
Mivel nincs elég anyateje dajka segítségére szorul, aki színesbőrű, és a tejétől
kisunokád bőre is csaknem fekete lett, amiről persze az én drágám egyáltalán nem tehet.
Remélem te is együtt örülsz velünk
Ölel fiad, Péter...
------------------------------------------------------
Édes fiam!

A te születésedkor én pontosan ugyanúgy jártam, mint most a te Anitád.
Elapadt a tejem, ezért téged tehéntejjel kellett tápláljalak.
Valószínűleg ettől lettél te ekkora marha...
Amiről persze én egyáltalán nem tehetek.
Csókol Anyád...
-------------------------------------------------------
/Forrás: Cserhalmi Adél 2010.11.29-i levele/ *B.K-T.L.
Kedves Világlap!
Megkapaszkodott a politikai élet peremén a szlovákiai Magyar Koalició Pártja, de a belőle kivált Most-Híd sem érezheti magát vesztesnek. Nem dőlt el tehát semmi a szlovákiai magyar politikában, ami viszont fékezni fog minden lényeges megújulást. Pedig jó lenne. Pillanatnyilag azonban a magyar egység helyreállítása álom. Itt tartunk a hétvégi helyhatósági választások után.
Barátsággal köszönt:
Surján László

Tisztelt / Kedves Gulyás Attila!

ADVENT 2010

Csatolás: Advent_mindenkinek.pps
(1,7 MB; megnyitáshoz ide kattintani)

Küldte: Nagy Gyula 2010. november 28.

Küldi: Kutasi József – 2010. november 28.

Készítette: Ismeretlen

Közreműködik: Ismeretlen

Képek: Ismeretlen

Zene: Ismeretlen

Ének: Ismeretlen

Fotó: Ismeretlen

kutasi.jpg

Kutasi József

"Nemzeti újságírásért" kitüntetés, bronz fokozat

Függ. Újságí. Szöv. (L. Gyöngyösi Zsuzsanna)

Budapest 2009

Politikai Hírfutár.png

(ide kattintani!)

Magyaros üdvözlettel és szeretettel

Kutasi József / Jóska bácsi / Jóska

Mobil: 0036 70 589 98 83 > SMS küldés!

Ha ezt a küldeményt tőlem már kapta, akkor bocsánatot kérek.

Ha tájékoztatásaimat nem kívánja, kérem, küldjön egy vilaglap@postafiok.hu lemondó levelet.

angyalkakg91.gif

Orbán sok mindenre képes?


*B.K-T.L. 2010.11.28 .

1989. november: intergalaktikus óriásűrhajó a magyar égen?


(21 éve történt)



A szemtanú által hivatkozott, a világ népeinek memóriájából csaknem 100%-ban törölt, általunk visszaadásra predesztinált, 1989-es, napokig tartó UFO-jelenségekről, melyek minden addigi idők legnagyobb UFO-jelenései.
(Teljes méret a képre klikkelve! A cikk
ide kattintva!)

A szemtanú által hivatkozott, a világ népeinek memóriájából csaknem 100%-ban törölt, általunk visszaadásra predesztinált, 1989-es, napokig tartó UFO-jelenségekről, melyek minden addigi idők legnagyobb UFO-jelenései.
(Teljes méret a képre klikkelve! A cikk
ide kattintva!)

A szemtanú által hivatkozott, a világ népeinek memóriájából csaknem 100%-ban törölt, általunk visszaadásra predesztinált, 1989-es, napokig tartó UFO-jelenségekről, melyek minden addigi idők legnagyobb UFO-jelenései.
(Teljes méret a képre klikkelve! A cikk
ide kattintva!)

A szemtanú által hivatkozott, a világ népeinek memóriájából csaknem 100%-ban törölt, általunk visszaadásra predesztinált, 1989-es, napokig tartó UFO-jelenségekről, melyek minden addigi idők legnagyobb UFO-jelenései.
(Teljes méret a képre klikkelve! A cikk
ide kattintva!)


Hírháttér-bevezető: 1989 telén, három napon át minden idők legnagyobb UFO-inváziója volt Magyarországon. A rendkívül változatos jelenéseket újságírók filmezték, civilek tömegei tették a bejelentéseket, meteorológiai állomások és katonai bázisok telefonjai és radarjai égtek, riadókészültségek voltak mindenfelé, és megesett, hogy vadászgépeket mozgósítottak. A lakosság memóriájából szinte 100%-ban törölték a világtörténelmi eseményeket. Tudtuk, Molnár F. Árpád késztetett arra, hogy visszaadja, amit az Emberiségtől elvettek. Egy a napokban jelentkező újabb szemtanú beszámolóját olvashatják, és az 1989-es fényképekből és egy politikai napilap címoldalas cikkéből láthatnak. Azt is tudjuk, kikről és miről szólt a példátlan és világtörténelmi eseménysorozat...

2010-11-28.
Kiss Roland (1989-es szemtanú):

Tisztelt Hírháttér!

1989-ben sorkatonaként teljesítettem szolgálatot a nemesmedvesi határőr őrsön. Aznap több katonatársam furcsa égi jelekre lett figyelmes - így láttak világító háromszögeket is, az ufó csillaghajó megérkezése előtt és után is. Sajnálatos, hogy az újságcikkben láthatóan csak a fénylő pontokat sikerült lefotózni, hiszen itt nem fénylő pontokról volt szó, hanem egy monumentális űrjármű sértette meg hazánk légterét. Monumentalitására jellemző volt, hogy egyik katonatársunk sokkot kapott a látottaktól, le akart lőni minket, mivel mi a zseblámpáinkkal villantottunk a csillaghajónak, későbbiek során is állandó rémálmok gyötörték és ágyról ágyra ugrált a körletünkben.

Én először egy rendkívül fényes pontra lettem figyelmes az égbolton, jóval az esemény előtt; mivel a megfigyelőképességem átlag feletti, hamar feltűnt ez a pont. Ez a pont Vasszentmihály (település) irányában és 45-75 fok közötti magasságban volt látható őrhelyünkről, ahol farakások voltak; ez a terület alapvetően kopár volt fél kilométer szélességében egészen az őrsig. Tehát ennél jobb megfigyelőpont nem is létezhetett volna. A fényes pont narancsos színű volt, és közeledett a földhöz, sokáig úgy tűnt csak nem közeledik, de aztán egyik pillanatról a másikra megjelent, mintha jobbra fordult volna ebben a pillanatban az egész égboltot betakarta, csillagok helyett a csillaghajó csillogott, a hajó orrán pulzált a narancs fényű pont; ezt követte 4 másik fénylő pont, és 4 kondenzcsík-szerű szintén narancssárga csíkfény, és maga a hajó semleges fala kékes csillagfényű pontokban szikrázott, fénylett, mint egy ékszer. Fenségesen siklott végig az égbolton, sietségnek semmiféle nyomát nem láttam. A csészealj alakzatot csak nagyon távol, egészen a horizontnál lehetett kivenni. Tehát nem egy átlagos csészealjról van szó, hanem egy hatalmas csillaghajóról; ék alakja volt, amikor fordult, és a távolból lehetett csak csészealjnak látni; észak felé ment, elkerülve az osztrák határt, de a határsávon belül.

http://hirhatter.com/minden.htm

A cikk, amire reagálnom kellett. Két évtizedig hallgattak erről a fontos és valós ufó-jelenésről. Szinte semmiféle információ valóban nem jelent meg erről, azt is furcsállom (talán pár mondat egy ufó könyvben - egy tulajdonképpeni intergalaktikus csillaghajóról, szinte elképesztő), hogy mi négyen (négy határőr), hogy nekünk adatott meg, hogy láttuk teljes valóságában az addig számunkra valótlannak és elképzelhetetlennek tartottat. Ez ugye hármunkból ujjongást váltott ki, a leszerelés vagy katonai szolgálatunk egy másik galaxisban való folytatásának lehetősége, de negyedik társunkat sokkolta a látvány, és fegyverével fenyegetőzni kezdett.

Arra is ismételten felhívom a figyelmet, hogy nem egyszerű ufó jelenségről van immáron szó, hanem egy monumentális űrhajó köthetett ki Magyarország vagy más közeli ország valamely pontján. Lehettek kereskedelmi céljai vagy valamilyen nyersanyagért jött. Arra is felhívom a figyelmet, hogy az űrhajó falai csillagszerűnek látszottak, tehát álcáznia kellett magát, vagyis a világűrben sem fenékig tejfel az élet.

/Forrás: HÍRHÁTTÉR MULTIMÉDIA 2010.11.28./*B.K-T.L.

Székelyzsombor

Csedő Attila alábbi fotói és képaláírásai által megismerhetjük... EGY ELFELEJTETT ERDÉLYI FALU: SZÉKELYZSOMBOR PÁRATLAN SZÉPSÉGÉT, MEGDÖBBENTŐ NYOMORÚSÁGÁT ÉS TÖRTÉNELMÉT


" Zsombor határfaluja az itt kezdődő Kőhalom-széknek, de azért még itt magyar keblek dobognak, magyar szót hall s páratlanul szép magyar nőket lát az utas. E falut magyar lutheránusok lakják, kik bár a szászos viseletet és épitési módot elsajátiták, de azért nemzetiségüket s azzal hazafias érzelmeiket hűn megőrzék, mit annál inkább méltányolhatunk és bámulhatunk, mert ezen lutheranus hontársaink, (kik a hét faluban és szász székekben 20,000-nél többen vannak) a szász hierarchiától függvén, s szász hatóságok hatalma alatt élvén, ezek mindent elkövettek, azoknak elnémetesitésére s beolvasztására; de hála papjaik jó érzelmének, sikertelenül."
( Orbán Balázs )



Brassó megyében, az egykori Szászföld és a Székelyföld határán a Kis-Homoród alsó folyása mentén fekszik Székelyzsombor. A szászok által történt betelepítése előtt is laktak magyarok ezen a vidéken. Ezt igazolja maga a helynév is mivel a település neve valószínűleg a Zsombor nemzetségnévből származtatható.


Székelyzsombor a XVI. századtól 1867-ig szász közigazgatás alatt állt és Kőhalomhoz tartozott.
A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Homoródi járásához tartozott.




A Várhegy falu felőli részét a múlt század végén telepített fenyves övezi. Felette magasodik Székelyzsombor vára.
A falu 1488-ban említett neve (Sommerburg) valószínűvé teszi, hogy ebben az időben már állt a vár.



A XVIII. században a Kis-Homoród bal partján, a falutól délre 8 román család telepedett le



Az 1860-as években a vidéket bejáró Orbán Balázs nem említi a zsombori románokat, akik ekkor már jelentős létszámban éltek a faluban.



A falunak ezt a részét hívják napjainkban Román utcának.


Első templomuk és temetkezési helyük a falu déli-délkeleti részén egy mezei
út melletti dombon volt.



A XX. század elején a kis fatemplomot lebontották.


Román utca bal oldalán a település szimbolikus központjához közelebb 1905-ben felépítettek egy nagyobb, kőből, téglából készült ortodox templomot.



Az új templom mellé később a harmincas években felépült a helyi románság
másik legjelentõsebb középülete, a „Román terem”-nek nevezett kultúrotthon. A kollektivizálás után.a kollektív gazdaság raktárnak elfoglalta az épületet.



Az első világháború előtti időszakban a románok és magyarok békességben
éltek, de nem házasodtak a másik etnikum tagjaival. Az elsõ román–magyar vegyes házasságot csak a múlt század harmincas éveiben kötötték a faluban.



A falu fölé magasodó Várhegy és a parasztvár
a székelyzsombori faluhatár kiemelt szimbolikus tájelemei.



A falu déli részén a Kis-Homoród híd közelében van a malom épülete.


Székelyzsomboron, leginkább a település épületeinek sajátos külseje ragadja meg az idelátogatót.


A falu hovatartozása az eltelt évszázadok során az építkezés terén is megnyilvánult.


Az épületek hű képét mutatják a falu hajdani etnikai megoszlásának . Míg az alsó, déli részen éltek a szászok, a falu felső részét székelyek lakták.


A gazdagabb szász lakósság eltérő építéskultúrát hozott magával s őrzött meg évszázadokon át.


Főhomlokzataikon 2-3 ablak néz az utcára, a sokszor igen terebélyes méretű homlokzaton.


Az utcára merőleges gerincű kis tetőket kis kontyokkal csonkolták.


Az épület homlokzatot tagozatokkal, pilaszterekkel díszítették.


A homlokzaton gyakran feltüntették az építtető névbetűit és az építés évszámát.


Székelyzsombor házai a Kis-Homoród egy ágának, a Malomároknak a két oldalán húzódnak


A sok házaknak a telek felé eső oldalán oszlopos tornácot láthatunk.


A falu 1968 óta elveszítette önálló községi státusát, és a román többségű Homoród községhez tartozik. Az épület volt Községháza (Néptanács), iskola, és kollektiv iroda, ma kihasználatlanul áll.


Székelyzsombor esetében a szász telepítés a XIII–XIV. századra esik, erre az időre tehető a plébániatemplom eredete is.



A középkorban tiszta katolikus falu a reformáció során templomával együtt lutheránus lesz és az is maradt napjainkig.


A székelyzsombori evangélikus templom tornyát 1907–1908-ban építik


A templomban kormeghatározó középkori stíluselemek nincsenek, mivel 1784-ben a keleti részt alapjaiból újraépítik.


Miután a falu befogadta a lutheri tanokat, 1544-től a szász evangélikus egyházhoz tartozott . Az országos szász egyházból 1941-ben vált ki végkép, és a kolozsvári püspökség irányítása alatt álló evangélikus egyházhoz csatlakozott.



Az 1786-ban készített festett mintás templomajtó (Újrafestve ! )


A többször átépített templom, magasított nyugati oromfallal, hosszanti templomtérrel, kelet felé sokszögzáródású szentélyrésszel


1867-ben deszkamennyezet készül, mivel a boltozat a templom első felén beomlással fenyegetett.


A templom eredeti szárnyasoltára 1540–1550 között készült és szárnyképein a reneszánsz és Dürer metszeteinek hatása jelentkezik. 1909 óta az Erdélyi Múzeum őrzi.


Az U alakú templomkarzat festett motivumainál a piros és a fehér az uralkodó szín


A szószék és a szószék korona.


A templom belső falán vannak elhelyezve a két világháború székelyzsombori áldozatainak emléktáblái.


A több évszázados más nyelvű egyházvezetés mellett is a falu lakói megőrizték magyarságukat.


A templomtoronyban két harang lakik. a régebbi 1686-ból való


Ezt a harangot 1753-ban öntötték


A templomtorony óraszerkezete ma is pontosan jelzi az idő múlását.


Az új kultúrház épületét 1989 végére fejezték be, ünnepélyes felavatására akkor azonban nem került sor.



A kultúrház épülete mellé a székely kapu faragásról nevezetes Máréfalván egy kaput is faragtattak.
A kaputükörbe a következõ szöveget vésették:
Isten segítségével építette
Székely-Zsombor népe
1990




A művelődési házzal egybeépített egykori fonóháznak a falán az 1889-ben, Székelyzsomboron született Nyírő József író tiszteletére helyeztek el emléktáblát.




"Nemessé a király tehet valakit, de székellyé csak az Isten..."

A Nyirő-szobrot Székelyzsomboron a Templom-dombon állították fel 2004. július 18-án. A szobrot a Bákóban élő szobrász Bunaventura Serban készítette, akinek műterme Ruskicán van


Jézusfaragó ember (novellák)
Isten igájában (regény)
A sibói bölény (regény)
Kopjafák (novellák)
Székelyek (novellák)
Az én népem (regény)
Uz Bence (regény)
Havasok könyve (novellák)
Júlia szép leány (szinpadi ballada)
Mádéfalvi veszedelem (regény)
Néma küzdelem (regény)


Az erdélyi havasok nagy írójának fontosabb művei.


Az új iskola épülete .


A falu lakósága érdekesen alakult az eltelt 150 évben:
1850-ben 1319 lakós
1900-ben 1212 lakós
1956-ben 956 lakós
2002-ben 483 lakós



A fésűs beépítésű, egyutcás településformát csak a katolikus templom , a szorosan hozzálapuló Zólya-porta és az egykori iskolaház töri meg.



A főutcától jobbra és balra mellékutcák nyílnak, ezek a nyúlványok azonban nem ágazódtak tovább.


Egykor a módosabb zsomboriak magasított, barokkcirádás oromfalú, szász típusú kőházakat építettek.


A falu jelenlegi képe rendkívül megkapó, utcaképe a századfordulóra kialakulttól alig különbözik


A XVIII. században a faluban lakó katolikus hívek részére is imaház létesül, majd 1783-ban templomot is építenek Avilai Nagy Szent Teréz tiszteletére.


A katolikussá lett hívek egy része a XVIII. század folyamán újra visszatér a lutheránus vallásra.






Az iskola mellett egy omladozó kapu alatt vezet az út a temető és a vár irányába.


"A falu megett északra egy jócska nagyságu hegy emelkedik fel, melynek alja, mint az ide való protestans zarándokok szent nyugvó helye (temető) földi futásunk végére emlékeztet komolyan."

( Orbán Balázs )


Régi sírkő a székelyzsombori temetőben.


A XV.-XVI. század az az időszak, amikor Zsigmond király országos rendelete alapján a városok bástyás védőfalakat, a faluközösségek erődtemplomokat, és menedékvárakat építettek.
Itt a fenyvesben kanyargó ösvényt megmászva jutunk fel a magaslaton álló parasztvárhoz.


Ilyen menedékvár a terméskőből épült székelyzsombori vár is.


Délnyugati szöglettén egy magas négyszögbástya magasul fel, melynek sokkal ódonabb kinézése van, mint a vár többi falainak.



A bástya homlokzatán látható domborműves díszítés felirata ma már olvashatatlan.


A várnak két, a várfalak ellentétes sarkaiba épített bástyája van: a falu felé néző dél-délnyugati fekvésű sarokbástya. A déli bástya volt a vár erőssége, és valószínűleg egyben a legrégibb épületrésze is.Itt a vár délkeleti falának meghosszabbításában épült a lakóház és raktárhelyiség is.


Az észak-északkeleti irányba tájolt, közepes nagyságú, kétszintes toronybástya. . Ebben a toronybástyában volt elhelyezve az a harang, amely veszély esetén riasztotta a földjeiken dolgozó parasztokat.A fal udvar felöli oldalán valószinűleg egy gyilokjáró futott körbe, de ez mára teljesen eltűnt, akárcsak a lakóépület szintjei közötti födém, amelyből csak néhány gerenda maradt meg.

...

[A levél megkurtítva] Egész levél megtekintése
IMG_4743.JPGIMG_4743.JPG
29 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4746.JPGIMG_4746.JPG
33 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4753.JPGIMG_4753.JPG
31 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4752.JPGIMG_4752.JPG
38 KB Megtekintés Letöltés
IMG_9976.JPGIMG_9976.JPG
32 KB Megtekintés Letöltés
IMG_9977.JPGIMG_9977.JPG
57 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0181.JPGIMG_0181.JPG
30 KB Megtekintés Letöltés
IMG_9973.JPGIMG_9973.JPG
38 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0182.JPGIMG_0182.JPG
49 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0169.JPGIMG_0169.JPG
49 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0183.JPGIMG_0183.JPG
43 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0187.JPGIMG_0187.JPG
36 KB Megtekintés Letöltés
IMG_9969.JPGIMG_9969.JPG
34 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0188.JPGIMG_0188.JPG
51 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4768.JPGIMG_4768.JPG
38 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4811.JPGIMG_4811.JPG
47 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4816.JPGIMG_4816.JPG
39 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4803.JPGIMG_4803.JPG
41 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4806.JPGIMG_4806.JPG
41 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4794.JPGIMG_4794.JPG
20 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4793.JPGIMG_4793.JPG
15 KB Megtekintés Letöltés
IMG_4716.JPGIMG_4716.JPG
48 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0184.JPGIMG_0184.JPG
43 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0196.JPGIMG_0196.JPG
46 KB Megtekintés Letöltés
IMG_0189.JPGIMG_0189.JPG
68 KB Megtekintés Letöltés
B.K-T.L