Sorskérdések

Echo TV műsora 2008.04.24. Műsorvezető: Földesi Margit

Csurka István író, politikus, Takaró Mihály történész, Szőcs Zoltán újságíró helyzetelemzése. Téma a megbélyegzés.  6 év elmúltával is aktuális!

www.youtube.com/watch?v=fCTmv-powHs  Feltöltötte:karthauzi5 2010.máj.17. -11 perc 
www.youtube.com/watch?v=x34gygt1o2I  Feltöltötte:karthauzi5 2010.máj.17. -11 perc 
www.youtube.com/watch?v=-g-CVFcR3E8  Feltöltötte:karthauzi5 2010.máj.17. -11 perc  
 
www.youtube.com/watch?v=CqxRFLy4tAY  Feltöltötte: karthauzi52010.máj.17. -11 perc  
ELÁTKOZOTT SZABADSÁG
Téma a megbélyegzés

Arról beszélgetnek, hogy mit jelent történetiségében az, hogy Magyarországon megbélyegeznek valakit, a szélsőséges, fasiszta jelzővel. Csurka Istvánnak volt egy karizmatikus mondata. A kérdés az volt, hoyg mi számít ma a legfőbb megbélyegzésnek ma Magyarországon? És a válasz az volt, hoyg egyszerűen az, hogy valakire azt mondják, hogy magyar!
Nemcsak politikusokat,nem csak embereket, de a múltatból írókat és költőket is. PL Szabó Dezsőt, és Németh Lászlót. 
Radikalizmus: Ma a szélsőséges és a radikális közé megpróbálnak egyenlőséget tenni. Ady Endre pedig ezt mondta: Kedves opportunista barátaimnak pedig azt üzenem, hogy "kis nemzetnek még lélegzetet venni is csak radikálisan szabad"
A Gyurcsány kormány is a hazudozásra, és manipulálásra építik a hatalmukat. Számukra egyszerűen az igazság bekiabálása a "szélsőségesség". Magyarországon a nyilvánvaló igazság kirekesztése folyik. Akik megírták az igazságot, 1945-előttről, ők egyszerűen kigyomlálásra kerültek a magyar irodalomból. Ezért nem tanítjuk pl. Tormay Cecile-t. Akik valódi nemzeti sorskérdésekhez igazi patrióta szemmel közelítettek, őket 1945 után egyszerűen elhallgatták, kigyomlálták, betiltották, lefasisztázták.

A magyar kultúrának végzetes hiánya, hogy nem ragaszkodik XX. Század két zsenijének, Szabó Dezső, és Németh László tanításaihoz, Hogy nem ők vannak az iskolákban az egyetemeken elsősorban tanítva, illetve felemelve, és közölve!! Ők alkották a legnagyobbat filozófiában, és irodalomban is. 

A hazudozásra és manipulálásra épült hatalmú kormányaink számára ma elviselhetetlen szélsőség, ha valaki kimondja az igazat. A Gyurcsány-féle kormányok is a hazudozásra, és manipulálásra építik a hatalmukat. Számukra egyszerűen az igazság bekiabálása a "szélsőségesség". Magyarországon a nyilvánvaló igazság kirekesztése folyik. Akik megírták az igazságot, 1945-előttről, ők egyszerűen kigyomlálásra kerültek a magyar irodalomból. Ezért nem tanítjuk pl. Tormay Cecile-t. Akik valódi nemzeti sorskérdésekhez igazi patrióta szemmel közelítettek, őket 1945 után egyszerűen elhallgatták, kigyomlálták, betiltották, lefasisztázták.


A magyar kommunista párt, MSZP, és MKP, MSZMP előszeretettel használta azt a technikát, hogy politikai ellenfeleit előbb csak jobboldalinak, majd ezt összemosva reakciósnak, majd fasisztának nevezte. Egy cseppet sem zavart a a kommunisták vezetőit, sem tollnokait, sem tagságát, hogy a nemzeti demokrácia olyan vezetőit illeték pl ezekkel a jelzőkkel 1945 után, mint Sulyok Dezső, Vásáry István, Pfeiffer Zoltán, vagy Mindszenty József bíboros, akik ráadásul antifasiszták voltak.

Hogyan lehet védekezni a szélsőségesezés, fasisztázás, nácizás, címkézés ellen?? Hogyan lehet védekezni a kirekesztésipar ellen? Véleményterror. A jobbik ellen, Vona Gábor ellen, Morvai Krisztina ellen is ugyanezt a módszert alkalmaznak.

Wajda : Katyn c, filmje bemutatja, hogy hogyan tudta a nyilvánvaló hazugságot, hogy a németek hajtották volna végre a Katyni tömeggyilkosságot, mégis elfogadtatni. Annak ellenére megtették, hogy sokan egészen nyilvánvalóan tudták, hogy mi történt. Mégis hallgatniuk kellett. És nem derült ki az igazság a világ számára 1990-es évekig.

Szinte mindenki tudja, a társadalomban, hogy ezek az emberek nem fasiszták, nem antiszemiták, mégis belemennek a játékba... A Paternoszterben belépett egy ember. Valójában ő egyetért. De amikor leért a lift, akkor már nem köszönt. Persze ne nevezzünk azért mindenkit cinkosnak. Ez egy jelenség, de mi ennek a jelenségnek az oka?? A közvéleményformálás képes egy egész népet társadalmi szinten elvinni valahová. Az a gond, hogy a közvéleményformálók nem változtak...
Amikor megjelenhet Magyarországon irodalmi mű azon a címen, hogy "Így gondozd a magyarodat..." Inkább ne reklámozzuk Esterházy nevét. Még sincs össztársadalmi felfordulás. Amikor egy másik leírhat egy olyat, hogy "zakatol a szent család Isten tömi máriát" és még Kossuth díjt is kap. És ebben az országban nem történik társadalmi felzúdulás, és nem követi mindezt az egyházak hivatalos tiltakozása. Ebben az országban nem történik az, hogy megmozdulnak a keresztény tömegek, és azt mondják, hogy eddig és ne tovább.. Ha ezt mondanák a tömegek, akkor beszélhetnénk arról, hogy megváltozott a közvélemény.

Már a magyar szó kimondásával is sikerül ellenszenvet ébreszteni egy ember ellen aki ezt vállalja. Ezt csinálják a közvéleményformálóink. A Sajtó és a hatalom ezt csinálja 1945 után. A nemzeti sajtót 1945 után már kiszorították, és olyan viszonokat teremtettek, hogy pusztán magyarként nehéz volt érvényesülni. Vállalni a magyarságot, vagy arra büszkének lenni nem lehetett, és egyre kevésbé lehetett, Mára eljutottunk oda, hogy a magyar egy szitokszót. Aki belépett a pártba, kimondva kimondatlanul a magyarságat kellett megtagadniuk. 
A Rendszerváltáskor ennek a folyamata ment tovább. Nem lehetett a sajtó ellen tenni semmit 1990-ben. A Sajtó volt hatalmon, Antal József is a liberális -zsidó sajtó szorításában vergődött. Miután 1992-ben megjelent a nagy tanulmány, Csurka tanulmánya a "néhány gondolat"

(karthauzi5)
/Forrás: YouTube/*B.Kiss-Tóth László 2014.05.14.