A cukorbetegség

A cukorbetegség
Főként 45 év felett fordul elő és gyakorisága a korral egyre nő. A betegség lényegében abból áll, hogy a hasnyálmirigy nem termeli az inzulint elegendő mennyiségben vagy nem képes hatékonyan felhasználni, tehát a szervezet cukorfelhasználó képessége csökken, a vér cukortartalma ugyanakkor emelkedik és cukor jelenik meg a vizeletben.

Oka

A cukorbetegségA cukorbetegség oka még nem teljesen tisztázott. Sokszor kimutatható az örökletes hajlam, esetenként alkati tényezőknek is lehet kiváltó szerepe, mint például az elhízás. Közrejátszatnak a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy, a nemi mirigyek működési zavarai. Az érelmeszesedéssel is előfordulhat összefüggés, főleg idősebb korban. A cukorbetegség kiváltásában szerepe van fertőzőbetegségeknek, a hasnyálmirigy gyulladásos vagy egyéb betegségeinek, a lelki és testi ártalmaknak. A cukorbetegség tünetei jellegzetesek, a beteg sokat eszik, sok vizet iszik, és a vizelet mennyisége is jóval több a megszokottnál. Felléphetnek bőrtünetek, tályogok és viszketés is. Súlyos következménye pedig az eszméletvesztéssel járó kóma.

Típusai

1-es típus (inzulinfüggő): gyermek vagy serdülőkorban lép fel. A szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik és a tünetek csaknem mindig hirtelen jelentkeznek. Ezek közé tartozik:
  • fokozott szomjúság és éhségérzet
  • megnő a vizelet mennyisége
  • gyors súlycsökkenés mellé erős fáradtságérzet párosul
 2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő): felnőtt, vagy időskorban alakul ki. Jellemzően a hasnyálmirigy termel inzulint, de a szervezet nem tudja azt felhasználni. A betegség általában hosszú évek alatt fejlődik ki és az alábbi tünetek kísérik:
  • kifejezett szomjúság, éhségérzet
  • gyakori vizeletürítés
  • fáradékonyság, ingerlékenység
  • látásromlás, bőrviszketés, nehezen gyógyuló sebek, gyakoribb fertőzések
  • kéz-, lábbizsergés és zsibbadás
A terhességi diabétesz, a terhesség idején alakul ki. Terhesség után rendszerint spontán megszűnik, de az érintett nők esetében nagyobb a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata.

Kezelése

Cukorbetegség kezelésében a korlátozott mennyiségű szénhidrát bevitelnek, a cukor nélküli rendszeres étrendnek és a megfelelő mennyiségű inzulinadagolásnak van a legnagyobb szerepe. A kevésbé súlyos cukorbetegség az inzulin bomlását gátló tablettákkal is kezelhető, amíg a szervezetben még elegendő inzulin termelődik. Ne felejtsük el azonban, hogy éhezni szabad, de szomjazni nem! Folyadék által biztosított a nedvkeringés, az anyagkicserélődés a sejtek és környezetük között, azaz lehetővé teszi az anyagcsere folyamatokat. A cukorbetegség egy olyan  tényező, amely ugyan korlátokat állít, azonban emellett teljes életet lehet élni.

Cukorbetegség és az Impulser terápia

Sipos István évek óta tartó cukorbetegségének következtében már naponta ötször adott be magának inzulint. Nagyon fáradékony volt és lábgörcsöktől szenvedett a diabétesz szövődményeként. Ezek a tünetek gyakorlatilag teljesen megszűntek, amióta az Impulser terápiát alkalmazza. Sokkal jobb a közérzete, és mozogni is többet bír. Az vércukor szintje is sokat javult, amelyet az orvosa is észrevett a legutóbbi ellenőrzés során.
/Forrás: http://impulsermagazin.com 2014.02.12./*B.Kiss-Tóth László 2014.03.08.