Az infarktus rizikófaktorai

Az infarktus rizikófaktorai
 
Az infarktus rizikófaktorai
A szív- és érrendszeri megbetegedések,közülük elsősorban a koszorúér elmeszesedés már az egyre fiatalabb korosztályokat is veszélyezteti. Egészségtelen életmód mellett már önmagában is elég egyetlen rizikótényező, hogy növelje az infarktus esélyét. A rendszertelen, egészségtelen táplálkozással, mozgásszegény életmóddal,valamint a dohányzással és az elhízással növeljük leginkább az infarktus esélyét.Azt azonban tudni kell,hogy az infarktus több tényező együttes hatásának a következménye.

Mi is tulajdonképpen az infarktus?

Az infarktus a szívizom valamely körülírt részének vérellátási zavarát jelenti. Az elváltozás egészen pontosan a szív saját vérellátását biztosító koszorúerek megbetegedését jelenti. A koszorúér falában bekövetkező érelmeszesedés által az ér fokozatosan szűkül, majd teljes elzáródás jöhet létre. Ez a jelenség a trombózis, innen ered a szívtrombózis elnevezés. Az infarktus lényegében a koszorúerek valamelyik ágában bekövetkező elzáródás, amelynek a szívizom bizonyos területén létrejövő elhalás lesz a következménye.

A dohányzás

A dohányzás az infarktusra hajlamosító tényezők között vezető helyet foglal el.  A nikotin növeli a szív percenkénti összehúzódásainak számát és emeli a vérnyomást.  Dohányzás hatására fokozódik a véralvadás,ami növeli a szervezetben a trombóziskészséget.  A dohányzást abbahagyni sohasem késő!

A magas koleszterinérték

Ahol a táplálék koleszterinben és zsírsavakban gazdag, ott gyakori az infarktus. Az érelmeszesedés kifejlődésében a vér magasabb koleszterintartalmának kétségtelenül szerepe van. A koleszterin szegény diétával az infarktus kialakulásának gyakoriságát néhány év alatt lehet csökkenteni. Nem az étel nagy koleszterin-tartalma jelenti az elsőszámú fenyegetést, hanem a benne lévő telített zsírok magas aránya, amelyek alapvetően az állati eredetű táplálékokban, húsokban, tejtermékekben találhatókmeg.

A magas vérnyomás

Az életkorral a vérnyomás értéke is változik. Az állandó magas vérnyomásnak nagy szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában és jelentős rizikótényező.  Ha az erek falát a benne áramló vér tartósan nagyobb nyomással terheli, akkor az erek fala idővel károsodik. A szívben lévő erek károsodása szívinfarktushoz, a szem ereinek károsodása látásromláshoz, a vese ereinek károsodása pedig vesebetegséghez vezethet.

Cukorbetegség

A cukorbetegség is az infarktus egyik rizikófaktora.  Ennek oka a felborult cukor- és zsíranyagcsere érelmeszesedést fokozó hatása, illetve a cukorbetegség közvetlen sejtkárosító hatása.
A szív-érrendszeri megbetegedés kialakulásában a koszorúerek fokozott érelmeszesedési hajlama áll, amely elsősorban a felborult zsíranyagcserével indokolható, de meg kell említeni a cukorbetegség okozta másodlagos szívizom elfajulást is, ami a szívizom sejtjeinek közvetlen károsodását jelenti. A cukorbetegség ugyancsak az infarktusra hajlamosító tényezők közé tartozik még akkor is, ha tünetszegény, enyhének tűnő a cukorbaj.

Az elhízás

Az elhízás legfőbb oka a fizikai aktivitás hiánya. A rendszeres testmozgás, megfelelő tréninggel növelt fizikai teljesítőképesség kedvezően befolyásolja az infarktus elkerülésének kilátásait. Nem szabad figyelmen kívül hagyni,hogy az öröklött rizikótényezők szintje befolyásolható az élet során kialakított szokásokkal.

Hogyan védekezhetünk?

Ha kiiktatjuk azokat a rizikófaktorokat életmódunkból, amelyekért teljes mértékben felelősek vagyunk, már sokat tettünk az infarktus megelőzése érdekében. Érrendszeri betegség esetén megelőzésre és alternatív kezelésre egyaránt kiváló segítség a pulzáló mágnesterápia. Mindez annak köszönhető, hogy a sejtek szintjén fejti ki hatását, serkenti a mikrokeringést.
Az Impulser terápia széles körben használható és ajánlható, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy nincs két egyforma ember. Ebből az következik, hogy olyan program sem létezik, ami mindenkire érvényes, megfelelő. Épp ezért tart az Impulser tanácsadó előadásokat, ahol akár személyre szabottan is hozzá lehet jutni a kívánt adatokhoz.
/Forrás http://impulsermagazin.com 2014.02.14./*B.Kiss-Tóth László 2014.03.08.
Kapcsolódó videók:
 2:04 Impulser vélemények: Vaszari Károlyné
 2:05 Impulser vélemények: Lovodics Mária
*B.Kiss-Tóth László 2014.03.08.