Tabutéma: a merevedési zavar és az impotencia


A férfiak többségéről feltételezhető, hogy élete során legalább egyszer már tapasztalt erekciós nehézségeket. Kutatások arra utalnak, hogy a merevedési zavarok és az impotencia a 40 évnél idősebb férfiak felénél okoz problémákat.
Merevedési zavarról akkor beszélünk, ha a férfi nem képes elérni és fenntartani a merevedést. A merevedési zavar egy lelki reakció, amelynek működését a vegetatív idegrendszer befolyásolja. Idősebb korban gyakrabban fordul elő.Gátló hatással lehet az erekció folyamatára a szorongás, a különböző szervi okok, a hímvesszőt ellátó erek meszesedése, az idegek sérülése, a gyógyszerek mellékhatásai, a béta-blokkolók, az antidepresszánsok.

Ezen felül, merevedési zavart okozhat például a férfihormonok hiánya, azegészségtelen életmód, különböző betegségek, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség, a kardiovaszkuláris, a neurológiai, az endokrinológiai és az urológiai betegségek.

Fontos a kommunikáció

Nehezítő tényező lehet a felek kommunikációs hiánya. A nők több esetben helyezik előtérbe az érzelmi intimitást, míg a férfiakra jellemzőbb az érzelmi kommunikáció visszafogottsága. Ha a szexuális együttlét érzelmi ellágyultságot szimbolizál, akkor a férfi számára, sokszor funkciózavart okoz.  Az orvostudomány elkülöníti a nemzőképtelenséget és az ejakulációra való képtelenséget. A merevedési zavar azt jelenti, hogy a férfi a próbálkozások nagy részében képtelen a megfelelő erekcióra, vagy annak fenntartására.
Impotenciáról akkor beszélünk, ha a nem csak nehezebb a behatolást, hanem teljesen lehetetlen. Gyakorlatilag szervi és pszichés oka is lehet.  A szervi okok igazolását fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, ultrahangos vizsgálat segíti. Mivel az impotencia gyakran érkárosodásokra vezethető vissza, belgyógyászati, vagy akár kardiológiai vizsgálat is szükséges lehet.

Hogyan kezelhető az impotencia és a merevedési zavar?

Az egyik leggyakoribb kezelés az öninjekciózás. Alkalmazását megelőzően vazoaktív injekciós tesztet kell végezni. Pozitív eredmény esetén a páciens el tudja kezdeni az öninjekciózást, negatív reakció esetében pedig alternatív kezelési módszerek alkalmazása jöhet szóba.
Átfogó megoldást kínálhat a pulzáló mágnesterápia, amely a teljes szervezet egyensúlyának helyreállításában is segíthet.
A merevedési zavarokra vonatkozólag kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatot folytattak húsz önkéntes segítségével, mely azt hivatott kideríteni, hogy a pulzáló mágnesterápia hogyan hat ezen zavarokra. A vizsgálat időtartama 3 hét volt és a következő tényezőket értékelték: a merevedés intenzitását és időtartamát, az általános közérzetet, a szexuális aktivitást és a nemi szervek melegség érzetét. A pulzáló mágnesterápiás matracot alkalmazó aktív csoport 80%-a számolt be szignifikáns javulásról az összes értékelési pontban. 20%-uk csak kisebb javulást tapasztalt, de mindegyiküknél influenza fertőzés gyanúja merült fel, amely befolyásolhatta az eredményeket. A placebóval kezelt csoportnak csak 30%-a érzett némi javulást, 70%-nál nem volt változás. Mellékhatást nem jelentettek.
(Rainer B. Pelka, Ph.D. , Universität der Bundeswehr München, Neubibergi Munich, Németország Christof Jaenicke, M.D. , Joerg Gruenwald, Ph.D. , PhytaPharm Cansulting , Institute far Phytapharmaceuticats, Bertin, Németország)
A pszichés zavarral küszködőknél, törekedni kell a pszichoterápia alkalmazására. Tesztoszteronhiányos vagy más endokrin zavarok esetén, a kivizsgálást követően jó hatással bírhat a megfelelő hormonkezelés.
Termézsetesen léteznek gyógyszeres kezelések is, de sokan a mellékhatásoktól tartanak.

Az egészséges életmód szerepe a merevedési zavarok megelőzésében

A nemi aktivitás megőrzésére való törekvés éppúgy az életminőség része, mint bármilyen más szerv egészséges működésének megőrzése. Sokan nincsenek tisztában a hatékony kezelési lehetőségekkel, és lemondanak a nemi életről. Az egészséges életmód nagyban hozzájárul a megfelelő merevedési képesség megtartásához. Minden stresszes periódusban jelentkezhet ilyen zavar. Már csak ezért is érdemes elegendő időt szentelni az egészséges életmódra, a mozgással történő szorongás és depresszió feloldására, a helytelen megalkuvást kiiktató, megfelelő párkapcsolat kialakítására.
/Forrás: http://impulsermagazin.com 2013.10.09./*B.K-T.L.