Fogyni akarsz? Megteheted! De nem árt, ha közben még 'mozogsz' is egy kicsit...

A kalóriaszegény étkezés 7 alappillére

A legfontosabb tápanyagokról
A legfontosabb tápanyagokról
Mit fogyasztunk, amikor fogyókúrára szánjuk magunkat? Milyen élelmiszerek az egészséges étkezés alapjai és mennyit fogyaszthatunk belőlük? Íme 7 táplálék, amely a diétánk alapját képezheti valamint egyheti mintaétrend.

Tojás

Az egyik legértékesebb fehérje. Sok benne az A – és a D vitamin, valamint a vas. Egy tojás 70 kalória, napi két tojás beleilleszthető a diétába.

Tej

A-, D- és B vitamint tartalmaz. Egy dl tej kalóriaértéke 60, naponta 3dl több nem ajánlatos. (beleszámítva a joghurtot, kefirt és aludttejet is.) Vajat, tejfölt és tejszínt csak ízesítésre használjunk.

Túró

Igen értékes fehérje. 10dkg fehér zsíros tehéntúró 140 kalória, a kőrözött alig több, laktató és az étrendet változatossá teszi.

Sajtok

Csak sovány sajtok jöhetnek számításba, az ömlesztett sajtok tilosak.

Húsok

Csak sovány hús, szárnyas és a hal fogyasztható. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz a gépsonka, a sonka szalámi, a virsli és parizer (10dkg 160 és 250 kalória között). A többi húsipari termék zsíros, kalóriatartalmuk 450 és 520 között van.

Gyümölcsök és zöldségek

Vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva a nyers gyümölcsök és zöldségek, a főzelékek mellett a laktató mégis kalóriaszegény diéta alapjai. Napi 20-40 dkg fogyasztható belőlük. (A szőlő és a banán kivételével). A gyümölcs ivólé, pép, turmix, gyümölcssaláta igen előnyös.
A fogyókúrába időnként egy-egy gyümölcsnap is beiktatható, ilyenkor néhány szem szőlő és egy fél banán is fogyasztható a korlátlan mennyiségű egyéb gyümölcshöz.

Burgonya

Két kisebb darab fogyasztható a napi diétában. 10 dkg 90 kalóriát tartalmaz. (Hozzávetőlegesen 1 dl bor 85 kalória. Az energiaszegény diétából iktassuk ki az alkoholos italokat.)
A megfelelő alapdiéta biztosítja az egyenletes és folyamatos fogyást a szervezet túlzott igénybevétele nélkül.

Napi közel 1000 kalóriatartalmú étlappélda – egy hétre:

1. nap                                                                                     
Reggeli:2 dl natúr gyümölcslé, 3-4 szelet gépsonka, fél kifli.
Tízórai:1 főtt tojás és egy alma.
Ebéd:Töltött paprika
Uzsonna:Kefir
Vacsora:Grill csirke, céklasaláta, 2 dl citromos víz
 
2. nap                                                                                                        
Reggeli:1 pohár tej, 3-4 szelet felvágott, fél kifli, 10 dkg paradicsom vagy retek
Tízórai:Egy kockasajt, egy alma
Ebéd:1 tányér húsleves, főtt marhahús sóskamártással
Uzsonna:Joghurt
Vacsora:Kőrözött, fél kifli, egy alma
 
3. nap                                                                              
Reggeli:Egy pohár narancslé és egy lágy tojás, fél kifli pirítva
Tízórai:1-2 szelet trappista sajt és egy alma
Ebéd:Zöldség leves, 1 palacsinta
Uzsonna:Kefir
Vacsora:Csirke roston, zöldségköret
 
4. nap                                                                                                   
Reggeli:Tejeskávé, csirke vagy pulykamell szalámi, retek vagy uborka
Tízórai:Egy alma
Ebéd:Zöldbableves, párolt sárgarépa, roston csirkemell
Uzsonna:Tojássaláta,
Vacsora:Túró, pirított kenyér és tea
 
5. nap                                                       
Reggeli:2 dl cékla vagy répalé, sajt, alma
Tízórai:3-4 szelet párizsi, kifli
Ebéd:Grillcsirke, párolt zöldborsó
Uzsonna:Gyümölcs
Vacsora:Svédgomba
 
6. nap                                                                                                 
Reggeli:1 pohár tej, 3-4 szelet csirkemell sonka, retek vagy uborka zsemle
Tízórai:Körte
Ebéd:Párolt marhaszelet főzelékkel
Uzsonna:Joghurt
Vacsora:1 virsli zsemlével
 
7. nap                                                                
Reggeli:Kefir, gépsonka, fél kifli
Tízórai:Ementáli sajt és pár szem szilva vagy alma
Ebéd:Párolt vagy grill csirkemell, főtt karfiollal
Uzsonna:3 szelet párizsi és alma
Vacsora:Főt hús, paradicsommártással
/Forrás: http://impulsermagazin.com/hu/a-kaloriaszegeny-etkezes-7-alappillere/ 2013.09.10./*B.Kiss-Tóth László