Az izraeli tizenéveseknél a"Holocaust Journeys" okozhat mentális egészségügyi problémákat (A nyers Google-fordítás B.Kiss-Tóth László által szerkesztett, javított változata)

A TAU kutatás megállapítja, hogy a Holocaust emlékmű-utak komoly stresszt okoznak az izraeli középiskolásoknak. 

A Tel Aviv-i Egyetem egyik kutatója egy új tanulmányában azt írja, hogy a holokauszt-oktatások keretében történő lengyelországi utazások az izraeli középiskolás diákoknál minden évben mentális egészségi problémákat váltanak ki.

Mintegy harmada a pszichiátriai szakemberek felmért jelen bevezető tanulmány azt mondta, hogy kezelték tizenévesek pszichológiai eredő problémák holokauszt-oktatás utazások.
A legtöbb tinédzsernél tudták kezelni a kevésbé súlyos tüneteket , mint a szorongás , és a hangulati zavarok, nem egy esetben azonban poszt-traumás stressz zavar és a pszichózis-probléma is előfordult.

Az esetek többségében az érintett tizenéveseknél kockázati tényezők - mint például a pszichiátriai vagy családi krízisek vagy szociális nehézségek - voltak a holokauszt-oktatásos utazások előtt. Mások voltak a stresszes élmények akkor, ha semmi közük nem volt a holokauszt-oktatáshoz .

" A lengyelországi utak  elsősorban pszichológiai nehézségekkel küzdő gyermekeknél és serdülőknél jelentenek kockázatot ", mondja Dr. Yuval Bloch a Tel Aviv-i Egyetem Sackler Orvostudományi Karának vezetője, az  Ambulancia a Shalvata Mental Health Center igazgatója.
Dr. Bloch vizsgálatát felesége Dr. Aviva Mimouni - Bloch is is segítette, aki tanár a Sackler Általános Orvostudományi Karon és vezetője a Loewenstein Kórház Rehabilitációs Osztálya Neuropediatric egységének, miután ő és a fia elment az egyik útra.
 
A beavatási rítus

Évente az izraeli középiskolás diákok mintegy 20 százaléka vesz részt Holocaust emlékmű utazáson, aminek az célja, hogy megtanítsa őket az európai zsidóság ellen lengyel földön történt náci atrocitások történetére.  Több mint nyolc napos az utazás , a diákok túrát tesznek a koncentrációs táborokban, ahol megismerhetik a holokauszt-túlélők történetet a családtagok és mindazokat a borzalmakat amiket a zsidók átéltek a második világháború alatt . Mivel az utak az Oktatási Minisztérium tananyagának egy választható része, 1988-ban például több mint 30.000 diák vett részt .

A holokauszt oktatási utak esetenként generált vitát váltanak ki Izraelben. Eredményességét néhány ember megkérdőjelezi, mivel szerintük pszichológiailag káros az ország ifjúságára . Egy nem publikált tanulmányban bemutatták a Knesszetben, hogy  azok a tinédzserek, akik 1996-ban részt vettek ezeken az utakon 1 százalékuk úgy érezte, hogy hiányzott az a " szellemi erő", amivel kezelni tudják a tapasztalataikat.

Az új tanulmány társszerzője az University of Sydney  professzora Gary Walter, aki az ausztrál Psychiatry folyóiratban 2013. május-i számában publikálta elsőként
a lengyelországi holokauszt-oktatási utak mentális-egészségügyi szempontból történt vizsgálatának eredményét. A kísérleti tanulmányban retrospektív adatok vannak korlátozott következtetésekkel, ezért  az utak hatásai további kutatást igényelnek. A tanulmány megállapítja, hogy a felhalmozódó bizonyítékok " közvetett expozíciója " a traumatikus eseményeknek, például, mint a tanuló barátjának fuldoklása, vagy az emberek zuhanása vagy kiugrás a World Trade Centerből  2001. szeptember 11-én,válthat ki belőlük PTSD-t .

Támogatás és szűrés

A tanulmány alapján  50 izraeli (pszichiáterek, szakosodott lakosok, gyermekek és serdülők töltöttek ki kérdőíveket . A válaszokban a holokauszt-utak miatt volt pszichiátriai áttétel, a belföldi középiskolások " sleep-out " utazásokon -a több napos gyalogos kirándulások Izrael különböző részein- sokkal gyakrabban és szélesebb körben vettek részt . A kutatók szerint a holokauszt-oktatásos utazások miatti a súlyos lelki megrázkódtatás ritkának tűnik . Az egyik kórházban csak négy diagnózist regisztráltak, a pszichózis egyik diagnózisa PTSD volt.
" -A serdülők kilencvenkilenc százalékánál az utazás nem okozott traumát, " -mondja Bloch . "-Az egy százaléknak azonban keményebb stressz volt, mint más dolgok az életükben." De nem tudta megmondani , hogy pontosan mi is traumatizálhatta ezeket a gyerekeket. 

A tanulmány azt javasolja, hogy " a nagy kockázatot " a diákokkal  pszichológiailag ki kell értékelni, mielőtt részt vesznek a holokauszt-oktatásos utakon. 
" A szülő, aki habozik gyermekét elengedni az útra, mert gyermekének étkezési rendellenessége vagy szorongásos problémái vannak, valószínűleg meg kell kérni a gyermek több támogatását az utazáshoz, vagy a végső az, hogy nem kell elengedni."
 
A tanulmány azt sugallja, hogy a jövőben az izraeli tizenéveseknél az identitásukat is figyelembevéve, reakcióikat előre megtervezett stresszel, például nem holokauszt-oktatásos utazásokkal kellene manipulálni.
Vagy van egy holokauszt-túlélő nagyszülő, ami lehet kockázati tényező?

/Forrás: http://www.aftau.org/site/News2?page=NewsArticle&id=19039 2013.08.20./*B.Kiss-Tóth László 2013.09.10.