"Vallom, hogy ők nagyobbra valók és én többre vagyok kész értük"





Miért akarok én ankétot szervezni a cigányzenészekért? Tette fel a kérdést ma a Nemzetgazdasági Minisztériumban a zenei referens.
"Vallom, hogy ők nagyobbra valók és én többre vagyok kész értük"
Ezzel a mottóval indítom el az ankétot, bízva abban, hogy megkeresésem alapján széleskörű összefogás történik majd a zenészek részéről is.
Ma megkezdem a szervezést.
Kedves zenészek! Az igazi bölcsesség...a cselekvés, a cselekvésnek pedig a hit a mozgatórugója. Hiszek az emberben, hiszek a magyarságban, hiszek a jövőben és abban, hogy munkám nem lesz hiába való. Munkáim hatása egyenlőre korlátozott, mégis több és több emberben tudatosul a változtatás szükségessége-hogy milyen egészségtelenek a a cigányzenész-társadalomhoz való viszonyunk, hogy zenészeink egyharmada milyen áldatlan körülmények között él és mennyire nehéz ennek a "népakaratnak"eljutnia a hatalom legmagasabb csúcsaira. A felelős politikai körök és személyek nem maradhatnak teljesen vakok és süketek. Az írásaimban kifejezett elégedetlenség és tiltakozás nem lehet pusztába kiáltott szó!!!!!!!
Néhányan romantikusnak tarják programomat és naivitásnak nevezik; volt, aki azt mondta "noha tudja, hogy a cigányság mint ilyen, semmi tudatos megnyilvánulásra nem képes, mégis a szájukba ad követeléseket."
Úgy néz ki, a zenészek továbbra is távol akarnak maradni e küzdelemtől s amilyen mértékben nő kiszolgáltatottságuk,olyan mértékben mélyül a parlamenti védelem nélküli működés kilátástalansága. Be kell látniuk: kultúrájuknak teljességét a zenészek társadalmának eleven egysége valósíthatja csak meg.
Nagyon nagy tisztelőjük:Szabó Piroska