Szadista kísérleteket végzett a lágerparancsnok felesége


Ha valakiben eleve erős a szadista hajlam, és nem kell tartania attól, hogy cselekedeteiről valamikor majd számot kell adnia, akkor emberi vadállattá válhat. És olykor ez még nőkkel is megeshet.

A világtörténelem kevés elvetemültebb nőt ismer, mint Ilse Koch. A buchenwaldi náci láger parancsnokának felesége túltett mind férjén, mind a táborban szolgáló német katonákon és őrökön. Kivételezett helyzetével visszaélve már a kezdetekben is ostorral a kezében járt-kelt, és aki nem volt számára szimpatikus, azt megkorbácsolta. Később terhes nőkre ugrasztotta kutyáit, és rabokat kényszerített arra, hogy egymással fajtalankodjanak. 


Szadista kísérleteket végzett a lágerparancsnok felesége
A buchenwaldi tábor szerencsétlen foglyain élte ki beteges hajlamait Ilsa Koch
Fotó: MTI


De a pokol lánya itt nem állt meg. Az őrök segítségével meztelenül állította sorba a tetovált rabokat, és több tisztfeleséggel együtt mustrát tartott, majd a „legszebb alkotásokat” kiválasztotta. Méreginjekcióval végzett áldozataival, akiknek tetovált bőrét lenyúzatta, hogy azokból könyvborítót, pénztárcát, kesztyűt varrasson. Tébolyodott rémtettei nem ismertek határokat, ezt jól bizonyítja, hogy egy idő után gyűjteni kezdte áldozatai fejét, amelyekből fali díszeket készített. 

A háború után kétszer is bíróság elé állították, és ezeken a tárgyalásokat egykori foglyok tucatjai vallottak ellene,miközben a bíróság előtt a tömeg az azonnali kivégzését követelte. Az ügyészség szerint több ezer ember haláláért felelt közvetve vagy közvetlenül, ám – jellemző módon – bűnösségét sohasem ismerte el. Azt állította, hogy maga is a gonosz emberek kiszolgáltatottjává vált, és csak egy megakaszthatatlan gépezet része volt. Ugye, ismerős érvelés. 

Amikor a világ leggonoszabb asszonyairól szólunk, aligha feledkezhetünk el Kasztíliai Izabelláról, aki férjével együtt a legjelentősebb spanyol uralkodók közé tartozik ugyan, ám a neve legalább ennyire a kegyetlen inkvizíció 1480-as években történt bevezetéséről, több százezer zsidó és muzulmán elüldözéséről, valamint ezrek máglyára küldéséről is híres vagy inkább hírhedt.
Török Hanna