Megtalálták Petőfi nyughelyét

A legnagyobb magyar költőt az erdélyi Fehéregyházán, egy tömegsírba temették – állítja könyvében az expedícióra készülő kutató. A lánglelkű poéta egyszer már megvolt.
FELKUTATJÁK Szűcs Gábor Petőfi halála – Fehéregyháza, 1849. július 31. című kötetében korabeli visszaemékezések alapján a költő sírjának lehetséges helyét is meghatározza. Eszerint Petőfi a fehéregyházi csata fő helyszínétől „egy öreg ágyúlövésnyire, a Szöllöhegy nyugati lábánál” elterülő kukoricásban lelte halálát. Továbbá nem dzsidával, hanem karddal oltották ki életét, majd hevenyészett tömegsírba temették több száz honvéddel együtt. 

Megtalálták Petőfi nyughelyét
A költô emlékmûve a Romániához tartozó Fehéregyházán
Fotó: MTI


Szűcs az erdélyi Maros megyében található nyughelyet is fel kívánja kutatni, ám az expedíció indításához a pénzen kívül számos engedély is szükséges. A DNS-bizonyítást elősegítheti, hogy egy, a költőnek tulajdonított hajtincs a Magyar Tudományos Akadémia gyűjteményében megtalálható.  

– Az 1950-es évek végén Dienes András irodalomtörténész és katona hosszú hónapok kutatómunkája során ugyanezt a környéket azonosította be. A kihajtott ingéről könnyen felismerhető költő életének utolsó helyszínéhez legközelebbi tömegsírt nevezte meg Petőfi végső nyughelyeként, melyet térképen is megjelölt – mondta Sipos Lajos irodalomtörténész.
Bors