ROBBAN(T) A BOMBA ESZTERGOMBA'?
*
Államosítja Esztergomot a Fidesz
Mind ez ideig példátlan lépésre szánta el magát a Fidesz: a – nem kis részben a kormánypárti többségű képviselő-testület együttműködési hajlandóságának hiánya miatt – súlyos működési gondokkal küzdő Esztergom hét intézményét államosítani akarják.
Esztergom polgárai „közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége, valamint az intézmények hatékonyabb” működtetése érdekében átveszi az állam a város egyes intézményeit, azok tartozásaival együtt – ilyen értelmű törvényjavaslatot nyújtott be pénteken Navracsics Tibor, Szabó Erika, Czunainé Bertalan Judit és Kósa Lajos.

Csütörtöktől nincs a városban közvilágítás
Rövid úton az államosítással zárnák le tehát a város független polgármestere és a fideszes képviselő-testületi többség között már egy év óta folyó áldatlan vitát. Tétényi Éva és a közgyűlés közötti ellentétek miatt mára Esztergom jószerivel működésképtelenné vált, és a polgármester hiába kezdeményezte többször is a testület feloszlatását – ami egyben új választás kiírását is jelentené –, a kormánypárti képviselők ebbe nem mentek bele. Maradt tehát a patthelyzet.
Nem valamennyi, csupán a korábban a megyei önkormányzattól átvett, illetve a középszintű közszolgáltatást nyújtó intézmények kerülnének most állami kézbe. Ezek közé tartozik a Vaszary László Kórház, egy múzeum, egy szociális központ, három középiskola és egy kollégium.
A képviselők előterjesztésüket azzal indokolják, hogy a költségvetési források szűkössége, illetve az önkormányzat törvénysértő működése veszélyezteti az érintettek ellátását. Ugyanakkor jelzik, hogy a nem kötelező feladataitól „megszabadított” település a megmaradó intézményei működtetésében „nagyobb mozgástérrel bír” majd.
A képviselők arról viszont egyetlen szóval sem tesznek említést, hogy a már-már alkotmányellenes helyzet fennmaradása alapvetően a helyi fideszes többség felelőssége, mert nem voltak hajlandó semmilyen módon együttműködni a széleskörű ellenzéki támogatottsággal megválasztott – a korábban ugyancsak Fidesze Meggyes Tamást váltó – polgármesterrel.
 
(NOL 2011.11.25.)*B.K-T.L.

A rendőrök fogták vissza a feldühödött esztergomiakat
Az esztergomi képviselő-testület megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy utalja át a pénzt.
A polgármester a döntés után berekesztette az ülést, majd távozóban elmondta, hogy az utalást végrehajtja. 
A fideszes többség elvetette a polgármesternek a képviselő-testület feloszlatására tett indítványát.
A Fidesz képviselői az ülés után negyven perccel, rendőrök sorfala között tudták elhagyni a termet, mert a folyosón a feldühödött esztergomiak követelték a lemondásukat, közben ököllel ütötték a terem ajtóit. Az embereket rendőrök próbálták meg lecsillapítani.
(Index - MTI)
 
Friss: Az esztergomiak addig tiltakoznak, míg le nem mondanak a képviselők.
A demonstrálók a testület távozását követelték, és azt mondták, a jövő heti ülésre is eljönnek és addig tiltakoznak, míg le nem mondanak a képviselők.
Szerdától nincs közétkeztetés az esztergomi iskolákban, óvodákban és más közintézményekben. Több mint ezer gyermek és több száz idős ember maradt meleg étel nélkül. Csütörtökön lekapcsolták a közvilágítást is, mert a szolgáltató cégnek körülbelül 200 millió forinttal tartozik a város.
 
(HírTV 2011.11.25.)*B.K-T.L.
---------------------------------------------------------

Százötven mérges esztergomi tüntetett a politikai káosz ellen

"Mondjatok le! Mondjatok le!" - kiáltásokkal várták tüntetők a tanácskozni összegyűlő esztergomi képviselőket. A városban fizetési késések miatt a héten leállt az közétkeztetés és korlátozták a közvilágítást is.
Esztergomban százötven ember tüntet a városháza előtt, ahol hamarosan képviselő-testületi ülés kezdődik, amelyen a napokban leállt közétkeztetésről és a közvilágítás újraindításáról várható döntés, melyeket az önkormányzat adóssága miatt a napokban függesztettek föl.
A nagyteremben a képviselőkön és az újságírókon kívül csak húsz ember fér el. A képviselők mögötti székeket ugyanis kivitték, így oda nem ülhetett senki, mivel a korábbi üléseken indulatosabb emberek hangosan kritizálták a képviselőket.
Az ülésterem előtti folyosón mintegy harminc ember kivetítő előtt várja a közvetítés elkezdését.  A képviselőket a folyosón is hangos kiabálással - "Mondjatok le! Mondjatok le!" - fogadták az emberek.
/Forrás: MTI 2011.11.25./
---------------------------------------------------------
 
Videó a rendőrsorfal mögött menekülő fideszesekről
Kommentár nélkül adjuk közre az alábbi videót, melyen a 40 perc után rendőrök által kiszabadított Fidesz frakció levonulását örökítette meg valaki.
http://www.youtube.com/watch?v=dzeweCAI_u8&feature=player_embedded