Advent: készülünk a karácsonyra


Advent a karácsonyt megelőző időszak, a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Ez az idő az elmélyülés, a készülődés, a ráhangolódás - és nem a rohanás ideje!

A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony, Krisztus születése, átvitt - és igazi értelmében is - a szeretet ünnepe. Eljövetelét minden évben várjuk, készülünk ajándékkal,ünnepi finomságokkal.
Meggyullad az adventi koszorún az első gyertya: kezdődhet a karácsonyi készülődésMeggyullad az adventi koszorún az első gyertya: kezdődhet a karácsonyi készülődés
Ilyenkor a nagy készülődésben a legtökéletesebbre törekszünk, és sokszor túlhajszoljuk magunkat, feszültté válunk - nem tudjuk kiélvezni, megélni az ünnep és a készülődés szépségét. Lehet, hogy itt is igaz a mondás: több a kevesebb, ha azt teljes átéléssel tudjuk csinálni.
Az alábbiakban összeszedünk néhány praktikus tippet és receptötletet, ami segíthet a karácsonyi készülődésben!
Mézeskalács
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.
Összefoglalónk a mézeskalácsról >>>
Türelem és kézügyesség is kell a szép mézeskalácshoz, de megéri!Türelem és kézügyesség is kell a szép mézeskalácshoz, de megéri!
Ajándékok a konyhából
Akik szeretik a különlegességeket és szívesen kipróbálnak új dolgokat, azok biztosan örülnek a sajátkezűleg készített különlegességeknek.
A gasztroajándékokat a likőrökkel érdemes kezdeni, mert ezeknek néhány hét érésre szükségük van.
A házi készítésű likőrök receptjét összegyűjtöttük itt >>>Illetve ajánlunk egy pofonegyszerű Limoncello és még annál is egyszerűbb Nugátos mézeskalácslikőrt.
Szerencsére egyre divatosabbak a chutney-k vagy csatnik, ezek a zöldséges vagy gyümölcsös fűszeres szószok. A legegyszerűbb alapanyagokból is isteni variációk készíthetőek.
Karácsonyi csatnik itt >>>
Valamint almás, sütőtökös és céklás chutney-variációk itt >>>
Szép üvegbe töltve, csinosan felcímkézve tökéletes ajándék a chutneySzép üvegbe töltve, csinosan felcímkézve tökéletes ajándék a chutney
Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeketkészíthetünk. Nem kell hozzá különösebb rutin, sem vastag pénztárca, sőt még időmilliomosnak sem kell lenni hozzá.
Összeállításunkban sok receptet találtok >>>
Látványos, finom, hipp-hopp elkészül a fűszerolajLátványos, finom, hipp-hopp elkészül a fűszerolaj
És mi az, ami a legkarácsonyibb? A legeslegkarácsonyibb? Amit általában a Mikulás hoz, és onnantól nem bírunk lemondani róla? Igen, a szaloncukor! Ezt is elkészíthetjük házilag, ráadásul tetszőleges ízben!
Szaloncukor házilag >>>
Hmmm... mennyi minden meglepetést rejthet egy szaloncukor! :)Hmmm... mennyi minden meglepetést rejthet egy szaloncukor! :)
Illatos advent - süteményekkel
Karácsony előtt fűszeres, édes illatok töltik be nem csak a konyhát, de az egész lakást is: készülnek a sütemények.  Bejgli és mézeskalács szinte minden házban, ezek mellett pedig minden családnak megvannak a klasszikusai. A vaníliás kifli, a hókifli, a zserbó és a flódni a legnépszerűbbek ebben az időszakban, de a gyümölcskenyér és a kalács is sok helyen kötelező elem.
Adventi sütemények >>>
Flódni: rengeteg finomság egyetlen süteményben!Flódni: rengeteg finomság egyetlen süteményben!
Készülj a karácsonyra praktikus tippjeinkkel, összeállításainkkal, vagy válogass kedvedrekarácsonyi receptjeink közül!