Ingyenes szolgáltatással karöltve érkezett az új Norton 360

A Symantec hazánkban is bemutatta a Norton 360 biztonsági szoftverének továbbfejlesztett változatát, valamint elérhetővé tette az ingyenes Cybercrime Index szolgáltatását, amellyel az online fenyegetettségek válhatnak nyomon követhetővé.
A Norton 360 biztonsági csomag 5.0-ás verziójának hazai bemutatója a számítógépeket leginkább sújtó fenyegetettségek ismertetésével kezdődött. A legfontosabb veszélyforrásokra Homayoun Sarkechik, az EMEA régió Norton termékekért felelős menedzsere hívta fel a figyelmet. A szakember szerint a legtöbb kár a felhasználók megtévesztésével elkövetett csalásokra, visszaélésekre vezethetők vissza, amelyek többféle módon is megvalósulhatnak. A leggyakoribb, amikor a csalók ál-antivírusok révén próbálják csőbe húzni a gyanútlan felhasználókat, de egyre gyakoribb jelenségnek számítanak a teljesen haszontalan, hamis lemezkezelő alkalmazások is. Ezek mellett a megtévesztő akciók a közösségi hálózatokon és a webes keresőkben is felütötték a fejüket, így az internetezés során fokozott óvatosságra, és megfelelő védelmi technológiák használatára van szükség.

A víruskeresők fejlesztőinek komoly kihívást jelent, hogy mind nagyobb mennyiségben jelennek meg a kártékony programok. Továbbra is az a tendencia, hogy a célzott, viszonylag kis területeken fertőző számítógépes kártevők vannak túlsúlyban. Oly annyira, hogy a Symantec megfigyelései szerint napjainkban az ártalmas kódok 75 százalékáról elmondható, hogy 50-nél kevesebb PC-t vesznek célba. Emiatt a hagyományos vírusvédelmi technológiák korántsem elégségesek. Homayoun Sarkechik megemlítette, hogy a Symantec a szignatúralapú víruskeresés mellett heurisztikus és viselkedésalapú technológiákra valamint behatolásmegelőző megoldásokra is támaszkodik. "A kiberbűnözők előszeretettel kísérik figyelemmel digitális életünk minden momentumát, így az online vásárlás és a közösségi média használata, illetve a banki ügyek intézése során is fokozott veszélynek vagyunk kitéve" - tette hozzá Sarkechik.

Itt a Norton 360 5.0

A Norton 360 a megjelenése óta a Norton termékcsalád zászlóshajója. Az első verziói azonban - elsősorban az erőforrásigény és teljesítményproblémák miatt - sok felhasználóban ellenérzéseket váltottak ki, ezért érthető módon a fejlesztők - hasonlóan, ahogy az Internet Security esetében is - komoly figyelmet fordítottak a szoftver teljesítmények optimalizálására, ami észrevehető eredményeket hozott az alkalmazás sebességét tekintve.

Norton 360 v5

A Norton 360 5.0 tulajdonképpen minden olyan szolgáltatást megkapott, amelyeket a Norton Internet Security 2011 esetében már tavaly leleplezett a Symantec. Belekerült a legújabb Insight technológia, amely automatizált eszközökkel igyekszik felismerni és hatástalanítani a számítógépes kártevőket. Az 5-ös verzióból nem maradt ki a SONAR 3 viselkedésalapú funkció sem, ami az ismeretlen, gyanús működésű programokat hivatott azonosítani. A Norton 360 5.0 az Internet Security 2011-hez képest elsősorban az online biztonsági mentések támogatásában valamint a PC-k teljesítményének optimalizálásában nyújt többet.

Cybercrime Index - Kiberbűnözési Mutató

A Symantec szerint a világon eddig az internetezők 65 százaléka vált a kiberbűnözés áldozatává, ezért szükség van egy olyan eszközre, amely napi szinten figyelmezteti a felhasználókat a legveszélyesebb honlapokra, keresőszavakra és vírusokra.

"Az emberek többségének állítása szerint tisztában vannak az online fenyegetettségek veszélyével, mégis kevés energiát fordítanak ennek megelőzésére. Az ID Analytics legfrissebb tanulmánya szerint 24 millió amerikai nagykorú fiatal teszi nyilvánossá profilját a különböző közösségi oldalakon, 70 millió felnőtt pedig még a születési adatait is megosztja. Így a kiberbűnözők könnyen visszaélhetnek a közösségi oldalakon feltüntetett személyek nyilvánosan elérhető adataival. Ezért fontosnak tartjuk, hogy fogyasztóink számára ne csupán online védelmi eszközöket, hanem hasznos információt is közvetítsünk. Az új Norton Cybercrime Index szolgáltatásunk segítségével a felhasználók napi rendszerességgel tájékozódhatnak az őket érintő online fenyegetettségekről" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője.

A Kiberbűnözési Mutató jelzi, hogy milyen szinten áll a felhasználó online fenyegetettségi indexe. A vírusok növekedésének mértékét mindig egy szám mutatja, amelyet három forrás határoz meg. Elsődlegesen a Symantec Global Network, amely több mint 130 millió szerver online fenyegetettségét ellenőrzi. További forrásoknak számít a fogyasztói kockázatmenedzsmenttel is foglalkozó ID Analytics cég és az Open Security Alapítvány DataLoss DB elnevezésű, adatvesztéssel valamint azonosítással foglalkozó kutatási projektje. A háttérben működő algoritmust pedig az amerikai Kiberbiztonsági Intézet dolgozta ki a texasi San Antonio Egyetemen.

computerword.hu