A szép kezdeményezésre árnyék vetődik


Kérdés:  Vajon, miért csak 21-én, szinte az utolsó pillanatban  közölte a MÁV az MTI-vel, hogy 22-én Magyarország területén a forgalmi engedélyüket felmutató magánautó-tulajdonosok vagy üzembentartók a MÁV 2. oszt. vonatain teljesen ingyen, 1. oszt. vonatain a  különbözet, IC-járatokon pedig a pót-és helyjegyárak megfizetésével  utazhatnak? Talán, attól féltek a MÁV illetékesei, hogy ellepik a szerelvényeiket az ingyenutazó autósok, ha időben, többen értesülnek erről a nemes gesztusról?

(*B.Kiss-Tóth László)

*

MÁV: Díjmentes utazás az Autómentes napon

Díjmentesen utazhatnak a MÁV vonatain csütörtökön azok az autósok, akik az Autómentes napon úgy döntenek, hogy nem használják gépkocsijukat - közölte a MÁV-START Zrt. az MTI-vel.
Szerdai közleményükben az áll, hogy a MÁV is csatlakozik a "Forgalmival a vasúton!" elnevezésű akcióhoz, így a szeptember 22-i Európai Autómentes Napon a forgalmi engedélyüket felmutató utasok ingyenesen utazhatnak a belföldi vasúti vonalakon.
A kedvezményt igénybe veheti a vonaton a forgalmi engedély felmutatásával a gépjármű tulajdonosa vagy üzemben tartója. Figyelmeztetnek azonban, hogy a nem magántulajdonban lévő személygépkocsik forgalmi engedélye nem használható fel a díjmentes utazásra.
A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. osztályon használható, illetve 1. osztályon a kocsiosztály-különbözet díját kell megfizetni. Feláras (InterCity) vonaton az utasoknak a megfelelő felárat (pót - és helyjegyek árát) meg kell fizetniük.
Forgalmi engedély hiányában vagy nem a saját névre szóló forgalmi engedéllyel utazók számára a jegyvizsgáló teljes árú menetjegyet állít ki, és a MÁV-START Zrt. üzletszabályzatában előírt pótdíjat is felszámítja - figyelmeztet a vasúttársaság.
Korábban a GYSEV is bejelentette csatlakozását az Európai Autómentes Naphoz, hasonló feltételekkel.
/MTI – barikad.hu 2011.09.21./*B.Kiss-Tóth László.