Hogyan kerültek a horvát tengerfenékre a furcsa körök?


Tudományos magyarázatot keresnek a horvát tengerfenéken tavaly felfedezett titokzatos körökre természetvédők és tengerkutatók.

"Tökéletesen szabályos körökről van szó, sosem láttam még ilyet" - mondta Mosor Prvan, a spliti Sunce környezetvédő szervezet biológusa. Zára (Zadar) közelében, Dugi Otok sziget partjainál például 28 található belőlük, átmérőjük 50 centiméter, egyforma távolságra vannak a parttól, egymástól pedig körülbelül 30 méterre. Eddig több mint 50 ilyen kört fedeztek fel Premuda, Molat, Unije, Susak és Srakane szigetek közelében, ám úgy vélik, lesz még több is.
A furcsa körökre véletlenül bukkant tavaly a Sunce, amikor a tengeri fajokat igyekeztek dokumentálni. Először légi felvételekről tanulmányozták a köröket, majd búvárok indultak felfedezni őket. "A körök közelében nem nő semmi, puszta tengerfenéki homokot találtunk csak. Olyan, mintha óriási dugóhúzóval rángatták volna ki a tengeri neptunfüvet. Nem tudjuk, mikor, hogyan kerültek oda a körök, de azt látjuk, sem a körök peremén, sem a belsejükben nem nő növény" - magyarázta Prvan.
A Sunce azt is vizsgálta, vajon a jelenséget nem illegális, dinamitos halászat vagy olajkutatás okozta-e, ám a két terület szakértői szerint ezek a tevékenységek más nyomokat hagynak. "Rejtély, hogy kerültek oda. A lakosok nem emlékeznek olyasmire, hogy a volt jugoszláv hadsereg kísérleteket hajtott volna végre errefelé" - kommentálta a jelenséget Prvan.
Úgy véli, a lehetséges magyarázatért a körökön belüli talaj vegyi összetételét kell elemezni és ásatásokat kell végezni. A helyi lakosok közül sokan hiszik, hogy kapcsolat van a körök és a tavaly látott, különös égi felvillanások között. A 24 sata című horvát hírportál szerint tavaly szeptemberben több helyi lakos látott furcsa, rövid vagy hosszabb villanást a tenger felett, miközben a hadsereg nem gyakorlatozott a térségben.
A Rudjer Boskovic tengeri kutatóközpont igazgatója, Renato Batel szerint a tengerben sok minden történik, ami rendkívülinek tűnik, ám a végén mindenre van tudományos magyarázat.
/Forrás: MTI - alfahir.hu 2014.05.20./*B.K-T.L.