Pesty Fekete Doboz: C i g á n y ú t


Március 7-én este került a köztévén adásba Pesty László, az elmúlt hónapokban forgatottCigány út című dokumentumfilmje a cigány – magyar együttélésről. A film hosszú idő óta először beszél világosan és minden álszent megnyilvánulás nélkül a magyarországi cigánykérdésről, és a polkorrektkedő médiától eltérően, szokatlan őszinteséggel mutatja be az egyébként mindenki által ismert, de a fősodratú sajtóban eddig elhallgatott állapotokat.

Az adás alapját Forgács István romaügyi szakértő Ha ti vagytok a cigányok, nem tartozom közétek című írása adta, melyben az amúgy cigány származású szerző kertelés nélkül kimondja, hogy a cigányok sokkal több gyereket vállalnak, mint kellene, hogy a legtöbben nem tanulnak és persze azt is, hogy sokszor bűnözéssel szerzik meg jövedelmüket.

A filmben megszólal Lakatos Attila borsodi cigányvajda és természetesen maga Forgács István is, akik a cigányprobléma megoldásához vezető út első lépésének a témáról szóló egyenes, őszinte beszéd megteremtését nevezik. A beszélgetések közben szó esik arról, hogy a cigányok általában túl fiatalon és túl sok gyereket szülnek a nyomorba, hogy a jelenlegi helyzetben sokszor a kényelmesebb gyerekvállalást választják, mint a tanulást és a munkavállalást. A műsor nem kerüli meg a bentlakásos iskolák szükségességének kérdését, de nyíltan beszél arról problémáról is, hogy a kistelepüléseken a cigányok elkezdtek családon belül egymás között házasodni, hogy a börtönökben nagyrészt cigány származású bűnelkövetők vannak, hogy a fiatal cigányok között tombol a börtönromantika, miszerint az a menő, ha valaki már ült börtönben.

A megélhetési cigányjogvédőknek, ahogy várni lehetett nem tetszett az egyenes beszéd, ezért az Ide tartozunk facebook-csoport és a Méltóságot Mindenkinek mozgalom gyorsan megfogalmazott egy petíciót, melyben leírják, hogy Pesty László műsora „olyan színben tünteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait, a velük kapcsolatos előítéleteket erősíti, félelmet kelt a nézőben, és azt közvetíti, hogy potenciális áldozata a romáknak”. Szerintük a film gyűlöletkeltő és kirekesztő volt. Emiatt végül petíciót adtak át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap képviselőjének annak érdekében, hogy megakadályozzák a műsor ismétlését.

A magyar viszonyokra jellemzően a liberált ajvékolás után a közmédia ahelyett, hogy a kukába dobta volna az irományt, közleményt adott ki, mely szerint mérlegelték a véleményeket, és nem ismétlik meg a dokumentumfilmet. „Az alkotók a magyar társadalom egyik legégetőbb kérdésével, a roma társadalom életével foglalkoznak sajátos nézőpontból. A filmben is elhangzik, a mozival "egy egészséges vitát kívánnak generálniA műsorszerkesztők számolva a téma tartalmával, a filmet esti időpontban tűzték műsorra, s 16 éven felülieknek ajánlották. A Cigány út mégis nagy vitákat váltott ki, az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára. Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint" - olvasható a közleményben.

Az MTV a liberáltak nyomására levette a műsorról a filmet, mi bemutatjuk:

Pesty Fekete Doboz:  Cigány út
A cigány-magyar együttélésről ...2012. március 7.
 
  • 2012 ápr. 8 - Feltöltötte: magyarharcos5


  • /Forrás: http://radicalpuzzle.blogspot.hu 2012.03.24./*B.Kiss-Tóth László 2014.02.19.