A Magyarok Világszövetségének Iustitia Bizottsága szerint: 1956 vérbefojtásáért...

40 milliárd euró Magyarország jogos követelése a Szovjetunió utódállamával szemben   
*
1956. november 4-én a Szovjetunió hadüzenet nélküli brutális agressziót követett el Magyarország ellen, vérbe fojtva az október 23-án kirobbant forradalmat, amely már aznap éjjel nemzeti szabadságharccá vált. Az agresszió tényét 1992-ben, budapesti látogatása során nyilvánosan elismerte Borisz Jelcin, az ENSZ-hez a Szovjetunió utódállamaként bejelentkező Orosz Föderáció elnöke. Az 1956-os szovjet katonai intervenció által a magyar államnak okozott kár értékét a Magyarok Világszövetségének Iustitia Bizottsága 12.000 milliárd forintra, azaz mintegy 40 milliárd euróra értékelte. A magyar állam eddig nem mutatott hajlandóságot a jogos kártérítés követelésére. Az MVSZ idén újabb kísérletet tesz.

Idézet az MVSZ Iustitia Bizottságának tényfeltáró elemzéséből:

„A szovjet intervenciós erők tüzérségével, légierejével és harckocsijaival okozott károk Budapesten, Pécsett, Dunapentelén, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, valamint a nyugati határsávban lévő mezőgazdasági területeken. Megrongált úthálózatok, katonai objektumok, repülőterek és vasútvonalak.

Részleteiben:

·         ipari termelésben bekövetkezett károk………………………………….~9.000 milliárd forint
·         kereskedelmet, raktárhálózatot és vendéglátóipart ért  károk….…..~1.600 milliárd forint
·         Magyar Államvasutakat ért károk…………………………………......~0.400 milliárd forint
·         Budapesti és vidéki  (harcokból eredő) épületkárok…………………~1.000 milliárd forint

ÖSSZESEN…………………………………………………………….~12.000 milliárd forint”

 A Magyarok Világszövetsége az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulója alkalmából hívta életre az MVSZ Iustitia Bizottságot, amely fél év múlva tette meg tényfeltáró jelentését az MVSZ Elnöksége elé, amely azt elfogadta. A jelentést készítő bizottságban Bokor Imre vezetésével katonapolitikusok, nemzetközi jogászok és gazdasági szakemberek vettek részt.

Az MVSZ 2007-ben felajánlotta a tényfeltáró jelentést a magyar államnak, és kérte, hogy a kormány indítson jóvátételi eljárást a Szovjetunió utódállamaival szemben. Ajánlatát a  2010-es kormányváltás után megismételte. Egyik kormányzati ciklusban sem érkezett érdemi válasz, és intézkedés sem történt. Idén ősszel Patrubány Miklós ismételten megkeresi ez ügyben Áder Jánosköztárssági elnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt és Kövér Lászlóországgyűlési elnököt.

A tényfeltáró jelentés teljes szövege magyar és angol nyelven az MVSZ honlapján olvasható.

MVSZ Sajtószolgálat
8087/131104
/Forrás:  MVSZ Sajtószolgálat mailto:sajtoszolgalat@mvsz.hu 2013.11.04. Kép forrása:http://richpoi.com 
Nem a cikk részét képezi./ *B.Kiss-Tóth László