Gyakran tolakodott Obama a spangliért


Udvariatlan szmóker volt Barack Obama, aki gyakran ragadta el a hagyományosan körbe járó füves cigarettát társai elől. De kreatív is volt, feltalálta a "teljes felszívódást" és a "tetőslukkot". Gimnáziumi évkönyvében dílerének és a Szívós Bandának hálálkodott a boldog percekért.

Azt már a 2008-as választási kampányban megtudhattuk, hogy az álszent Bill Clintonnal szemben Barack Obama ifjúkorában rendesen letüdőzte a füvet, nem csak pöfékelt. Egy most megjelent életrajz alapján az elnök nemcsak szívott, hanem igazán lelkes, mi több, innovatív tagja volt egy füves közösségnek.

David Maraniss, a Pulitzer-díjas író új életrajza szerint a fiatal Obama, barátainak Barry több új szívási szokást talált ki füves cimboráival, a "Choom Ganggel". (A chooming a korabeli hawaii szlengben a szívást jelentette. A Szívos Banda tagjai együtt kosaraztak és szívtak suli után.)

"Az első találmányát TA-nak hívták, ami a "total absorption (teljes felszívódás) rövidítése volt". Ezt egyfajta anticlintonként is értelmezhetjük. Míg ugyanis Bill Clinton azt állította, hogy sosem tüdőzte le a füvet, Obama technikájának a lényege az volt, hogy addig tartsák lent a füstöt, amíg szinte semmit sem tudnak kifújni belőle. A szabályok kemények voltak. Ha a Szívós Banda valamelyik tagja a TA előtt kifújta a füstöt, a következő körből kimaradt.

Obama másik korszakalkotó találmánya a tetőslukk (Roof Shot) volt. Ehhez először is kellett egy autó, aminek az összes ablakát gondosan felhúzták, majd rágyújtottak. A végén, amikor elfogyott a spangli, még egy utolsót slukkoltak a zárt autó teteje alatt keringő füstből, nehogy kárba vesszen az anyag.

A visszaemlékezések szerint Obama amúgy elég udvariatlan szmóker volt. Szívós körökben bevett szokás, hogy körbejár a spangli. Obama viszont gyakran beugrott a körbe, és egy amerikai fociból vett fogalommal, az elkapással (interception) élve belenyúlt a cigibe. "Gyakran bekönyökölte magát, és azt kiabálta, elkaptam, majd beleslukkolt a spangliba" - írja Maraniss.

Obama gimnáziumi évkönyvében külön köszönetet mondott a Szívós Bandának és egy bizonyos Raynek "a sok boldog percért". Maraniss szerint Ray, a hosszú hajú hippi pizzafutár volt a díler.

Az életrajzi regény érdekességeit ismertető Daily Telegraph szerint [1] az új információk aligha árthatnak Barack Obamának, aki 2008-as kampányában nemcsak azt ismerte be, hogy füvezett, hanem azt is, hogy az egyetemi évei alatt kokainozott is. Ráadásul az amerikaiak véleménye sokat enyhült a marihuánáról Clinton húsz évvel ezelőtti vallomása óta. A Rasmussen közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka legalizálná a füvet, és csak 36 százalék tiltaná.

/Forrás: index.hu 2012.05.27./*B.K-T.L.2012.08.07.