NAPKITÖRÉS

 
A TÖRTÉNELMI ALKOTMÁNYUNKAT HELYREÁLLÍTÓ
SZÖVETSÉG titkárságának 2012.03.08-I közleménye:

 Az éjjel észlelt napkitörés több hullámban az edigieknél is jóval erősebb, 
ma, csütörtök délután éri el a Földet!
Ez elektromos és távközlési zavarokkal, navigációs eszközök kiesésével
figyelemkieséssel, fokozott balesetveszéllyel,
szívinfarktus veszéllyel járhat...

 Figyelem! A közelekedési balesetek rendkívüli módon megnőhetnek.

A 45. szélességi fokon is észleltek sarki fényt!
 


http://www.idokep.hu/hirek/x54-es-napkitores portálon 2012.03.07-én megjelent cikk:

X5.4-es napkitörés

1 óra 24 perckor a NASA X5.4-es erősségű napkitörést regisztrált. Amerikában Magyarországnál is "délebbre" láttak sarki fényt.

Frissebb cikk a témában: Sarki fény sem kizárt

Friss (18:48): A spaceweather.cominformációi szerint az Egyesült Államok Wisconsin államában fekvő New Auburnban is látható volt sarki fény. A város a 45,2-edik szélességi fokon található, Magyarországtól délebbre, Újvidékkel és Milánóval egy vonalban - ráadásul a sarki fényt még a hétfői, gyengébb napkitörés okozta!

Friss (16:07): Negyed négykor az ötfokú skálán harmadfokú riasztást adott kia NOAA, mivel a Föld közelében a napszél erőteljesen megnőtt. (A 10 MeV energiájú protonrészecskék mennyisége 1000 pfu - térfogategységre eső részecskeszám - fölé nőtt.) A NASA élő grafikonja balra látható, az 1000-es határt a 103-jelzésű vonal mutatja.

Fent: Eric Frigon fényképe ma hajnalban Kanadából


Friss (16:00): magyar idő szerint reggel 9 körül, helyi idő szerint éjjel 1-korsarki fényt fotóztak a kanadai Banff Nemzeti Parkban, az 51-edik szélességi fokon. (Európában az 51-edik szélességi fokon nagyjából London, Düsseldorf ill. Drezda található.)
Előzmények
1 óra 24 perckor a NASA X5.4-es erősségű napkitörést regisztrált - ez jóval erősebb a pár napja, ill. a januárban megfigyelt napkitöréseknek, legutóbbtavaly augusztus 9-én volt ilyen erősségű (X6.9-es) jelenség, mely jelen napfoltciklus második legnagyobb eseménye volt.
Az AR1429 napfoltcsoportból származó kitörés nem frontálisan, de a Föld felé irányult, így a pár nap múlva érkező napszél geomágneses vihart okozhat, mely magasabb szélességeket északi fényt, ill. távközlési fennakadásokat okozhat.
A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat.
Az AR1429-es napfoltcsoport a következő napokban még inkább a Föld felé fordul, így egy esetleges újabb kitörés még nagyobb hatással lehet bolygónkra. A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát. Az esetleges új kitörésekről természetesen élőben beszámolunk majd.
Néhány órával a kitörés előtt élesedett az Időkép Realtime napkitörést figyelő modulja (ld. a jobb oldali menüben). Jelen kitörésről már az eseményeket automatikusan figyelő rendszerünk küldött mind szerkesztőségünknek, mind látogatóinknak azonnali tájékoztatást. Friss mérések a napkitörés aloldalunkon.