Kozmikus nyakláncot fotózott a Hubble

A Hubble Űrteleszkóp legújabb felvételén óriási, kozmikus nyaklánc izzik.

A találóan Nyaklánc-csillagködnek nevezett objektum egy nemrégiben felfedezett planetáris csillagköd, közönséges, Napszerű csillag izzó maradványa.

Egy fényes gyűrűből áll, mely több mint 19 billió kilométer széles. Gáz sűrű, fényes csomói pettyezik, melyek a nyaklánc gyémántjaira emlékeztetnek. Két, egymáshoz közel keringő csillag alkotta meg a PN G054.2-03.4 néven is ismert ködöt.

Mintegy 10 ezer évvel ezelőtt, az egyik korosodó csillag felfúvódott addig a pontig, mígnem bekebelezte társcsillagát. A kisebb objektum nagyobb társa belsejében folytatta a keringést és növelte az óriás forgási sebességét.

Nyaklánc-csillagköd

(Fotó: NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

A fotó nagyobb felbontásban

A duzzadt társ olyan gyorsan keringett, hogy gázszerű burkának nagy része az űrbe terjeszkedett. A centrifugális erőnek köszönhetően a gáz nagy része a csillag egyenlítője környéke mentén szakadt ki, így gyűrűt hozott létre. A beágyazódott fényes pettyek sűrű gázcsomók a gyűrűben.

A páros olyan közel van egymáshoz – mindössze néhány millió kilométerre -, hogy egyetlen fényes pontnak tűnik a középpontban. A csillagok vadul keringenek egymás körül, kevesebb mint egy nap alatt végeznek el egy keringést.

A csillagköd 15 ezer fényévnyire található a Nyíl konstellációban. A július 2-án készült kompozit fotót a Hubble 3-as nagy látószögű kamerája készítette. Lencsevégre kapta a hidrogén (kék), az oxigén(zöld) és a nitrogén (vörös) izzását.

(Szabó Piroska bejegyzése)