A Hubble újabb holdat talált a Plútónál

Forrás: NASA | 2011. július 20. szerda 16:33 |
| A+ A- | Megosztás:

A Hubble Űrteleszkóp segítségével csillagászok egy negyedik holdat fedeztek fel a jeges Plútó törpebolygó körül.

Az apró, új szatellitet – melyet ideiglenesen P4 névre kereszteltek – azon Hubble felmérés során találták meg, mely gyűrűket kutat a törpebolygó körül.

Az új hold a legkisebb, melyet az objektum körül eddig megtaláltak. Becsült átmérője 13-34 kilométer. Összehasonlításképpen, a Plútó legnagyobb holdja, a Kharón 1043 kilométeres, míg a másik két hold, a Nix és a Hidra 32-113 kilométeres tartományba esnek.

Az eredmény a NASA New Horizons misszióját alátámasztó, jelenleg is folyó munka gyümölcse. A New Horizons 2015-ben repül keresztül a Plútó rendszeren. A misszió feladata betekintést engedni a Naprendszer szélén elterülő világokba. A Hubble felvételei a Plútó felszínéről és holdjainak felfedezése rendkívül értékes a New Horizons közeli randevúinak megtervezéséhez.

Plútó holdrendszere

(Fotó: NASA, ESA, M. Showalter (SETI Intézet)

A felvétel nagyobb felbontásban

Az új hold a Nix és a Hidra röppályája között található. Ezeket a Hubble 2005-ben fedezte fel. A Kharónt pedig 1978-ban találták meg az amerikai haditengerészeti obszervatórium segítségével, először pedig a Hubble derítette fel 1990-ben, hogy a Plútótól szeparált objektum.

A törpebolygó egész holdrendszeréről úgy hiszik, hogy egy ütközés alakította ki, mely a Plútó és egy másik, bolygó méretű égitest között esett meg a Naprendszer történetének kezdeti szakaszán. Az ütközés miatt kiszabadult anyagok pedig a Plútó körül megfigyelt holdak családjává álltak össze. Az Apollo missziók során a Földre hazahozott holdkőzetek azon elmélethez vezettek, miszerint holdunk a Föld és egy Mars méretű bolygó hasonló összeütközése során keletezett, mintegy 4,4 milliárd évvel ezelőtt.

Plútó holdrendszer

(Fotó: NASA, ESA, A. Feild (STScI) )

A kutatók úgy hiszik, a Plútó holdjaiból mikrometeorok révén kitépett anyag gyűrűket hozhat létre a törpebolygó körül, ám a Hubble eddig egyet sem talált.

A P4-et először a Hubble hármas nagy látószögű kamerájával készített fotón észlelték június 28-án. a július 3-én és július 18-án készült felvételek megerősítették jelenlétét. A holdat a korábbi képeken nem látták, mert az expozíciós idők rövidebbek voltak. Van némi esély arra, hogy a 2006-os felvételeken nagyon haloványan megjelent, de nem vették észre, mert homályos volt.

(Szabó Piroska bejegyzése)